Z C17-40/4, C70-200/4 i C50/1.4 nie mam najmniejszych problemów ... wygląda na to, że ta Sigma nie dla mnie :(
Wersja do druku
Sigma dotarła - pierwsze wrażenie - piękna ( naprawde zakochałem sie w tym szkle a szczególnie jego przedniej soczewce:) )
Drugie wrażenie - nie da sie ukryć, że USM w canonie jest wart dołożenie pieniędzy ;) - jest cicho ~celnie ale relatywnie wolno
Trzecie wrażenie - mimo lekkiego FF widocznego w zasadzie tylko na 1,4 szkło daje niesamowity obraz. Może 1,4 nie jest perfekcyjne ale najczęście wykorzystywany przedział od 1,6 do 2,8 jest naprawde super.
Poniżej przykłady z 5D bez obróbki ( ostrośc na góre literki L w słowie William reszta danych w exifie):
f:1,4
f:2,0
f:2,8
Łiskacza nie polecam - straszna bejca.
Teraz coś z innym trunkiem - bradziej kolorowym :)
f:2,0
f:2,8
Reasumując - szkło bardzo kapryśne ( chyba zresztą jak kazde 50mm które miałem). Jak ma prosty wybór gdzie ustawić ostrośc trafia idealnie gdy punktów zaczepienia jest więcej zaczyna sie gubić. Myśle że to tez sprawa AF w 5D które demonem dokładności nie jest ;) Jutro jak sie uda troche plenerowych fotek na które dziś zabrakło czasu.
I jak tak paweleverest po zabawach w plenerze ?? Bo sam mam chrapke na to szkiełko.
Wydaje mi się, że na 1.4 jest słabo, zwłaszcza, ze to 5d. Jest ktoś w stanie porównać sensownie z 50 USM ?
Mialem szklo w rekach. Robi wrazenie. Ale sample, niestety, juz nie.
To już 2-gie podejście ...
Byłem gościnnie w Wawie i pomyślałem że może tam kupię ten obiektyw (we Wrocku był źle działający z moim body) ....
Byłem w Sigmie na Żeromskiego i ....
przetestowałem 3 dostępne i...
porażka ....
Nie wiem ale chyba 50 sigmy nie lubi 450D ....
I niestety będę musiał kupić 50 1.4 canona bo z sigmą to się raczej nie dogada ....
Fotki testowe z trzech kolejnych obiektywów (nówki wyciągane prosto z pudełek) ....
http://picasaweb.google.pl/noeeefotk...est_sigma_Wawa
i jedna z fotek to test z L 70-200 dla porównania ....
http://picasaweb.google.pl/noeeefotk...00608173423906
(bo już 450d była posądzona o swoją wadę, że sama ma FF)
Już sam nie wiem co o tym sądzić ....
Chyba Canon coś specjalnie miesza w swoich aparatach co by nie działały za dobrze z "obcymi" szkłami .... bo nie wierzę żeby 3 kolejne sztuki miały ten sam błąd tj. front focus (2-3 cm na odległości 1-2 metry co się oczywiście przełoży na większy rozrzut przy dalszych odległościach .) ....
Czekać dalej na jakiś cud, albo inną serię ???
Szkło jest super ... ale jak to ktoś już w tym wątku napisał ... co z tego jak ostrzy sobie tak jak chce ;(
Czy jest ktoś na forum ze "sprawnie" działającą kombinacją tj. Sigma 50 + C450d ?
Może to układ AF w 450d jest jakiś "dziwny" ...
albo np. ta sigma działa dobrze tylko określonymi body ???
Miałem okazję przez pół dnia pochodzić z tą sigmą podpiętą do 5D w plenerze i nie zauważyłem żadnych problemów z autofokusem. Szkło ostrzyło bardzo poprawnie; dodam tylko, że to był egzemplarz, który dystrybutor Sigmy wypożycza/udostępnia do testów, a nie "kupny" egzemplarz. Jeżeli chodzi o "pełną dziurę" to nie zauważyłem wyraźnej różnicy pomiędzy Sigmą, a "pięćdziesiątką" 1.4, którą miałem podpiętą przez drugie pół dnia :-) .
Sigma jest solidniejsza: HSM i wewnętrzne ostrzenie (nie kręci przednią soczewką) sprawia lepsze wrażenie niż micro USM w EF 50/1.4.
Z drugiej strony Sigma przez to jest nieco cięższa. Dla pstrykacza amatora (czyli dla mnie :-) ), w przypadku podpięcia do 5D trochę przechyla szalę w strone Canona.
No i Canon jest tańszy.
Ja wlasnie zastanawiam sie nad kupnem tego rodaju "miekkiego" szkielka, ale nie wiem czy nie lepiej od tej sigmy (a niestety sigma z NIKONEM lepiej sie zachowuej i to fakt, taki jak to ze TAMRON z canonem lepiej siedzi) wybrac canona 85, co wy na to, chyba pewniejszy zakup?
Zrobiłem dziś analogiczne zdjęcia swoją 50 USM (5d, jpg prosto z puszki, picture style Standard) i mogę stwiedzić, że te powyższe zdjęcie z Sigmy to dramat. I na dodatek ten żółty sigmowski zafarb... Ale dziwne to, bo pierwsze sample w sieci wyglądały obiecująco.
Canon 1.4
http://img230.imageshack.us/img230/9181/img6411kg0.jpg
Canon 2.0
http://img230.imageshack.us/img230/5756/img6412vi6.jpg
Cichy - lepiej nie rób takich testów bo zaraz Cię zmieszają z błotem z zarzutami o krecią robotę, krętactwo i brak umiejętności fotograficznych :lol:
Miałem się w tym wątku nie udzielać ale pozwolę sobie na drobne podsumowanie.
Jakoś mimo wielkich krzyków w obronie Sigmy do tej pory nie widzę tych zapowiadanych testów kładących na kolana tego kiepskiego Canona 1.4.
Jedyne co widzę to dramatyczny rozjazd jakościowy niemalże wszystkich szkieł , zwłaszcza na 5D.
Mało tego zauważyłem większe problemy na kolejnych egzemplarzach. Mianowicie w sytuacji kiedy znajdę poprawnie działający egz. w dobrym świetle dziennym, to już w gorszych warunkach, półmroku obraz na 1.4 to jakiś dramat - ani FF, ani BF - po prosty mydło.
Trochę offtopic ale ... Canon w ogóle ma jakiś dziwny focus (przynajmniej moj 40d z 85 dziwnie wspolpracuję, no chyba ze ja jestem problemem). Co do 85/1.8 to można zapomnieć o fotografowaniu kontrastowych scen z jasnymi fragmentami bo będziesz miał niebiesko i fioletowo na bardziej otwartej przesłonie.
No ja niestety nie mam możliwości porównać tych szkieł bezpośrednio, ale z tego co widziałem do tej pory to Sigma nie jest rewelacją. No chyba, że ktoś wrzuci puszkę Tyskiego na 1.4 z innego egzemplarza Sigmy, bo ten parę postów wyżej jest mglisty jak Latający Holender :)
Reasumując wrażenia plenerowe w stosunku do canona 1,4 ( porównanie z pamięci bo szkła aktualnie nie mam) :
-Ostrość na 1,4 wg mnie lekki plus dla sigmy ( 1,6 1,8 tu już sigma sporo lepiej ) 2,0 i wzwyż jeden pies ;)
-Kolory aberracje kontrast ( 1,4-2,0 canon odpada ) 2,0 i więcej jest już podobnie choć dalej byłbym za sigmą
Pod światło sigma tez wygrywa
Precyzja i działanie AF ( wg mnie w stosunku do canona 1,4 różnicy nie ma. Wersji 1,2 z USM nie miałem ale na pewno jest szybciej. Z dokładnością to już nie byłbym taki pewny bo zdarzają sie opinie ( również na tym forum ) ze jak ma sie powtarzalnego FF to trzeba sie cieszyć bo przynajmniej można sie nauczyć gdzie celować ;) ) Porównując to szkło (pod względem AF) z Canonem 35L 1,4 oczywiście nasza ulubiona elunia rozkłada sigme na łopatki :)
Solidność wykonania i rozwiązanie konstrukcyjne tu już niestety nawet nie ma co porównywać z C 1,4. Sigma deklasuje rywala ( nie wolno oczywiście zapominać o tym, że sigma to nowoczesne szkło a C 1,4 był produkowany wtedy gdy sigma jako producent chyba w ogóle jeszcze nie istniała ;) )
C 1,2L na pewno wygrywa ale stosunek cen jest w tym przypadku druzgocący.
Ja osobiście Sigmy 1,4 na Canona 1,4 bym nie zamienił za żadne skarby. Na 1,2 chyba tez nie bo w tym przypadku stosunek jakości do ceny jest bardzo mało korzystny.
Poniżej kilka przykładów zdjęć. Proszę pamiętać że twarz dziecka to nie najlepsze miejsce do oceniania ostrości ( lepiej patrzeć na fragmenty ubrań . Tak jak pisałem moja sztuka ma leki FF widoczny w zasadzie tylko na 1,4. Mnie osobiście on nie przeszkadza bo jego skala jest ciężka do zauważenia w realnych sytuacjach zdjęciowych.
Zdjecia oczywiście bez obróbki wszytkie dane w exif'ach:
f:2,2
f:1,8
f:1,8
f:1,4 AC
f:1,6
f:1,6
f:2,0 pod światło
f: 1,4 pod ostre światło
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja swoje tyskie robiłem przy swietle żarowym bez wyrównywania WB wiec sprawa zafarbu jest bardzo dyskusyjna ;)
A no nie, teraz to mi sie podoba.
http://www.netpark.pl/~pawel/public/...r/IMG_8174.JPG - albo mi sie wydaje albo jest efekt 3d ?
Zapodaj jeszcze Tyskie z dobrze złapanym AF :)
"Słowo się rzekło - kobyłka u płota" :mrgreen:
Co prawda miało być dopiero jutro ale pragnienie :) "testu" okazłao sie zbyt silne.
Na balkonie więc bez żarowego zafarbu. Co do ostrości to tym razem celowałem w pionowy element nadruku i "krzyżowy" punkt w 5D lepeij sie sprawdził ;).
TYSKIE f:1,4
Cichy miał o wiele krótszy czas...
IMHO z canona jednak ostrzejsze...
Nie ma co, różnica jest widoczna.
Zatem ja proponuję coś podobnego z ED50mm
30D
1/60s
f1,4
ISO 400
LINK
Kadr troszkę krzywy.
patrzac na zdjecia Tyskiego z Sigmy i Canona mozna zauwazyc inna glebie ostrosci, tzn mam wrazenie ze Sigma ma Front Focus...
Porównaj sobie 100% wycinki poszcególnych kadrów np korone albo medale na dole puszki ( zdjęcie z sigmy jest na granicy przeswietlenia stąd może słabszy kontrast ale o ostrości bym tego nie powiedział )
Pisałem o tym wczesniej: MA- ale minimalny ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak jak pisałem wczsniej może troche prześwietlone dlatego mniejszy kontrast- wcześniej podeslałem kilka strzałów plenerowych tam lepiej widac co obiektyw potrafi. Ja generalnie jestem z niego zadowolony ;)
Witam wszystkich w pierwszym poście. Testowałem 3 egzemplarze tego szkła na 5D i o dziwo 3 trafiały w punkt i nie zauważyłem większych problemów z AF, choć warunki nie były łatwe. I tak szkiełko znalazło się w mojej torbie.
Ostrość od pełnej dziury jest zadowalająca. W sobotę, szkiełko pokażę ile naprawdę jest warte. W wolnej chwili zapodam jakieś foty, może nawet puszkę po tyskim:smile:
Nasuwa mi się pewien wniosek z dyskusji, że jednak warto sprawdzić samemu i nie sugerować się zbytnio.
Pozdrawiam
A więc następne tyskie (zimne:-))
http://img134.imageshack.us/my.php?image=511tj7.jpg
Według DPP moja 50 takk ostrzy na 1.4 (crop)
No ale faktycznie, to już zaczęło nie mieć do końca sensu. Jedyne sensowne porównanie będzie przez jedną osobę :)
Specjalnie się z tym plikiem nie bawiłem, balans i poziomy w DPP. Robię zdjęcia na „standard” a więc ostrość ustawiona na 3. poziom, nie jest mocno podostrzone, może sprawiać wrażenie bo puszka jest lekko zaparowana. Miarodajne porównanie szkieł faktycznie może zrobić jedna osoba.
Poproszę jeszcze Dębowe, Lecha i puszkę Leżajska. Fajne hobby ta fotografia tylko, k, głowa boli rano. : )
Znalazłem jakiegoś starego sampla z tej mojej Sigmy, którą oddałem do sklepu. Zrobiłem w tym samym miejscu porównanie z 24-105/4. Oba RAWy, ostrość +3, ISO400, nic nie manipulowane.
Jak widać, jeśli tylko Sigma trafiała to obraz był żyletka, z detalami wielkości pojedynczego piksela w większości kadru.
to jak panowie wkoncu jest z ta sigma? trafia AF czy loteria?
(osoby sprawdzajace ten obiektyw przed zakupem pod katem celnosci auto-focusa cos wspomnialy, ze na dalsze odleglosci uklad nie trafia w punkt?)
mam zamiar kupic obiektyw 50mm ale stawiam sobie za priorytet sprawnosc i celnosc AF niz ostrosc, czy plastyke - dlatego sklaniam sie bardziej ku canonowi.
z tego co sie zorientowalem w canonie nie ma problemow z AF? ;)
piszac roznie masz na mysli fakt, ze kazda sztuke EF 50/1.4 trzeba sprawdzic przed zakupem bo moze zle wspolgrac z wlasna puszka, czy roznie zachowuje sie AF w slabych warunkach oswietleniowych - bez wzgledu na egzemplarz obiektywu? :)
W moim wypadku szkiełko podpięte do 5D nie sprawia większych problemów. W pierwszym poważnym teście (ciemny kościół) wykonało swoją prace. Z ciekawości, na plenerze ustawiłem serie, servo, i poprosiłem młodych żeby się przebiegli w moją stronę i…też dał rade 6 strzałów 6 trafień (w wolnym czasie wstawię sekwencje) Ogólnie jestem zadowolony z tego szkiełka.
Coś nowego w temacie? Jakieś nowe źródła dostaw i może już poprawione AF?
donati "tylko" na 30D, ale szkiełko podpinam też do 5D i daje radę cudnie. Podobnie jest z analogiem.
50C 1,4 też leży w domu, ale w torbie żony, od zakupu sigmy nie dotknąłem 50C