-
Odp: Canon EOS R6 Mark II
Właśnie czytałem gdzieś na FB, że komuś przestała puszka działać. Ale co najśmieszniejsze (jak zrozumiałem jego post) - gość zrobił upgrade firmware, a następnie jakiś czas później pojechał focić i już na tym miejscu okazało się, że aparat nie działa :|. Osobiście zawsze włączam po jakimkolwiek oprogramowaniu sprzęt, aby sprawdzić czy działa i jak działa. Podobnie zawsze przed jakimkolwiek wyjazdem (np aparat leży 2 tygodnie nieużywany) włączam aparat dzień wcześniej aby sprawdzić, czy wszystko jest ok.
-
No cóż, ludzie mają różne podejście, ale też nie wyobrażam sobie upgrade'u czegokolwiek i nie sprawdzenia czy działa.
Szczególnie że to człowiek który siedzi w IT od 30 lat, gdzie takie praktyki to standard :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Właśnie czytałem gdzieś na FB, że komuś przestała puszka działać. Ale co najśmieszniejsze (jak zrozumiałem jego post) - gość zrobił upgrade firmware, a następnie jakiś czas później pojechał focić i już na tym miejscu okazało się, że aparat nie działa :|. Osobiście zawsze włączam po jakimkolwiek oprogramowaniu sprzęt, aby sprawdzić czy działa i jak działa. Podobnie zawsze przed jakimkolwiek wyjazdem (np aparat leży 2 tygodnie nieużywany) włączam aparat dzień wcześniej aby sprawdzić, czy wszystko jest ok.
Ja miałem przygodę z upgrejdem szkła. Można to zrobić tylko z karty.
Wgrałem plik na kartę czytnikiem, zrobiłem upgrade i szkło zaniemogło. Powtórzyłem z innym czytnikiem. Szkło nieżywe. Kupiłem nowy czytnik, wgrałem nim plik i wszystko zatrybiło.
To by było śmieszce gdyby było śmieszne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Niefajna przygoda, ale dobrze, że szczęśliwie zakończona!
Co do update firmware body z aplikacji, to tak naprawdę on również odbywa się z karty. To działa tak, że apka pobiera z netu, transferuje pobrany plik do body, ono zapisuje na kartę, następuje restart i dalej update z karty. Apka jedynie zastępuje ręczne pobranie z netu i wgranie na kartę. Sam proces aktualizacji jest taki sam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Niefajna przygoda, ale dobrze, że szczęśliwie zakończona!
Co do update firmware body z aplikacji, to tak naprawdę on również odbywa się z karty. To działa tak, że apka pobiera z netu, transferuje pobrany plik do body, ono zapisuje na kartę, następuje restart i dalej update z karty. Apka jedynie zastępuje ręczne pobranie z netu i wgranie na kartę. Sam proces aktualizacji jest taki sam.
Naiwnie sądziłem, że czytnik, który poprawnie czyta kartę zapisze plik też poprawnie. Trzeba być czujnym.
Rzeczywiście, karta w body musi być czysta przy upgrejdzie z kompa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przy aktualizacji przez apkę karta musi mieć po prostu wolne miejsce, ale nie musi być na pewno czysta. Sprawdziłem przy ostatniej aktualizacji - na karcie były zdjęcia i w niczym to nie przeszkadzało. Po aktualizacji zdjęcia nie zniknęły, za to był na karcie dodatkowo widoczny plik z firmware.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Przy aktualizacji przez apkę karta musi mieć po prostu wolne miejsce, ale nie musi być na pewno czysta. Sprawdziłem przy ostatniej aktualizacji - na karcie były zdjęcia i w niczym to nie przeszkadzało. Po aktualizacji zdjęcia nie zniknęły, za to był na karcie dodatkowo widoczny plik z firmware.
Ja wszystkie update (czy przez wgranie pliku czy przez apkę) robiłem na kartach na których były zdjęcia. Nigdy to nie przeszkadzało.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Ja tak miałem przy ostatniej aktualizacji R6. Zawiesił się na 100%. Całe szczęście ockną się wyjęciu baterii. Już dziękuję za updaty. To był ostatni w r6
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Aż poszedłem sprawdzić czy dalej działa. Działa. Aktualizowałem przez kartę.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wgrałem plik na kartę czytnikiem, zrobiłem upgrade i szkło zaniemogło. Powtórzyłem z innym czytnikiem. Szkło nieżywe. Kupiłem nowy czytnik, wgrałem nim plik i wszystko zatrybiło.
To by było śmieszce gdyby było śmieszne.
Może po prostu na etapie zapisu pliku na karcie, wkradł się jakiś błąd w pliku, choć nie znam się aż tak czy to jest możliwie, bo to w sumie jeden plik a nie paczka kilku plików.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Naiwnie sądziłem, że czytnik, który poprawnie czyta kartę zapisze plik też poprawnie. Trzeba być czujnym.
Warto się przyjrzeć temu, co wyprawia czytnik. Miałem przygodę z Canonem 7D - zanim doszedłem co i jak, wyrzuciłem 3 albo 4 karty, bo nie mogłem zgrać zdjęć czytnikiem na komputer i byłem przekonany, że to wina karty. Kiedy karta była w aparacie, zdjęcia dało się przeglądać, po włożeniu do czytnika nie było widać zdjęć na komputerze, po włożeniu do body zdjęcia były, ale żeby zrobić następne, body kazało formatować kartę. Okazało się, że czytnik nadpisywał jakiś plik (czytnik wyprodukowano w Chinach), który był źródłem problemu. Po zmianie czytnika na Transcend, (który służy do dziś), wszystko wróciło do normy, niestety... straciłem karty, na szczęście nie zdjęcia, które można było zgrać z body kablem.
-
Ciekawe, który producent pierwszy wpadnie na pomysł, żeby np. po 8 latach użytkowania oprogramowanie w aparacie przestało w ogóle działać umożliwiając jedynie jakieś tam najprostsze funkcje podstawowe. Taki aparat na abonament.
-
Na Fejsie ludzie też raportują problemy ze stabilizacją video po aktualizacji.
To znaczy przy nagrywaniu video i włączonej stabilizacji w korpusie, występują losowe drgania, które nie występowały w poprzedniej wersji firmware'u...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ciekawe, który producent pierwszy wpadnie na pomysł, żeby np. po 8 latach użytkowania oprogramowanie w aparacie przestało w ogóle działać umożliwiając jedynie jakieś tam najprostsze funkcje podstawowe. Taki aparat na abonament.
Masz na myśli tak modne ostatnio subskrypcje ;)
-
Albo zaplanowaną programową autodestrukcję. Jest to dużo prostsze niż zaplanowana fizyczna autodestrukcja.
-
ja też nie zamierzam juz upgradować ani R5 ani R6
od subskrypcji gorsze są tylko mikropłatności
ale suby nie wszędzie wychodzą na zdrowie, BMW bardzo szybko się z tego wycofało ;)
-
Gdyby wprowadzili subskrypcje na masową skalę, to posypałyby się pozwy, albo jakieś instytucje by się tym zajęły aż dotarłoby to do UE i wprowadziliby zakaz takich praktyk.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale suby nie wszędzie wychodzą na zdrowie, BMW bardzo szybko się z tego wycofało ;)
i bardzo dobrze, bo to był dla mnie jakiś poje...ny pomysł. Dla mnie takie pomysły jak mieli to marnowanie zasobów i wątpliwe etycznie.
-
chciałbym żeby tak było
na razie chwała EU że wprowadzili zakaz złącza lightning w nowych ajfonach ;) niebawem moja niedola z tymi kablami się skończy (problemy 1 swiata)
-
Byłbym ostrożny z takim hurra optymizmem. Gdzieś czytałem, że fizycznie owszem - gniazdo wygląda jak usb-c, ale Wielcy Sadownicy wpisali w protokół coś niekompatybilnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
chciałbym żeby tak było
na razie chwała EU że wprowadzili zakaz złącza lightning w nowych ajfonach ;) niebawem moja niedola z tymi kablami się skończy (problemy 1 swiata)
Co jest nie tak z tymi kablami?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Byłbym ostrożny z takim hurra optymizmem. Gdzieś czytałem, że fizycznie owszem - gniazdo wygląda jak usb-c, ale Wielcy Sadownicy wpisali w protokół coś niekompatybilnego.
Samsung też akceptuje tylko własny kabel pomimo standardowego złącza USB-C, coś jak Canon baterie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Samsung też akceptuje tylko własny kabel pomimo standardowego złącza USB-C, coś jak Canon baterie :mrgreen:
Baterie, kabelki, obiektywy... jest ogólne sk.rw.s.ństw. .
Ale coś przeoczyli. Powinni wmontować do osłony p-słonecznej jakiegoś czipa, żeby te inne nie dawały rady. Na przykład obiektyw ma programowy back focus, odblokowywany przez jedynie słuszny kawałek plastiku za jedynie słuszne 399,- zł. Albo aberrację poprzeczną, czy coś.
-
Nieee normalny kabel usbc powinien wysatrczyc. Tylko ladowarke trzeba miec porzadna. Dowiem sie pewnie pod koniec roku.
-
Ładowanie raczej tak, myślałem o pełnej funkcjonalności z transferem.
Ale na przykład lightning nie pozwala na kabel dłuższy niż metr mniej więcej, nawet do ładowania. Przynajmniej w moim ajpadzie. Czy aplowski usb-c też tak będzie miał?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ładowanie raczej tak, myślałem o pełnej funkcjonalności z transferem.
Ale na przykład lightning nie pozwala na kabel dłuższy niż metr mniej więcej, nawet do ładowania. Przynajmniej w moim ajpadzie. Czy aplowski usb-c też tak będzie miał?
iPhone'a, MacBooka i inne urządzenia Apple z USB-C można ładować dowolnym kablem USB-C. Jeżeli chce się uzyskać większą moc to kabel musi być odpowiedni. Ja mam kilka takich ze 2,5m i wszystkie działają dobrze. Oczywiście kabel za 5pln z Ali zapewne nie będzie działać - ostatnio takim wymysłem znajomy spalił sobie powerbank'a.
p,paw
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mam Lightning 2m i wszystko działa normalnie.
W MacBooku Pro mimo, że mam gniazdko magnetyczne, to od dawna ładuję poprzez dowolne gniazdo USB-C
i to takim maleństwem 65W i kablem 3 metrowym dedykowanym do 100W.
Załącznik 18350
-
Ja akurat nie mam w domu żadnego ładowalnego urządzenia zdolnego pociągnąć większy prąd, niż 2 A, a miernik obciążenia mam tylko do 35 W, jednakże kable magnetyczne z Aliexpress reklamowane jako 5 A, oraz inne 65 W, spokojnie dają radę przy obciążeniach rzędu 20 W.
Praktycznie w każdy odbiornik mam wstawioną odpowiednią pluskwę magnetyczną i się nie zastanawiam, który kabel, do którego gniazdka pasuje. Wyjątkowo niektóre obudowy przeszkadzają we wstawieniu pluskwy, ale tam są gniazda micro USB, a do nich mam symetryczne kable Baseusa, i też nie muszę celować, jak szpak w dziuplę. Tak przy okazji, mam ładowarki do akumulatorów do aparatów firmy PALO, i one mają własne kable USB A, gniazdka wejściowe micro USB i USB C, i w tej do LP-E6 spitoliło mi się gniazdko micro USB, więc ładuję przez pluskwę wstawioną w USB-C, a inne ładowarki już mają pluskwy w każdym gnieździe, aby mi czasem nie odbiło czegoś w nie wpychać.
-
Przewody magnetyczne mają niestety dwie wady - łatwość rozłączenia połączenia i nietrwałość części którą się instaluje w urządzeniach.
Ja już wielokrotnie z telefonu musiałem wyjmować resztki takiej magnetycznej wtyczki obcęgami.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Przewody magnetyczne mają niestety dwie wady - łatwość rozłączenia połączenia i nietrwałość części którą się instaluje w urządzeniach.
Ja już wielokrotnie z telefonu musiałem wyjmować resztki takiej magnetycznej wtyczki obcęgami.
Najwidoczniej kupiłeś jakieś goowno. Ja tam nie mam z tym problemów, tym bardziej, że ostatnio używam kabli z ruchomą głowicą magnetyczną, przez co trudniej jest doprowadzić do rozłączenia połączenia, bo głowica się dostosowuje do kąta naprężenia kabla. Pluskiew z bardzo mocnymi magnesami mam zapas do wiwatu i żadna mi od wielu lat nie padła.
Spróbuj takiego:
Załącznik 18351
-
Hejka. Stałem się chcąc nie chcąc posiadaczem R6m2. Przejście z 5Dm3. Czy ktoś jeszcze uważa że ten aparat wypluwa strasznie brzydki obrazek? Nie wiem jak to określić ale momentami mam wrażenie że wszystko jest za bardzo przeostrzone i jakby to ująć, "zdigitalizowane". Dodam że wszystkie ustawienia typu ostrość itd mam skręcone na zero a dalej wygląda to dramatycznie słabo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anvil
Hejka. Stałem się chcąc nie chcąc posiadaczem R6m2. Przejście z 5Dm3. Czy ktoś jeszcze uważa że ten aparat wypluwa strasznie brzydki obrazek? Nie wiem jak to określić ale momentami mam wrażenie że wszystko jest za bardzo przeostrzone i jakby to ująć, "zdigitalizowane". Dodam że wszystkie ustawienia typu ostrość itd mam skręcone na zero a dalej wygląda to dramatycznie słabo.
Czasami przy wyższym ISO (powyżej 1600) mam takie wrażenie, ale to tylko w odniesieniu do JPG, bo jak RAW obrobię po swojemu to tak nie ma.
Ogólnie na przestrzeni aparatów jakie miałem, tj. 6D, 6d2, R i teraz R6m2, to rzeczywiście musiałem tutaj w odniesieniu do JPG zmniejszyć poziom wyostrzania w puszce, ale ogólnie wrażania dramatu nie mam.
Myślę, że to mogą być mocno subiektywne odczucia, bo każdy inaczej widzi pewne rzeczy.
Sprawdź sobie jeszcze ustawienie "Cyfrowa optymalizacja obiektywu", bo być może to również może mieć wpływ (takie przypuszczenie).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Anvil
Używasz RAW czy JPG?
Jeśli to drugie to się nie wypowiem bo to skaza dla fotografa używać JPG z puszki, jeśli RAW, to żadne z ustawień ostrości, optymalizacji itp nie wpływają na RAW.
-
Obrazek z R6 i r6m2 jest po prostu ostrzejszy.bo Canon wreszcie zastosował słabszy filtr AA. Mniejsza rozdzielczość ma więcej szczegółów niż to co wypluwał R. Takie mam spostrzeżenie.
-
Ja mam takie spostrzeżenie, że przesiadka z 6d na R to już był mega przeskok pod względem jakościowym obrazka (i moje pierwsze wrażenie też było "nienaturalności", kontrast był zupełnie inny względem 6D, ale oko się przyzwyczaiło i mnie osobiście się bardziej podobało z zasem to co dawała Rka). Co do R vs R6mk2 to nie widzę większych różnic szczerze powiedziawszy. Jedynie to, że mniejsza matryca = "fajniejsze" szumy, milsze dla oka.
-
1 załącznik(ów)
-
Być może dodatek w nawiasie jest tutaj najbardziej istotny ?
Jako posiadacz R7 robiłem upgrade firmware trzykrotnie, do ostatniej wersji 1.6.0 - za pomocą pliku zgranego na kartę i nie ma żadnych kłopotów z aparatem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Jako posiadacz R7 robiłem upgrade firmware trzykrotnie, do ostatniej wersji 1.6.0 - za pomocą pliku zgranego na kartę i nie ma żadnych kłopotów z aparatem.
Też mam taką teorię, ale na reddit ludzie piszą, że aktualizowali "tradycyjnie" i też aparaty padały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Nie sądzę, żeby to miało jakikolwiek wpływ. Z moich obserwacji update przez aplikację różni się tylko tym, że zamiast samemu zapisać plik na karcie pamięci, robi to za nas apka, ale sam update robi się identycznie, tak samo z karty pamięci. Ja robiłem update z apki i na całe szczęście wszytko poszło OK. Początkowo te wieści o uceglonych body traktowałem jako fake newsy, ale patrząc na ilość wpisów sam zaczynam się bać na przyszłość...
-
ale czy jest taka możliwość że po updacie coś się sfajczyło na MB? mogę to sobie wyobrazić, pytanie czy tak serio jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Używasz RAW czy JPG?
Jeśli to drugie to się nie wypowiem bo to skaza dla fotografa używać JPG z puszki, jeśli RAW, to żadne z ustawień ostrości, optymalizacji itp nie wpływają na RAW.
Z ciekawości. Jeżeli do wywoływania używa się canonowskiej aplikacji to też nie?
Aha, używam RAW+JPG i często używam jpg. Przykładam uwagę do ustawień aparatu (odpowiedni WB, style itp). Mając jpg o 45 Mpx i kolorystyce jaką chcę i scenę o "normalnym" kontraście, nie wymagającej 14 bitowego RAW to mogę używać jpg w 90% potrzeb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale czy jest taka możliwość że po updacie coś się sfajczyło na MB? mogę to sobie wyobrazić, pytanie czy tak serio jest
Przytoczony tutaj serwis ( pro club ? ) tak twierdzi w swojej ekspertyzie i liczy sobie 2290 PLN.
Co do mnie, to w zupełności mógłbym się obyć bez tych poprawek, bo nic ważnego do obsługi nie wniosły.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
ingerencja w oprogramowanie - tylko magic lantern przychodzi mi do głowy ale chyba nie ma wersji na nic nowszego od R, wniosek nasuwa się sam nasza ulubiona firma stawia na dziwacznie i bez sensu ograniczone interfejsy użytkownika w których ograniczenia mają się nijak do możliwości sprzętu więc to nic dziwnego że ludzie kombinują jak dostać to za co się zapłacili - o ile oczywiście ta ekspertyza jest prawdziwa
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Przytoczony tutaj serwis ( pro club ? ) tak twierdzi w swojej ekspertyzie i liczy sobie 2290 PLN.
Co do mnie, to w zupełności mógłbym się obyć bez tych poprawek, bo nic ważnego do obsługi nie wniosły.
jak 90% procent poprawek firmware naszej ulubionej firmy pozostałe 5% to poprawa grubych niedoróbek softu z którym nie zdążyli na premierę (sporo poprawek do R5 prawie dwa lata zajęło naprostowanie decyzji projektanta który zdecydował się na nie używać rzeczywistego pomiaru temperatury), a kolejne 5% to nikomu niepotrzebna funkcjonalność zrobiona marketingowo, a w rzeczywistości nie nadaje się do użytku np. hires w R5, za czasów lustrzanek 99.9% poprawek było nieistotne (najczęściej poprawa błędu językowego w jakimś egzotycznym dialekcie) teraz tylko 95%.
Oczywiście uważam że R5 to genialny korpus ;) gdyby ktoś miał wątpliwości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale serwis nie napisał nic o sfajczeniu tylko o ingerencji w oprogramowanie - dla mnie to takie trochę sprzeczna informacja i nie do końca rzetelna, bo nawet nie napisali na czy miałaby ta naprawa polegać... aż za taką kasę, chyba, że np. trzeba rozkręcić, wylutować jakiś element z BIOS i wlutować nowy, nie wiem, nie znam się aż tak.
Dziwne to wszystko, bo ja bym jednak oczekiwał szczegółowej informacji jaka dokładnie będzie naprawa, tym bardziej, że mam za to zapłacić - rozumiem, że nie muszą się szczegółowo tłumaczyć z naprawy gwarancyjnej, ale z odpłatnej powinni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziwne to wszystko, bo ja bym jednak oczekiwał szczegółowej informacji jaka dokładnie będzie naprawa, tym bardziej, że mam za to zapłacić.
Ty chyba nieuważnie czytasz na forum wątki o działalności Autoryzowanego Serwisu. ;)
-
Obstawiam, że oni nie będą nic lutować. Wymieniają raczej całą płytę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ty chyba nieuważnie czytasz na forum wątki o działalności Autoryzowanego Serwisu. ;)
Czytam, czytam. Kiedyś nawet ten serwis uczestniczył w forum, stare czasy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wg tego co pisał na FB "poszkodowany" przez serwis, po interwencji w Canon, mają naprawić w ramach gwarancji.
-
Wiecie może czym jest spowodowany większy wewnętrzy hałas R6MII w porównaniu do R6? R6 jest bezgłośna, w R6MII ewidentnie coś w środku jakby szumi, a chyba nie ma tam wentylatora?
Jest to dobrze zobrazowane na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=sFdxWDhuBy4&t=764s
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Wiecie może czym jest spowodowany większy wewnętrzy hałas R6MII w porównaniu do R6? R6 jest bezgłośna, w R6MII ewidentnie coś w środku jakby szumi, a chyba nie ma tam wentylatora?
Jest to dobrze zobrazowane na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=sFdxWDhuBy4&t=764s
Stabilizacja?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Stabilizacja?
Tak, najprawdopodobniej IBIS. Tylko wówczas pojawiają się dwa kolejne pytania:
1. Dlaczego to i tak słychać kiedy stabilizacja jest wyłączona / wypięty obiektyw + wyłączona stabilizacja w menu.
2. Konstrukcja R6 jest praktycznie identyczna, tam jest cicho, w R6MII słychać szum wyraźnie w cichym pomieszczeniu.
-
Aż wziąłem pod obserwację swoją R6m2 - jest delikatny "szum" i to jest na pewno stabilizacja. Ten szum jest nie głośniejszy niż stabilizacja z obiektywu, jest w zasadzie analogiczny.
Nie mogę potwierdzić, że słychać go w cichym pokoju bez zbliżenia ucha do body.
Wszystko działa jak należy, rób zdjęcia.
Wracając jeszcze do kwestii "uceglenia" body przy aktualizacji to na grupie na FB 18.11.2025 r. pojawił się kolejny przypadek i analogiczne podejście Proclub, któremu zaczął jeszcze wtórować Canon Polska...
Mi się co prawda udało bez problemu zrobić aktualizację i ogólnie jestem bardzo zadowolony z aparatu, ale to jest po prostu jakaś kpina.