Odp: Prośba w doradzeniu obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
Co zaś do mojego pytanie o ilość światła, to z arytmetycznego punktu widzenia jest różnica między 2.8 a 1.8, ale chciałem się dowiedzieć ile w praktyce na tym się zyskuje i czy jest o co kopię kruszyć, lecz niestety większość użytkowników tego forum lubi "zjechać" nowicjusza niż mu pomóc.
Nie zjechałem, jeśli tak odebrałeś - sorry.
Ruszyło mnie jednak, więc wziąłem puszkę do ręki, zapiąłem 50/1,4 i patrząc przez wizjer na ekran mojego kompa dla ISO100 mam przy f1,8 czas 1/125 a przy f2,8 czas 1/50 (sorry, ale łatwiej mi opisać niż wrzucać gdzieś na serwer durne fotki). I to jest "organoleptyczny" punkt widzenia. Arytmetycznie też wyliczalny, ale takim specem nie jestem. O ostrości nie dyskutuję bo pytanie było o jasność.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
Bardzo byłoby fajnie gdyby tacy mądralińscy pochwalili się swoim portfolio w stopce
Nie chwalę się swoimi fotkami, bo robię je dla siebie. Jestem z nich zadowolony i nie chcę stracić tego zadowolenia.
Jestem amatorem i staram się dzielić swoją skromną wiedzą. Widać jednak, że nie zawsze odbiór moich starań pokrywa się z moimi intencjami. Pozdrawiam więc i też wychodzę.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
to właśnie dlatego drążę temat i chce się jak najwięcej dowiedzieć od Was, moi Drodzy Wydaje mi się to normalne, że coś przy dziurze 1.8 nie będzie ostre Przynajmniej nie wszystko w kadrze. Chyba taka jest specyfika jasnych obiektywów, aby dzięki temu wyodrębnić temat kadru...
Mylisz podstawowe pojęcia GO (głębia ostrości) z ostrością całego kadru.
Zaprzestań na razie pytań, kup 50-tkę za niewielki grosz i fotografuj.
Poczytaj o obiektywach i ich badanich - proszę:
Test Canon EF 50 mm f/1.8 II - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...praktyce/id/35
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/g...-srodek-wyrazu
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tak zrobię. Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam
Temat uważam za zamknięty
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
może trzeba by już zamknąć ten wątek, bo założyciel coraz bardziej się rozkręca, a dyskusja z nim prowadzi donikąd
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
Temat uważam za zamknięty
Nic nie będziemy zamykali. To nie jest tak że można tu napisać cokolwiek, a życzliwych ludzi potraktować z buta. Na coś takiego zgody nie ma. I bardzo proszę o zmianę nastawienia bo się pożegnamy.....
.... bez żalu z mojej strony.