Szkoda, że upadł dobry zwyczaj linkowania do alternatywnych hostingów :oops:
Wersja do druku
W wersji DPP 4.1.50 jest obsługa kilku starszych puszek (7D 70D...).;)
Kurde. Z ciekawości zainstalowałem, wyskoczyło jakieś okno z listą obiektywów więc zatwierdziłem. Efekt pierwszy - LR w zakładce Korekcja Obiektywu, widzi zły obiektyw (tamrona 24-70). Efekt drugi - po podłączeniu aparatu windows nie widzi rawów, tylko jakies pliki systemowe 0kB :?
Niepotrzebnie tutaj pisałem, bo widzę że to jednak sprawka eos utility a nie samego dpp. W wolnej chwily bedę musiał usiąść i pogłowkować jak to odkręcić.
Mam aparat - konkretnie 7D - z którego zdjęcia można wywoływać i w nowym, i w starym DPP. No i nie widzę różnicy w efektach między DPP4 i DPP3. Czwórka ma oczywiście inny interfejs.
Czy ktoś z Was miał również okazję to porównać i doszedł do podobnego wniosku, czy może ja jestem tak mało wymagający?
Mam drugi stary aparat, który można obrabiać tylko w DPP3 i wolałbym wszystkie zdjęcia robić w jednym programie. Zwłaszcza że 4 i 3 nie są kompatybilne w żadną stronę - to znaczy, że nie widzą nawzajem swoich obróbek, recept itp.
W DPPP4 jest dużo większa możliwość kształtowania krzywej Gamma (sekcja Gamma adjustment w zakładce Basic Adjustment).
Dzięki temu DPP stało się dużo mocniejszym narzędziem.
Zastanawiam się tylko czy dla RAW-ów z puszek starszych niż 5dIII ta funkcjonalność jest pełna (początkowo w ogóle nie były obsługiwane).
Będzie nowe DPP 4.2.0. wraz z nowymi "puszkami" jak np. EOS M3.
Niestety w instrukcji wsparcie dla tych samych aparatów co w DPP 4.1.50 plus EOS M3.
EOS 5DI brak :-(, ale co dziwne i 5DR i 5DS - brak ?
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030001...-en.pdf#page=4
750d, 760d, 5ds i 5dr będą dodawać "małymi" update'ami 4.2.x