Jeżeli HSS, to musi być ettl. Radiopoppery i jeszcze jakieś 2 inne firmy, w tym jedna nowa, co zrobiła do Nikona i chyba do Canona jeszcze nie ma.
Wersja do druku
Jeżeli HSS, to musi być ettl. Radiopoppery i jeszcze jakieś 2 inne firmy, w tym jedna nowa, co zrobiła do Nikona i chyba do Canona jeszcze nie ma.
czy sam HSS jest powiazany scisle z TTL? na pewno nie
te powiazanie moze wynikac z ograniczen programowych lamp, bo w sumie HSS to banalna sprawa, zeby dzialal lampa musi znac tylko czas migawki, nic wiecej
a czy ktoś wie już coś na temat zone controlera? w sensie kiedy i za ile?
Witam, wcześniej ktoś wspominał o niezgodności nowych Pocket Wizardów z 5D MKII, zamierzam kupić zestawik TT1/TT5 lecz nie chciałbym, aby był on bezużyteczny. Czy wszystko ze sobą współgra po updejcie firmware?
dzięki, w takim razie zamawiam zestawik
edit: wolę dopytać, aniżeli popełnić gafę :)
lepiej wziąść 2x TT5 czy 1xTT1 + 1xTT5 ? wydaje mi się, że lepiej 2xTT5..
w szoku jestem bo znalazłem ofertę i różnica jest tylko 10$ pomiędzy tt1/tt5 więc czy może były rożne rodzaje tych TT5 ?
Nie, to tak jest. Po prostu jedno jest mniejsze i niektórzy mówią, że im wygodniej z takim mniejszym.
flex ma wiekszy zasieg jako nadajnik ( bo mam antenke - patrz manual) i dziala na "kioskowe" baterie.
http://www.pocketwizard.com/inspirat...hnology/range/
zapraszam do punktu 2:)
kiedys o tym czytalem, ale zapomnialem, pisalem na bazie wlasnego doswiadczenia, ostatnio kupilem trzeciego Flexa i czasami uzywam go na drugim body jako nadajnik, zrobilem test majac dwa body, na jednym Mini, na drugim Flex i zasieg byl identyczny, byc moze w jakis warunkach te 20% jest widoczne, moze w wersji US daje wiecej, bo te wszystkie wskazowki sa glownie wlasnie dla wersji US
swoja droga dzis robilem sesje z Mini na body i 3 Flexy z lampami, i 100% powtarzalnosc i skutecznosci,
Witam
Ja czytałem ze z body 1d idzie wycisnąć do 1/8000 synchronizacje błysku.
Dziś z 5dmk2 tez poszło i najciekawsze stare 580 działają z ttl.
pytanko do uzytkowników mini tt1, czy ktos ma doswiadczenia w odpalaniu starych PW plusII nowym nadajnikiem minit tt1 ?
doszły mnie słuchy od kilku znajomych, że udaje im sie z takim zestawem (mini tt1 odpala PW plusII) podniesc sync speed do 1/500 a nawet 1/1000 na manualnych lampach.
mi osobiscie udaje sie odpalac przy 1/500 na 5d ale lamelka zajmuje okolo 1/3 kadru.
hm, mi się udaje odpalać inny zestaw na 1/8000 ale wtedy lamelki zajmują 90% kadru. Tylko co z tego wynika? Przekonujemy sie jak działa migawka szczelinowa?
Jacku jesli masz pisać nie na temat to prosze powstrzymaj sie.
mam informacje ze daje sie uzyskac pełne synchro przy 1/1000, ale osoby, którym sie to udało nie mają pojecia dlaczego, a nie podejrzewam ich o żartowanie sobie ze mnie, stąd moj post.
Jakie inne wyzwalacze radiowe pozwalają używać krótkich czasów naświetlania (HSS)??
radio poppery. ale i tak nie w takim stopniu jak PW.
dzis z ciekawosci sprawdzilem to co producent PW wychwala - ponoc ich system HSS jest wydajnieszy niz oryginalny...
test robilem na body 1D3 i 5D i co mi wyszlo? wnioski sa dosc ciekawe
test robilem na tych samych ustawieniach:
ISO 100, F/4, 1/2000s
podlaczylem lampe bezposrednio na sanki i zrobilem zdjecie scenki w ETTL i w M (pełna moc) - tak zrobione zdjecia i w 1D3 i 5D mialy identyczna jasnosc (tu już nasuwać sie moze pytanie dlaczego? skoro 5D ma czas synchronizacji tylko 1/200s a 1D3 aż 1/300s i przy HSS i czasie 1/2000s powinna byc roznica w ekspozycji na kożyść 1D3)
druga faza testu to podlaczenie lampy do Flexa i umieszczenie Mini na body, ustawienia takie same jak wyżej, scenka ta sama, najpierw robie zdjecie na M (pełna moc) i tu bez zaskoczenia zdjecia na obu body sa naswietlone tak samo i tak samo jak lampa byla bezposrednio na body,
no i teraz przelaczamy w tryb ETTL i robimy zdjecia... i juz przy robieniu zdjecia ewidennie slychac ze palnik blyska mocniej... co sie okazuje? zdjecie zrobione 5D jest jakies ~0,5EV jasniejsze, zawsze cos... ale zdjecie 1D3 jest az ~1,5EV jasniejsze... to juz spory zysk,
jak widac optymalizacja Pocketwizarda dziala swietnie, tym lepiej im krotszy czas synchronizacji ma body, widac ze system Canona jest zle zaprojektowany i przy HSS lampa niepotrzebnie za duzo blyska,
jednak nasuwa sie pytanie dlaczego w trybie M lampy HSS nie dziala tak dobrze jak w ETTL? niedopatrzenie producenta? na to wyglada,
jednak jak ktos robi na M w plenerze i brakuje mu mocy to niech przelaczy na ETTL
Witam ponownie.
Czy ktoś mógłby polecić podręczny softbox inny oprócz Lastolite Ezybox, czy tylko ten gracz liczy się na rynku ? :)
Kiedyś kolega chciał kupić do Nikona i w sklepie w którym zamówił odmówili mu sprzedaży (jak się pojawił po odbiór) ze względu na masę reklamacji, że podobno te wyzwalacze nie działają jednak tak super no ale może coś się zmieniło od tego czasu (2 miesiące temu) no i może z Canonami nie będzie żadnych problemów.
no wlasnie mialem to napisac, na stronie oficjalnego dystrybutora foto-tip.pl nie ma juz mozliwosci kupna tych wyzwalaczy do Nikona,
można je kupic na allegro tylko ale gwarancja wtedy realizowana jest w Chinach...
czytam regularnie watek o tych wyzwalaczach na forum Nikona i rzeczywiscie sporo osob zwracalo, reklamowalo, zamienialo,
widocznie foto-tip mial dosc i wstrzymal sprzedaz
Mam pytanie do posiadaczy PW TT1 i transmitera ST-e2 - czy w założonym na ST-e2 Mini TT1 działa wspomaganie AF?
Bo zastanawiam się czy czekać na zonecontrolera czy transmiter kupić ? jak będzie działać wspomaganie to można pomyśleć nad st-e2 ale jak nie to poczekam jeszcze
Mozesz kupic jakis stary aparat z elektroniczna migawka (chyba Nikon d70s mial taka jesli mnie pamiec nie myli) Bedzie ci sie synchronizowal z kazda szybkoscia (ww. nikon ma chyba max 1/4000 sek)
Podejzewam ze jesli moc lampy ustawisz odpowiednio niska (tak zeby zdazyla strzelic 2x w ciagu 1/500sek) to mini tt1 posle po prostu sygnal do starego PW, zeby dwa razy blysnol. Stad ta magiczna szybsza synchronizacja. Pewnie jak ustawisz lampe na 1/128 mocy to zsynchronizuje sie i do 1/1000.
O ile producent PW faktycznie to przewidzial i zrobil taka mozliwosc.
W tym na prawde nie ma ani zadnej magi ani kosmicznej technologi. A jak pisalem wyzej. Chcesz miec dowolny czas synchronizacji, kup do tego stary aparat z elektroniczna migawka i juz.
O ile body ma wbudowana blokade i z zalozona lampa nie zrobisz foty na czasie krotszym niz 1/500, o tyle przy zalozonych PW tej blokady nie ma i mozesz synchronizowac w calym zakresie.
arturs poczekaj na zone controlera. jak już budujesz system do błyskania oparty na PW to nie warto komplikować sobie życia. Niedługo chyba powinny być. też czekam
Inormacja z instrukcji oficjalnej (wersja firmware 4.250)
więc działać musi, mnie osobiscie wspomaganie nie specjalnie jest potrzebne bo jak moglo by sie przydac to i tak robie na servo, ale ST-E2 ma wielka wade ktora skresla go na starcie, nie mozna lamp przelaczyc w manual, trzeba dzialac tylko w E-TTLCytat:
bug fixes:
ST-E2 AF-Assist now works on a 5D, 50D or 40D, and other cameras. Previously the AF-Assist light would not turn on.
This has been corrected.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tu sprawa wyglada tak ze PW w TT1 i TT5 ma swoj system, ktory nazwali HyperSync, pozwala on podniesc tryb synchronizacji z wszystkimi body do czasu 1/500s (z 5D do 1/400s), mimo ze body na oficjalnie 1/250s, czy to zadziala z Plus II nie wiem, chyba trzeba samemu sprawdzic
ten wycinek w instukcji wyjasnia ze to powinno dzialac:
Cytat:
Normally, the MiniTT1 or FlexTT5 uses HyperSync from 1/250 - 1/500, then switches to HSS at 1/640. When HSS/FP is
automatically engaged in this fashion, Standard Channel triggers are disabled at 1/640 and higher shutter speeds.
When using this feature, HSS/FP is never engaged and Standard Channel triggers are used throughout the entire range of
shutter speeds by using HyperSync per this table:
1/200 and slower HyperSync not used
1/250 through 1/350 Auto-calculated HyperSync offset used
1/400 through 1/8000 Full HyperSync offset used
4
info@pocketwizard.com
This allows you to have a remote manual flash trigger at any shutter speed and control trigger timing using the HyperSync
Offset. This works with the FlexTT5 as a receiver, or any other PocketWizard receiver including the Plus, MultiMAX, and
flashes with PocketWizard radios built-in.
wedlug nowych informacji ZoneController bedzie dostepny pod koniec maja... wiec jeszcze troche czekania, mam nadzieje ze premiera nie bedzie juz odkladana, znana juz jest jego cena - 70$, uwazam ze jest calkiem calkiem, w Polsce to wyjdzie jakies ~350 zł
no właśnie.. aż zaraz wyciągnę i sprawdzę, a w ogóle to Zone Controler się pojawił - przynajmniej w testach http://www.robgalbraith.com/bins/con...=7-10050-10369
więc jak ktoś nie musi już kupować to rozsądniej będzie się wstrzymać i porównać już cały komplet Pixeli i Pocket Wizarda
Witam
Tak jak pisał sebcio80 stopki to lipa pierwsza już
poszła,
- wyzwalacze chińskie maja metalowe żeby było śmieszniej.
muszę znaleźć jakiś patent na to......bo lipa straszna
Kabel OC-E i pocket do kieszeni :D