No to kuszenia ciąg dalszy: http://www.diglloyd.com/diglloyd/blo...Canon_vs_Nikon
Tak - wiem, że wynik tego porównania to oczywista oczywistość, ale wiadomo, że jak się sto razy powtórzy (i sto razy zobaczy)... ;)
Wersja do druku
No to kuszenia ciąg dalszy: http://www.diglloyd.com/diglloyd/blo...Canon_vs_Nikon
Tak - wiem, że wynik tego porównania to oczywista oczywistość, ale wiadomo, że jak się sto razy powtórzy (i sto razy zobaczy)... ;)
nie wiem czy było , link :
http://photobusinessforum.blogspot.c...roduction.html
w kwestii AFa nowej jedynki ds
http://www.juzaforum.com/forum-en/vi....php?f=4&t=579
i działał mu AF z tymi dwoma TC? przecież jasność tego zestawu wynosiła 11
no chyba że jednak ręcznie ostrzył albo styki zaklejał?
"I was amazed to see that the 1Ds3 maintained autofocus with this combo" - więc nic "nie kombinował".
A tutaj http://forums.dpreview.com/forums/re...6014758&page=2 potwierdza: Ponieważ aparat "widzi" tylko TC od strony body, to widział tylko "prawidłowe" 1200/f8. Ten trik ponoć działał już na Mk II.
Oczywiście - rasowy malkontent może się i tu czepiać, że tylko na środkowym AF ;)
ok to nawet w 5D po założeniu 2 widzi tylko jeden ale że mu jasności starczyło do prawidłowego działania AF to już wyczyn
Nadzieja umiera ostatnia .
Większe lusterko ;).
Recenzja (tekst + zdjęcia) Mk III w wersji z niebieską kropką:
http://www.lawrenceripsher.com/blog/...1d-mark-9.html
Canon EOS-1Ds Mark III Review (by William Castleman) - porównanie 1ds - mkIII z mkII.
Zamieszczam cytat z podsumowania:
[The performance review is still in progress.
Preliminary conclusions from tests and use to date of the 1Ds Mark III:
1. Image quality
* The 26% increase in pixel density of the Mark III over the Mark II yields only a minimal increase in image sharpness and detail in large prints
* Images from the Mark III at high ISO settings (e.g., 800 and 1600) yield better color quality.
* Shadow detail does not appear to be as well recorded with the Mark III camera as with the Mark II camera.
* "Jaggies" in diagonal lines persist with the Mark III even with updated firmware (v 1.0.6)
2. Autofocus speed and accuracy are significantly improved in the Mark III camera. I expect to be getting more keepers in action photography.
3. Speed of image processing and file writing to CF card is blazingly fast with the Mark III.
I debated purchasing an EOS-1Ds Mark III since I have been very happy with the Mark II. However, since I also shoot with an EOS-1D Mark III to get the 10 fps shooting capacity, it is very convenient to only travel with one battery system and charger rather than two. The lighter lithium ion batteries in the Mark III system are a major improvement over the older metal halide system.
Revisions to this review will follow as I gain more experience with the Mark III.
My dzielimy piksle na czworo, a gość kupi nową jedynkę, bo dzięki temu będzie mógł wozić jedną ładowarkę... ;)
Bo te róznice sa przede wszystkim na poziomie testowym. Potem w akcji licza sie kadry, motywy i umiejetnisci fotografa .....
Nagrode World Press Photo - dla Akintunde Akinleye - z Nigerii
Nagrodzone zdjecie zrobil 30D. I ma tylko 17-40 i 70-200/4.
http://cpn.canon-europe.com/content/btl.do
Rzeczywiście: http://cpn.canon-europe.com/content/btl/akintunde.do - robią wrażenie...
Witam.
Kupiłem go kilka dni temu za granicą. Orgazm murowany. (portwel pusty)
Jest kilka małych rozczarowań, ale bardziej wynikały one z mojej niewiedzy niż z tego że coś jest nie tak. Np. w trybie Live View jest tylko MF. W wizjerze nie wyświetla trybu pracy (jest na wyśw. zew) ale to naprawdę szczegóły. To co jest rewelacyjne to pełna klatka i brak paproków na matrycy. No i 21mp oczywiście. Niewiem jeszcze dlaczego ale robi tylko 2klatki w serii RAW+L. Może karta słaba??? Aaaa gumowa muszla wizjera nie wypada !!! Jak w 20D (-: No i to niebieskie podświetlenie LCD jak w moim ukochanym eos 600.
Piss Pliss wiecej prosze:)
Hej. Krakers. Widzę że masz dwie lampki 580. Ja wczoraj dokupiłem drugą.Czyli 580EXII. Mam pytanko jeśli można??
Czy "bawisz" się nimi razem głównie w E-TTL czy na innych trybach też? Jeśli masz jakieś ciekawe spostrzeżenia to proszę o szczegóły. Ja dopiero zaczynam w tym temacie. Zawsze wolałem światło zastane. Ale ostatnio coś mi się zmienia (-;
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odnośnie 1DsIII. To znowu mnie zaskoczył. Robił tylko 2 fotki w serii i nie mogłem zaskoczyć o co chodzi? Co go blokuje? Dopiero po totalnym resecie poszła seria 10 klatek na 21Mp RAW+Ljpg. Okazało się że musi być wyłączona opcja w ustawieniach C.Fn redukcji szumów. Bez tego idzie jak trzeba. Ja akurat nie wale seriami ale przynajmniej wiem już o co chodzi. Bałem się że to karta słaba albo jakiś feler. Dzisiaj porobiłem troszkę fotek w porannej mgle z opcją szczegółów w światłach. Zobaczymy czy warto było ... Ciężki cholernik... Ale zaczynam doceniać wagę... Pozdro...
Pracuje tylko na E TTL z regulacja proporcji , asystent lata gdzies z "kontry" robi niewielkie podświatło a druga lampa na wprost , lampy musza sie widziec bo pracuja w pod czerwieni i to jest denerwujace, oraz to ze nie mozna przekroczyc pewnej odleglosci poza tym jak dla mnie to jest z byt mala powtarzalnosc, mam nadzieje ze w 1 dynce jest ok bo w marcu chcem osobiscie po Dsa pojechac do USA
zapodaj cos z Dsa moze byc cos banalnego cokolwiek bez znaczenia
ten Pan
http://www.flickr.com/photos/mahonyweb/
robi od niedawna 1DsIII
Dzięki za wszystkie informacje.
Odnośnie pracy na 580-tkach. Widziałem na stronach canona filmik. Gość robił fotki tymi lampami w grocie skalnej - modelce. Ale co ciekawe: lampy miał na statywach z zamontowanymi dość dużymi softboxami. Skąd ma te mocowania do lampy i boxa? Jak je zdobyć? Jeżeli możecie zerknijcie na to. A jeszcze to co pisałeś i ja też wypraktykowałem że lampy muszą się widzieć. Czyli przeważnie muszą być ustawione w skręconej pozycji aby czujniki R się widziały. Albo to bajerancki film reklamowy albo to działa naprawde super. Zerknijcie na linka. A potem na Bruce Dorn - tak się nazywa.
Zaraz coś zapodam tylko obczaje jak to robicie bo jestem tu jak widać nowiutki.
Jaya ja wyraźnie widzę, że to jest wątek o 1DsMk3, a nie o lampach. Proszę przenieść dyskusję we właściwe miejsce.
BTW, podaj linka do filmu, który chcesz nam pokazać.. (i wstaw go łaskawie do właściwego działu)
Zdjęcia z 1DSIII są tutaj: http://www.photoslink.eu/1ds
kominy: 1/400, Av9 iso 640 Ex.comp. -1/3 obj. 70-200/4L
konewka: 1/45, Av 3,5 iso 1600 Ex. comp. -1/2 obj. 24-70/2.8L
Serdecznie pozdrawiam
Znalezione na dpreview:
Porównanie - kolejne z wielu ;) 1ds mkII z 1ds mkIII
ale MZ - warto te ciekawsze zamieszczać właśnie tu...
przede wszystkim posiada dwa razy więcej szczegółów, to wali po oczach
do Jaya
Zdjęcia robisz odrazu w JPG czy z raw'u(jakim programem) ?
szkoda ze tak daleko mieszkasz , chetnie obejrzalbym to cacuszko:) a jesli chodzi o fotki to takie zwyczajne np konewki to tez jest cenna informacjia poniewaz nie ocenia sie sprzetu tylko po zdjeciach zrobionych w super warunkach , ale wlasnie takie zwyczajne klapniete poprostu , zapodowaj dalej
mi nawet to nocne nie daje zadnego pojecia o szumach, skoro nie wiem jak te szumy byly traktowane w DPP.
to juz chyba wole zeby kolega Jaya, posiadacz " w miare dobrze skalibrowanego photoshopa" dzielil sie z nami spostrzezeniami w stylu ze fajne to niebieskie swiatelko pod wyswietlaczem <lol>
Witam.
Małe wyjaśnienie.
Nie chodziło mi na tych zdjęciach o ostrość konewki, proste krawędzie czy balans bieli, który zresztą był ustawiony celowo na światło dzienne. Bardziej o rozpiętość tonalną w średnich tonach i ciemnych. Ale każdy niech wnioskuje swoje. Dziwi mnie jednak jakaś dziwna zaciętość kolegów. Nie wiedziałem że te snapszotki wywołają tyle emocji. Pozdrawiam.
Jaya, chyba odwrotnie - nie wywołują żadnych emocji. Rozpiętość tonalną można sprawdzić równie dobrze mając do dyspozycji ostre zdjęcie czyż nie?
Tylko o to chodzi. Po co pokazywać zepsute zdjęcia jako dowód na dobre działanie puszki? Efekt odwrotny od zamierzonego.
Krakers, opinie sobie można wyrabiać to jasne - pytanie tylko czy nie błędną.
Ja myślę, że po tak "ciepłym przyjęciu" kolega już niewiele pokaże :?.
Sorry, ale to jest jakas paranoja. Ten aparat jest dostepny od 2 miesiecy,
wielu pisze na roznych forach, ze go kupilo... Sproboj mi pokazac jakas
jedna normalna galerie z prawdziwego zdarzenia. Gdziekolwiek.
Jakies pojedyncze gniotowate fotki sie pojawiaja, ktore maja podobno
cos pokazac/udowodnic wedlug autorow...
Albo po prostu Jaya sobie robi z nas jaja, albo tym aparatem nie da sie
zrobic dobrych zdjec. Poki ktos mi nie udowodni odwrotnie, to nie
mam podstaw tak nie sadzic...
No to sobie poczekasz.
Wg mnie, ten aparat nie rozni sie wiele od 5D 8-)
Ok - 22Mpx, AF, i uszczelnienia (nie pisze tu o bajerach) to jego przewaga, ale za jaka cene? :roll:
Canon nie zaproponowal niczego co mogloby powalic uzytkownikow. Wie o braku konkurencji i szaleje z marketingiem, jednak nie jest to nic, co mogloby zaskoczyc ludzi siedzacych chocby w 5D i eLkach 8)
Dlatego zdjecia na ktore czekasz raczej sie nie ukaza, gdyz ich jedyna przewaga sa 22 Mpx a nie powalajaca jakosc :idea: 8-)
Ale nieobraz sie kolega ktory pokazuje jakies fotki w zasadzie niczego nie miusi udowaniac ,nie musi ktos byc rajdowym kierowcą tylko daltego ze ma ferrari i nikt nie musi jezdzic po miescie 230km/h bo ma porshe , wlasnie testy to pokazuja ,ze dobrze naswietlone fotki z róznych puszek sa nie do odruznienia .Dla mnie miarodajne jest typowe pstrykanie przypadkowe i w przypadkowych warunkach , specjalnie nie przylozenie sie do zdjecia, dlaczego ? ano dla tego, ze wlasnie przypadkowe warunki czyli nie sprzyjające pokazuja wlasnie klase sprzetu to jak sie on zachowuje , czy daje sobie rade i w jaki sposob dobiera automatyke , walsnie byle jakie swiatlo i szybka reka wyciska z aparatu automatyki , jakosci matrycy to co potem laduje sie na karte.Dla czego wybralem canona? , poniewaz te ''zepsute'' sa lepsze od zepsutych zdjec z Nikona , Czy zawsze robie ze statywu przy przysłonie 8? z nieograniczonym czasem bo przedniot sie nie rusza? w bezwietrzna sloneczna pogode ? wlasnie ze nie 90% zdjec to niesprzyjajace warunki , dla tego poprosilem kolege aby mi pokazal te zwyczajne nie wypacykowane zjecia poniewaz wiem jak robi 1ds i wiem czego mam sie spodziewac jesli dobrze go naswietle , ja chcem wiedziec co on potrafi kiedy fotografuje czlowiek kotrego spotkala katrina,
Tutaj są jeszcze sample porównawcze zrobnione tym samym szkłem (200/2.8 ) dla 30D, 40D, 5D, 1D i obu Ds-ów. Warto pooglądać.
Nie zastanawia was, ze jest tak malo bezpsorednich porownan
5D do 1Ds MkIII? Przeciez powinno ich byc zatrzesienie...
Trafilo sie jedno ostatnio, pozwole zacytowac, bo facet dokladnie
sprawdza to, co mnie interesuje. Bez komentarza...
I'd like to share a real life experience, simple and streight forword:
Borrowed a 1DsIII and compared it to my 5D
My areas: Portraits and Landscape, no sports
My principle: I trust real pictures more than text.
Goal: big enlargements (60 x 90 cm) so I wanted to know, what degree of improvement the 1 Ds III can deliver in real world.
My method: 5D, 1DsIII, tripod, RAW (yes I am not Ken), MLU, ASA200, Mode P, same Optic 24-105L
See the result: (location is Fraueninsel, Chiemsee, Bavaria, Germany South)
ale pamietajcie ,ze pomniejszenie obrazka 1Dsa nieumiejetnie do romiaru pocztowki zniszczy jego szczegoly na tyle ze obraz moze byc gorszy od 5D dla tego te obrazki mnie nie dziwia, tu widac piekne oodanie glebi koloru w 1Ds