-
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
@Pezet85 - nie wiem jak masz skalibrowany monitor (ja obrabiam na lapku) , ale u mnie Twoje zdjęcia 104 i 105 nie mają żadnych szczegółów w czerniach. Czernie są smoliste i nie do przyjęcia. To co było ok wcześniej całkowicie zepsułeś w ostatnich. Już pisałem razy kilka, a może i więcej, że przekontrastowujesz foty. Twoja broszka, ale tego się nawet wydrukować nie da w przyszłości.
-
To bez dobrego monitora widać na histogramie właśnie - wyjazd danych po lewej stronie.
-
Hej, @Bangi @candar właśnie przeglądam to na telefonie i rzeczywiście macie rację, jest brak szczegółu w czarnych partiach. Rozjaśniłem to próbnie w PS express na tel. i ładnie się cienie otworzyły. @Bangi ostatnio zauwazylem ze poprawiles numerację zdjęcia - dziękuję [emoji4]... czy jest również możliwość edycji postu ze zdjęciem, tzn chodzi mi o zamienienie ich?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
H(...)czy jest również możliwość edycji postu ze zdjęciem, tzn chodzi mi o zamienienie ich?(...)
Teoretycznie jest taka opcja, choć nigdy nikomu nie podmieniałem obrazków i nie widzę trochę sensu takich działań, szczególnie, że dyskusje trwa co do zdjęć, a jestem zdania, że nie należy podmieniać już dodanych, co do których dyskusja się potoczyła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Teoretycznie jest taka opcja, choć nigdy nikomu nie podmieniałem obrazków i nie widzę trochę sensu takich działań, szczególnie, że dyskusje trwa co do zdjęć, a jestem zdania, że nie należy podmieniać już dodanych, co do których dyskusja się potoczyła.
Ok, rozumiem... ewentualnie dorzucę poprawione jako odnośnik do posta. [emoji846]
-
Moje 3 grosze, ogladam na dobrym monitorze NEC coś tam.
Zdjęcie "104" jeszcze trochę za ciemne w cieniach. Nie wiem jak poprawiasz takie rzeczy, ale pozwolę sobie na kilka sugestii:
- obróbka globalna, czyli całego zdjęcia, na RAWie,
- zmniejsz kontrast, co już sugerowali koledzy,
- podnieś troszkę jasność, tak o 1/3 lub 1/2 EV,
- podnieś trochę cienie, czyli lewą stronę histogramu,
- ewentualnie możesz trochę obniżyć światła, jeśli po tym wszystkim wyskoczą za bardzo w górę.
To wszystko niedużo, tyle żeby było widać że kora to kora, a buty i bluzka są z czegoś a nie z monolitycznego plastiku.
Gdy operacje globalne nie dają rady, możesz zając się lokalnym pacykowaniem. Lub wyrzucić zdjęcie - ja na ogół tak robię, bo uważam wtedy, że spieprzyłem w czasie pstrykania.
Tak przy okazji: na takim zdjęciu masz bardzo fajne punkty do balansu bieli: szary płaszcz oraz czarne buty i bluzkę. Ale w tym wypadku na oko nie jest źle.
-
2 załącznik(ów)
Dzięki @Leon007 ;).
tak to obecnie wygląda:
"104"
Załącznik 5335
"105"
Załącznik 5336
-
1 załącznik(ów)
-
Mi się to 106 podoba. Takie trochę filmowe.
Szkoda, że nie masz wentylatorów w podłodze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cosinus
Mi się to 106 podoba. Takie trochę filmowe.
Szkoda, że nie masz wentylatorów w podłodze :)
Hej,
no dobry pomysł z wentylatorem [emoji16]... będę musiał pożyczyć od teścia.
-
Cały czas konsekwentnie jesteś zbyt nisko. Nie kucaj. Garb się, ale nie kucaj. Aparat na wysokości faceta o wzroście 160cm, a nie dziecka 100cm !!! Zdjęcie fajne. Świeże jak na Ciebie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Hej,
no dobry pomysł z wentylatorem [emoji16]... będę musiał pożyczyć od teścia.
Może wystarczy farelka ;) Mi się też podoba, choć nie kupuję obciętej sukienki po lewej stronie zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może wystarczy farelka ;) Mi się też podoba, choć nie kupuję obciętej sukienki po lewej stronie zdjęcia.
Centralnie tam gdzie sukienka jest ucięta były już brzydkie metalowe brązowe drzwi wejściowe [emoji846], za nic nie chciałem mieć ich w kadrze.
-
106.
nareszcie cos sie dzieje.
nie jest to sztampowa i banalna fotka.
dobre swiatlo , dobry kolor , ladny rozklad cienia na twarzy i modelka tez ladnie pozuje.
do tej pory chyba najciekawsze zdjecie.
to nie jest tak latwo ciekawie sfotografowac postac , tutaj sie udalo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Cały czas konsekwentnie jesteś zbyt nisko. Nie kucaj. Garb się, ale nie kucaj. Aparat na wysokości faceta o wzroście 160cm, a nie dziecka 100cm !!! Zdjęcie fajne. Świeże jak na Ciebie :)
@robertskc7 dzięki za komentarz, z tą niższa perspektywą działam po to żeby żonie nie skracać nóg. Zdjęcie rzeczywiście było robione z wysokości około 120-130cm.
Czy Uważasz że jeszcze ciut wyzsza perspektywa nie wpłynie znacząco na to jak rzeczywiście będzie postrzegana osoba?
-
@Bechamot dziękuję za pozytywny komentarz [emoji4]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
robertskc7 dzięki za komentarz, z tą niższa perspektywą działam po to żeby żonie nie skracać nóg. Zdjęcie rzeczywiście było robione z wysokości około 120-130cm.
Czy Uważasz że jeszcze ciut wyzsza perspektywa nie wpłynie znacząco na to jak rzeczywiście będzie postrzegana osoba?
Na pewno jej sylwetka nie ulegnie aż takim deformacjom geometrycznym jak Ci się wydaje :)Imo jej buzia "ginie" przez to, że ten środek jest za nisko. Poza tym przedział klatka piersiowa-broda to najbardziej naturalna perspektywa dla ludzkiego oka.
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
109.
Fajne, ale.... :) niepotrzebnie wzrok skierowany w obiektyw. Może być zamyślony i skierowany w bok. Za dużo światła, pomyśl o “światłe Rembrandtowskim” http://blog.digital24.pl/2019/11/28/...afii-poradnik/ , albo bardziej REMBRANDT + światło TYLNO-BOCZNE (jedno , albo dwustronna kontra z tyłu) https://vgolitsyno.ru/pl/rembrandt-o...osveshcheniya/
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dzięki @candar za uwagi [emoji4]... w tym przypadku głównym swiatłem była parasolka 150cm stąd tyle swiatla, swiecilem nawet krawędzią żeby go było mniej ale ściany odbily. Na światło tylno boczne był softbox deep octa.
Następnym razem na główne światło wezmę deep octe80 z gridem a na tylno boczne założę sama reporterkę [emoji846].
A tak wyglądał backstage.Załącznik 5361
-
Z oknem połaciowym i blendą też możesz ciekawie poeksperymentować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Z oknem połaciowym i blendą też możesz ciekawie poeksperymentować.
Próbowałem już kiedyś , nawet wrzucałem tutaj jedno zdjęcie ale było mega płasko. Być może teraz bym sobie lepiej poradził.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Próbowałem już kiedyś , nawet wrzucałem tutaj jedno zdjęcie ale było mega płasko. Być może teraz bym sobie lepiej poradził.
masz świetne światło zastane padające z okna to je wykorzystaj!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
masz świetne światło zastane padające z okna to je wykorzystaj!
Spróbuję [emoji846]... pytanie tylko czy zdjęcie robić, mając okno za swoimi plecami czy jednak tak że światło mam po prawej mojej stronie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
czy zdjęcie robić, mając okno za swoimi plecami czy jednak tak że światło mam po prawej mojej stronie?
I tak, i tak, zależnie od Twojego pomysłu, nawet mając modelkę pod oknem, i - odpowiednio do pomysłu - doświetlając ją od przodu.
Jeśli okno daje "za dużo" światła, możesz je zmniejszyć - jeśli dokleisz papierową "taśmą malarską" czarny worek na śmieci*, możesz z szerokiego okna zrobić wąski świecący pasek - "strip". Jeśli będzie przy krawędzi, przesuwając modelkę tył-przód uzyskasz różne oświetlenie.
* - taśma łatwo da się oderwać, bez śladów, co zapobiega "dyskusjom" z małżonką, worek najczęściej jest już w domu, a delikatnie potraktowany spokojnie może potem zostać użyty do pierwotnego zastosowania, czyli eksperyment bez strat i bez kosztów, a to najczęściej podoba się małżonkom :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
I tak, i tak, zależnie od Twojego pomysłu, nawet mając modelkę pod oknem, i - odpowiednio do pomysłu - doświetlając ją od przodu.
Jeśli okno daje "za dużo" światła, możesz je zmniejszyć - jeśli dokleisz papierową "taśmą malarską" czarny worek na śmieci*, możesz z szerokiego okna zrobić wąski świecący pasek - "strip". Jeśli będzie przy krawędzi, przesuwając modelkę tył-przód uzyskasz różne oświetlenie.
* - taśma łatwo da się oderwać, bez śladów, co zapobiega "dyskusjom" z małżonką, worek najczęściej jest już w domu, a delikatnie potraktowany spokojnie może potem zostać użyty do pierwotnego zastosowania, czyli eksperyment bez strat i bez kosztów, a to najczęściej podoba się małżonkom :mrgreen:
Dzięki za podpowiedzi [emoji16], będę musiał tego spróbować.
Nie wiem czy to wada czy zaleta ale słońce wpada przez okno tylko do 10:30.
-
1 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
-
3 załącznik(ów)
-
112 najlepsze. Drugi set słabszy. Działaj dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
112 najlepsze. Drugi set słabszy. Działaj dalej.
Dzięki... Mnie się najbardziej podoba 116 i z niego jestem zadowolony [emoji846]
-
Mam wrażenie, że po 110 dwa ostatnie posty to jakiś regres. Toteż zgadzam się z sugestią kolegi @aptur.
w 116 nie wiem dlaczego tło jest na podłodze takie pognieciony natomiast istotnie najbardziej z tego posta do mnie przemawia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Mam wrażenie, że po 110 dwa ostatnie posty to jakiś regres. Toteż zgadzam się z sugestią kolegi @
aptur.
w 116 nie wiem dlaczego tło jest na podłodze takie pognieciony natomiast istotnie najbardziej z tego posta do mnie przemawia.
Tło to moja nie uwaga... po prostu nie zwróciłem na to uwagi.
Z tym regresem to tak na poważnie [emoji16]? Rzeczywiście słabe są te zdjęcia?
Pierwszy set to koleżanka szwagierki, pierwszy raz przed obiektywem, drugi set to już szwagierka trochę bardziej "doświadczona" ale zawsze coś [emoji846]...
To była też moja pierwsza sesja z użyciem takiego tła... tzreba cisnąć naprzód.
Dzięki za opinie [emoji846].
-
114-116 mina modelki mówi: "streszczaj się mam już dość. Czuję się jak bym była tu za karę."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
114-116 mina modelki mówi: "streszczaj się mam już dość. Czuję się jak bym była tu za karę."
No nie wiem jak wpłynąć na mimikę... szwagierka jest jedyną osobą która się pcha przed obiektyw i jest chętna na zdjęcia a wywołuje takie emocje jak piszesz.
Macie jakieś rady[emoji848]?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
No nie wiem jak wpłynąć na mimikę... szwagierka jest jedyną osobą która się pcha przed obiektyw i jest chętna na zdjęcia a wywołuje takie emocje jak piszesz.
Słusznie uważasz, że 116 najlepsze.
Moje odczucia:
- jest ogromna nierównowaga między lewą i prawą częścią zdjęcia: lewa bardzo słaba, prawa atrakcyjna;
- część prawa: lekko znudzona, piękna, elegancka kobieta. Dla mnie super.
- część lewa: szwagierka ma nieprzesadnie szczupłe nogi, wyeksponowałeś ten fakt nie wiadomo po co, skarpety zakolanówki dowodzą jedynie, że w studio nie jest za ciepło, nie pasują do tego co ma zarzucone na ramiona. Lewa dłoń umieszczona w trochę dwuznacznej pozycji - nie przystoi.
Nie pomogłem ale dobrze żebyś wiedział co widzą inni.
-
1 załącznik(ów)
-
117. Jak dla mnie za ciasne kadrowanie (od góry obciąłeś części włosów z czubka głowy)
-
Jak dla mnie kadrowanie w sam raz. Dzięki temu tło nie rzuca się w oczy.
-
Właśnie chciałem uniknąć bałaganu w tle oraz zachować szczegół w postaci blików w oczach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Daj jej kielicha :D
Ale 117 to ci wyszło.
-