-
Odp: [Irek07] Nie tylko ptaki....
Mewa mała - zdjęcie dokumentacyjne:)
321
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
zdjęcie dokumentacyjne
Aha .... mam rozumieć że takich zdjęć mam nie wykonywać?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Aha .... mam rozumieć że takich zdjęć mam nie wykonywać?:)
To nie tak. W końcu upolowałem tą małą:) A że daleko było, ok. 40 metrów i pochmurno, nie było szans na jakieś super zdjęcia. No to się pobawiłem i ta wersja podoba mi się najbardziej.
-
Bażant i samica błotniaka stawowego.
322
323
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Mewa mała - zdjęcie dokumentacyjne
To co że dokumentacyjne, bardzo fajnie wyszło, mnie tam się podoba. Wygląda jak mały "latawiec" z kolorowego papieru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
To co że dokumentacyjne, bardzo fajnie wyszło, mnie tam się podoba. Wygląda jak mały "latawiec" z kolorowego papieru.
No wiesz, Color Efex plus trzykrotne odszumianie i ostrzenie zrobiło swoje. Mnie też się podoba tylko ma się zupełnie nijak do oryginału.
--- Kolejny post ---
Ostatnia podróż....
324
325
-
Irek, 2 ostanie zdjęcia jak dla mnie super, ale wiesz ja to amatorszczyk:) tak przyglądam się na powiększeniu co to taszczy w szponach- na mysz mi to nie wygląda.może Ty jako właściciel tego ptaka ;) powiesz co mu dajesz do jedzenia?:)
I czekam na podpowiedź jaki typ, model lornetki ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
tak przyglądam się na powiększeniu co to taszczy w szponach- na mysz mi to nie wygląda.
Tak patrząc na wielkość to najprawdopodobniej nornica.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
I czekam na podpowiedź jaki typ, model lornetki ?
Ja noszę Vixena New Foresta 10x32. Na tyle niewielka że mieści się do większej kieszeni, lekka, a obraz rewelacyjny. Niestety, nie robi zdjęć:) A szkoda.
--- Kolejny post ---
Badyl
326
-
A nie lepsza była by o średnicy 50, choć i duże to i ciężkie pewnie by było.Lornetka już dawno za mną chodzi, bo nieraz jak zaznaczyłeś kiedyś, zdjęcia porobić nie można -albo można i wyjdą do d..y to wtedy przynajmniej należy spokojnie pooglądać jak żyją i latają ptaszory:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Badyl
326
Aleś wyświrował :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A nie lepsza była by o średnicy 50, choć i duże to i ciężkie pewnie by było.Lornetka już dawno za mną chodzi, bo nieraz jak zaznaczyłeś kiedyś, zdjęcia porobić nie można -albo można i wyjdą do d..y to wtedy przynajmniej należy spokojnie pooglądać jak żyją i latają ptaszory
Byłaby lepsza, wtedy kiedy mało światła. Ale jak sam powiedziałeś ciężka. Mam Nikona 10x50, od dwóch lat leży nieużywany.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Aleś wyświrował
To nie ja:) To światło 1.2:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Mam Nikona 10x50, od dwóch lat leży nieużywany.
Ostanio jak byłem nad wodą , pogadałem chwilkę z ornitologiem, i skorzystałem z okazji pooglądać ptaszory lunetą Swarovski. Nie wiem jakich była rozmiarów ale powiem tak, z odległości ok 50 m mogłem liczyć piórka czapli białej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ostanio jak byłem nad wodą , pogadałem chwilkę z ornitologiem, i skorzystałem z okazji pooglądać ptaszory lunetą Swarovski. Nie wiem jakich była rozmiarów ale powiem tak, z odległości ok 50 m mogłem liczyć piórka czapli białej.
Problem w tym że mając lunetę (i statyw oczywiście) tracisz swobodę. Miałem, sprzedałem, wybrałem wolność:)
-
Chronologicznie rzecz ujmując to zdjęcie powinno być przed 324.
-
poczekam na chronologiczne zdjęcie czkawki po tym obiadku:)
-
IMHO: ten łowca za bardzo odszumiony,odległoćci nie przeskoczysz,EXIF wykastrowany ,to trudno ocenić.
-
Ale i tak ja na amatora;) ładnie trafione:)
do super zbliżeń sam wiesz , że obiektyw kosztuje krocie.I to jest ból każdego kto tym się para:)
Choć dziś oglądałem zdjęcia z canona 500 mmm i powiem że zdjęcia jakieś takie , ale to zapewnie największa wina leży po stronie fotografa.
Choć już ta 500-tka robi wrażenie i zdjęcia są z niej obłędne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
IMHO: ten łowca za bardzo odszumiony,odległoćci nie przeskoczysz,EXIF wykastrowany ,to trudno ocenić.
To nie jest kwestia odszumiania. Czasem skrzydło pustułki tak wychodzi na zdjęciu. Wszystkie trzy odszumiane na 20 w LR. A tak chronologicznie:) Ostatnie zdjęcie to crop ponad 100%. 324 jakieś 70 a 325 ok. 50%.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Wszystkie trzy odszumiane na 20
IMHO ,to za dużo spróbuj na 10 ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Czasem skrzydło pustułki tak wychodzi na zdjęciu
A czym się rózni skrzydło pustułki od skrzydeł innych ptaków na fotkach ? .......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Badyl
326
Mnie tam ten badyl się spodobał, może przez ten "bokeh" czy płytką GO ?
Nie wiem, ale przyjmnie się na to spogląda. Ten suchy kawałek badyla do wymazania, ale to jakiś detal.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mnie tam ten badyl się spodobał, może przez ten "bokeh" czy płytką GO ?
Nie wiem, ale przyjmnie się na to spogląda. Ten suchy kawałek badyla do wymazania, ale to jakiś detal.
Chyba jest jakaś subtelna różnica między "aleś wyświrował" a "Mnie tam ten badyl się spodobał". Chyba...:)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A czym się rózni skrzydło pustułki od skrzydeł innych ptaków na fotkach ? .......
Skrzydła pustułki dość często wychodzą na zdjęciach takie, powiedziałbym, niewyraźne. W tym przypadku raczej na pewno nie jest to kwestia głębi ostrości. Stawiałbym raczej na kąt padania światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Chyba jest jakaś subtelna różnica między "aleś wyświrował" a "Mnie tam ten badyl się spodobał". Chyba...
Jak napisałeś - subtelna, ja tam lubię wolę brunetki... :)
Co do pustułki, to niezbyt lubię takie foty gdzie jest "ptak na gołym niebie", ale to moje zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Co do pustułki, to niezbyt lubię takie foty gdzie jest "ptak na gołym niebie", ale to moje zdanie.
Jaki ptak? Przecież to zdjęcia latającej myszy/nornicy:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Jaki ptak? Przecież to zdjęcia latającej myszy/nornicy
To wszystko zmienia - nornica może być na gołym niebie, byle tylko była trzymana przez jakiegoś "nosiciela".
-
Niebrzydkie ( mam nadzieję ) kaczątko. Małe toto, kilkudniowe, a zasuwa po wodzie jak motorówka.
328
-
328 - się podoba,
tylko czy aby nie za dużo ptaka w kadrze ;)
żartuję :mrgreen:
widać jakie ma parcie na wodę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
tylko czy aby nie za dużo ptaka w kadrze
To tak trochę z przymusu. Musiałem wyciąć zbędne, brzydkie kaczątka:)
-
Ta sama kaczka (chyba:))
329
-
Pruje jak wodolot:)
A dziś widziałem czaple siwą jak zapierdzieliła małe kaczątko i leciała z nim do gniazda chyba na wyżęrkę.Ale niczym aparat podniosłem ,przeleciała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Pruje jak wodolot:)
A dziś widziałem czaple siwą jak zapierdzieliła małe kaczątko i leciała z nim do gniazda chyba na wyżęrkę.Ale niczym aparat podniosłem ,przeleciała.
To ja już wolę pustułkę z nornicą. Jakieś takie mniej przykre. Natura jest jednak okrutna:)
-
328: ładnitkie po prostu,każdej pani się spodoba. :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
328: ładnitkie po prostu,każdej pani się spodoba. :lol: .
Fajnie że Ci się podoba, zwłaszcza że zrobione przypadkiem, na przypadkowych ustawieniach, w kiepskich warunkach i pod światło:)Po prostu te maleństwa uciekły mi spod nóg.
Moje ulubione z ostatnich dni - świstunka.
330
-
330
W porównaniu do 328-słabe -tu macz obróbka ;) ,nie z kazdego fajnego ującia da się zrobić fajna fotkę -IMHO to jest właśnie tego przykład.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
330
No masz rację- Tobie się podoba - mnie niekoniecznie:)
Ale to tylko opinia mniej niż amatora w początkowym stadium nauki fotografowania skrzydlatych :)
Irek, czekam na pomoc w zakupie gimbala lub głowicy.:)
-
No mówiłem. Dla mnie to o tyle istotne ujęcie że w końcu mam fotkę świstunki na której widać że to świstunka:)
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Irek, czekam na pomoc w zakupie gimbala lub głowicy.
No to niestety u mnie się nie doczekasz. Trzeba pytać zawodowców. Ja mam statyw Manfrotto 055XPROB i głowicę 501 HDV. Na moje skromne w tym zakresie potrzeby wystarczy. Nawet parę razy zabrałem to w teren:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Dla mnie to o tyle istotne ujęcie że w końcu mam fotkę świstunki na której widać że to świstunka
A to tak trudno ustrzelić tego nietopesza?;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A to tak trudno ustrzelić tego nietopesza?;)
One najczęściej przebywają gdzieś tam w szczytach drzew. A w lasach nie ma kominów, niestety:)
-
Irek, tu masz to co ja mniej więcej widziałem ostatnio.
Link
airone predazione | JuzaPhoto
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Irek, tu masz to co ja mniej więcej widziałem ostatnio.
Życie jest brutalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Życie jest brutalne.
Że niby kaczka zjadła to coś duże?
-
Ciekawe czy takie czaple w Italy też latają:)
331
-
a co to za gatunek?
Może i latają ale ja stary i może nie dowidzę:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
a co to za gatunek?
Może i latają ale ja stary i może nie dowidzę:)
Ślepowron :lol::lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Ślepowron
To już wiem czemu ani ja je , ani one mnie nie widzą :) przeczytałem że to z rodziny czaplowatych, ale co to za czapla jak kurdupel duża :) nie większa niż wrona:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ale co to za czapla jak kurdupel duża nie większa niż wrona
Nie obrażaj ślepowrona:) Po pierwsze jednak trochę większy a po drugie zdecydowanie przystojniejszy:)
-
-
Dziki kot.
332
I dzikie bratki.
333
-
A coś Ty tak zniewieściał :shock:
Wolałem drapieżne ptaszyska :), Kocur fajnie strzelony .Jest ruch wiec Zyskowi się też spodoba :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A coś Ty tak zniewieściał
Wolałem drapieżne ptaszyska , Kocur fajnie strzelony .Jest ruch wiec Zyskowi się też spodoba
Jak zniewieściał?:) Kot to największy morderca w Małopolsce a bratki... no dzikszych nie widziałem:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Kot to największy morderca w Małopolsce a bratki... no dzikszych nie widziałem
Idąc takim tokiem rozumowania, to aż strach się bać co następne nam pokarzesz :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Idąc takim tokiem rozumowania, to aż strach się bać co następne nam pokarzesz :mrgreen:
Rogi niby ma ale bać się raczej nie trzeba. Dzisiejsze, bliskie dość, spotkanie z sarną. Dziką oczywiście:)
334
335
336