To mnie przekonuje.
Czyli mozna powiedziec ze pozostale punkty boczne w jedynce sa przynajmniej tak samo skuteczne jak centralny w starej/nowej piatce? Czy wszystkie punkty jedynki (w wersji II z "n" czy bez) sa krzyzowe?
Dzieki za pomoc,
Wersja do druku
Nie, nie wszystkie. Muszę niestety ze smutkiem powiedzieć, wczoraj chałturzyłem ślubnie, wziąłem jeszcze 1DIIN na zapas i różnica w AF jest KOLOSALNA w dynamicznych akcjach.
W 1DIIN tych krzyżowych jest ponad 11 chyba, wszystkich koło 45. Rozmieszczone to jest tak, że jest miło. No i nie-krzyżowe mogą być wspomagaczami tych głównych.
Trudno, marka na razie sprzedaję, ale jak tylko będzie kaska kiedyś, to wracam (już do Ds). ;)
[/QUOTE]
Ilosc jest zalezna od ogniskowych, to fakt, niemniej jednak przy szerszych ogniskowych tez sa, tylko, ze mniej. Wiem ze sobie ustawilem w CF.N te 11 punktów autofokusa, myślałem że to krzyżowe wszystko.
BTW, często jest tak, że inni ludzie wiedzą więcej o sprzęcie, który mam, niż ja sam. Chyba nie pasuję do tego forum :mrgreen:
Oj zmartwie Cie, ale z tych 11 punktów tylko 3 są krzyżowe. Ja tam i tak korzystam z wszystkich punktów. I tak najczęściej korzystan z centralnego tylko. A co do wspomagania to jest to C. Fn 17. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego ktoś chciałby ustawić tam inną opcje niż 2.
Nie wiem jaki Ty masz sprzęt, ale wiem jaki ja mam. Wypowiadam się tylko o swoim sprzęcie ;-)
Natomiast przyznam się, że o tym, że mk2 nie ma wszystkich punktów krzyżowych dowiedziałem się jakoś dzień przed płaceniem za sprzęt ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A w sumie, co do automatycznego wyboru punktu AF. Rzeczywiście działa to lepiej niż np. w 20D. Dzisiaj z ciekawości pouzywałem sobie. Chyba raz nie trafił mi tam gdzie chciałem, ale można to było szybko zniewelować.
Szczerze mówiąc, myślałem że używa się tego tylko do Servo..
Marki II maja 9 punktow krzyzowych dla obiektywow 2.8 i jasniejszych, wszystko sa polozone w srodku kadru:
sa one 3 razy czulsze od reszty,
dodatkowo 3 srodkowe czujniki dzialaja jako krzyzowe z obiektywami F/4 i jasniejszymi
Ja nie chce sie kłócić, ale już w innym temacie ktoś wkleił ten rysunek z dpreview. W insturkcji obsługi jest ich mniej. Jako krzyżowe NIE są zaznaczone te boczne centralnego. Nie wiem jaka jest prawda.
Miałem ten aparat przez 3,5 roku. Krzyżowych jest 7 więc masz rację na 100% !!!