A czy przy M i AutoISO można wprowadzić korektę ekspozycji, czy jest tak, jak w 7D?
Wersja do druku
Czy jest duża róznica między działaniem AF w 400d a 500/550D?
Obskoczyłem wszystkie 9 punktów AF w kiepskich warunkach, nie pomylił się ani razu. Oczywiście, to żaden dowód, ale chyba da się z nim żyć :)
550D 15-85@85mm f5.0 1/13s ISO1600
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Edit: wykańcza mnie ten brak edycji postów...
Fajnie (:
Chyba sobie go w takim razie wezmę jako backup (+wakacje,rodzinka,imprezy), wysokie użyteczne ISO, celny AF, możliwość kręcenia fullHD z pełnym manualem... Jak dla mnie wszystko czego mi potrzeba.
Ja nawet myślałem pod kątem zleceń jako drugie/zapasowe body.
Czy ktoś z Was testował zachowanie 550D... na programie zielonym? :-)
To znaczy czy jest może jakoś lepiej niż było/gorzej/tak samo?
Myślę tutaj np. o AutoISO, tylko nie jest pewien czy da się je ustawić w pełnym trybie automatycznym (pewnie nie).
Ale dokładnie to o co pytasz? Przecież Ci w nim nie gdera, żebyś kompozycję zmieniał :) W poprzednikach było tam coś nie tak?
W nie-wiadomo-po-co-ficzerów nie przetestowałem jeszcze jak ostrzy na twarzach... Boję się konfrontacji z fizys kilku przedstawicieli mojej rodziny... czy rozpozna - takie, "twarze" :D
No właśnie pytam czy coś się zmieniło w stosunku do poprzedników i np. program zielony mniej prześwietla, bardziej, więcej błyska lampą, mniej albo cokolwiek innego :-)
Tak czy siak - złożyłem zamówienie, zobaczymy jak będzie w praktyce :-)
Dzisiejszy wiosenny test selektywności AF wypadł nieźle, a musiałem trochę postrzelać bo główki nie chciał odwrócić ;)
Wykropowana 1/3 kadru
pokaz kropa 100%
voila
off-topicznie: 55-250 warto przymykać
Exify przez te kolaże wyparowały mi niestety:
ptaszek: f5.6 (max) 1/400s ISO 100
piesek: f8 1/320s ISO 500
oba zdjęcia na 250mm, z topicznej puszki
ISO 6400, DPP -1EV, NR L=9, źrenice kota mówią same za siebie. Moim zdaniem, to jest UŻYWALNE.
To trochę oszukałeś - 1EV to już jest ISO3200, ale używalne jest bo to raczej to samo co w 7D
Tak to jest, jak się chce za wszelką cenę coś udowodnić ;)
Z puszki + NR L=9 (to chyba tyle co funduje puszka przy nastawie redukcji szumów na wysokim ISO dla 6400.
6400 moim zdaniem spokojnie, potem można jeszcze wyciągnąć podbijając EV, natomiast w 12800 nie opłaca się robić, bo jest już kiszka, ale od biedy i to się da zrobić.
No pięknie nie jest. Poniżej ISO 12800, NR L=15 i skorygowany WB.
Przepraszam że nie kot, ale powiedział żebym spadał.
Były już spore problemy z focusem, bo ciemnica była kompletna, ale dał jakoś jeszcze radę na auto.
Lepiej wychodzi w JPG na 12800, puszka jednak inaczej to obrabia niż wołacze RAWów
Musiałem zrobić eksperyment i potwierdzam co mówi Myslidar.
DPP, NR L=9 (domyślnie z puszki)
DPP, NR L=15
DPP, NR L=20
JPEG z puszki, z włączonym odszumianiem
Tym razem AF nie trafił :(
Dla porównania: bez odszumiania w ogóle:
Czy wywołujesz w DPP? Rozumiem, że redukujesz tylko szum luminancji (L=), a jak z chrominancją - czy jest na 0?
Na zdjęciach z ISO 12800 nie ruszałem domyślnych nastawów dla tej czułości czyli bodajże 13.
Kiedy wywołuję "sam", staram się znaleźć kompromis między ostrością i szumami, ustawiając redukcje na możliwie niski poziom. W większości wypadków redukcję chrominancji ustawiam na 0, kot tak był. Wpływ tego suwaka w DPP na efekt końcowy jest - dla moich przypadków znikomy.
Coraz bardziej przekonuję się do tej puchy
A mi sie strasznie podoba zawartosc tej polki :) Jeszcze Cormena z prawej bym dorzucil ;)
To mnie właśnie mocno zaciekawiło po pojawieniu się 7D (czyli starszego brata pięćset pięćdziesiątki :). Mam taką spiskową teorię wyssaną z palca i nie popartą żadnymi dowodami, że te puszki (lub może raczej DPP po wykryciu że RAW jest z tego aparatu) coś skrycie robią z szumem chrominancji. Podobną strukturę szumu dla wysokich ISO można uzyskać na 50D ustawiając w DPP bardzo wysokie odszumianie chrominancji i nieduże luminancji. Optyczni zrobili test 7D na wołarce, która nie wykonuje szamańskich zabiegów i efekt był raczej kiepski. Nie to, żebym miał coś do 7D/550D - ostatecznie liczy się efekt, który jest naprawdę dobry. Po prostu zastanawiam się tylko, jaki jest klucz do sukcesu...
Mnie z kolei niepokoi mocno to, co odkrył Myslidar. Znów mamy chyba do czynienia ze skrzętnym ukrywaniem przez Canona algorytmów (podobnie jak sposobu reskalowania SRAW) w puszce, choć wiadomo że to tylko utrudni reverse engineering, a nie go uniemożliwi.
Aby odsunąć niepokoje na plan dalszy - pod względem szumów para 7d/550d wyznacza nowy poziom, dający nadzieję na dogonienie żółtej konkurencji.
muflon, dokładnie to samo chciałem napisać, tylko ja bym dorzucił Rolina albo Kernighan'a/Ritchie'go :wink:
No właśnie - mam wrażenie, że C zaczął mocniej korzystać z pomysłów N i wyraźniej miesza w obrazie z matrycy (zarówno w JPG z puszki, jak i w DPP). To zjawisko pojawiło się już przy okazji 50D - pamiętamy, że początkowo niezależne wołarki wołały wyraźnie gorzej RAW-y niż DPP.
Kluczem jest dobry algorytm, te które działają wolno dają lepszy efekt. Pisałem już o tym w innym temacie, ale po kilkudniowym testowaniu najlepsze rezultaty uzyskuję w http://www.dxo.com/intl/photo Co prawda wymaga mocnego procesora i z automatu na swój sposób wyostrza RAWy, ale ilość szczegółów jakie daje przy wysokich ISO i świetnym odszumianiu oraz korekcji różnych szkieł rekompensuje wszystko.. 550D pewnie jeszcze nie obsługuje, ale jak ktoś lubi duże ISO tak jak ja to powinien się tym zainteresować..
Przyznaję, DxO jest świetne i nie wiem czy nie kupię (do tej pory miesiąc "trialowałem").
Ze strony http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_op...ap_dop_modules
We expect the following cameras to be supported by DxO Optics Pro 6 for both Windows and Mac before May 2010:
- Canon EOS 1D Mark IV (Elite Edition)
- Canon EOS Rebel T2i 550D (Standard or Elite Edition)
...
Dzisiaj pospamujemy ISO 3200, z ciężkich warunków. W mojej opinii na odbitki 15x10 czy na www nadaje się spokojnie.
Myślałem że mnie zabije tymi grabkami... ;)
Jakie odbitki 10x15. Spokojnie na 25. Papier jest dużo mniej wymagający jeśli chodzi o szum a u mnie na monitorze ta fota ma rozmiary >20 i wygląda super.
calkiem pozytywnie i rowniez twierdze, ze spokojnie mozna sieknac 15x21 lub 20x30 bez wiekszych obaw o jakosc obrazu.
Po zrobieniu odbitki następuje metamorfoza - przestajemy oglądać piksele, a zaczynamy oglądać zdjęcie. Ja robiłem odbitki 20x30 pochodzące z plików z 400D i 50D (1600-3200 ISO) i to czasami przeskalowane w dół i wykadrowane do 5 Mpix i przy oglądaniu nie odczuwałem dyskomfortu z powodu jakości. Gdy po pewnym czasie sięgam do odbitek, praktycznie nie jestem w stanie ocenić, jaka była czułość i rozmiar pliku (co więcej - nie odczuwam takiej potrzeby). Może jakbym wziął lupę... ;))
Ja ostatnio musialem na szybko wykonwac odbitke 15x21cm a mialem w telefonie miniaturke o dluszym boku 1200pixeli ... cudnie wyszla :) Sluszne jest twierdzenie, ze papier wszystko zniesie :mrgreen:
Jest już test na fotopolis.
http://fotopolis.pl/index.php?n=10639
Ja dzisiaj odebrałem swoją puszkę, od kilku lat nie miałem w rękach serii trzycyfrowej i zapomniałem już jakie to małe jest :)
Crop movie mode całkiem fajny, auto-iso w końcu używalne w Av/Tv :)
No i w końcu nie potrzeba instalować żadnego software'u, żeby wpisać dane właściciela (małe, a cieszy :)
Tylko ten akumulator jakiś strasznie udziwniony...
(i kolejka ładowarka do kompletu *sigh*)
zgadzam się 550 D malutkie jakieś takie , .. trudne do wyważenia z wiekszym słoikiem , lepiej sie zastanowić na czymś wiekszym , co wygodnie leży w łapie
ale co do zakresu możliwości nowego Rebela - super ! podpiąłem swoje l ki , do 550 tki ostrzenie na piątke z plusem , zadnych ff/bf , szybkosc AF , celnosc,
fajna puszeczka , tylko te gabaryty - trochę za płytki uchwyt , niewygodnie się trzyma
Ale ktoś kto kupuje 550D jest raczej świadom gabarytów i kupuje go choćby własnie ze względu na rozmiar...
test stary ale jary:
http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx
TEST z wczoraj ;)
http://www.photographyblog.com/revie...s_550d_review/
Test na dpreview :mrgreen:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/
18 Mpx do APS-C to jakiś bezsens imho
Bardzo się cieszę z tych 18mpx.
Zachęcam do obejrzenia kropów z 550d i 15-85 do wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=58508 (ostatnie) i samodzielną ocenę, do czego może przydać się tak gęsta matryca. Której zagęszczenie odbyło się bez podnoszenia poziomu szumu.
Reasumując Panowie :)
50D czy 550D ?