Jeszcze tylko podpiąć do spisu najładniejszych zdjęć na:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30155 , by wiedzieć gdzie można znależć:)
Dzięki sprocket73
Wersja do druku
Jeszcze tylko podpiąć do spisu najładniejszych zdjęć na:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30155 , by wiedzieć gdzie można znależć:)
Dzięki sprocket73
Obserwuję wątek i jego rozwój i powiem krótko - wszystko zależy od kasy i uposdobań - z jednej strony chccemy od szerokiego kąta do kilkuset mm, z drugiej nie chce nam sie przepinać obiektywów. Ja mam 60d, do tego C50 1,8 , T 17-50 ze stabilizacją, T 70-300 i lampę 430 EX2 - właściwie wystarcza do wszystkiego, jedyna wada - przepinanie. Ale może Koleżanka wkrótce kupi drugie body i problem z głowy ??? Niestety uniwersalne obiektywy nie są idealne, ale są praktyczne, stałki i krótkie zoomy są lepsze jakościowo ale trzeba je zmieniać, nachodzić się, lub w ogóle nie dotrzeć do szczegółu, jak zwykle coś za coś. Ale do kościoła niezaleznie od wyboru lampe polecam i wiele spraw nam załatwi ...
W ciemnych wnętrzach lampa wszystkiego nie załatwi - wybór: jasny obiektyw to podstawa. Lampa jest tylko jego uzupełnieniem.
Zgadza się, że upodobania nie podlegają dyskusji - ja np chciałbym coś w zakresie 20-400 z światłem 2,8 (o IS już nie wspomnę).
Film pt "Podróż za jeden uśmiech" odcinek nr 5 (1972):
Poldek: Stary a czy Ty przypadkiem nie masz w kieszeni telefonu bez drutu ?
Duduś: Tylko nie fantazjuj, błagam !!!
:wink:
I jeszcze macro i TS.Cytat:
Zgadza się, że upodobania nie podlegają dyskusji - ja np chciałbym coś w zakresie 20-400 z światłem 2,8 (o IS już nie wspomnę).
tak jak przedmówcy , Najpierw szklarnia , a później body . Inaczej nie ma sensu. Ja też przesiadłem się na 60d z właśnie 450d .Tylko że najpierw skompletowałem całkiem dobre szkiełka z średniej półki . Teraz mi się marzą stalki z górnej półki ( ale to kosztuje )
Z góry mówie, że wiem co macie na myśli mówiąc 'lepsze szkła-gorsze body' lub 'najpierw obiektywy, a potem korpus". ;)
Ale w zasadzie główną rzeczą jaka jest istotna przy wyborze kompletu jest to czego chcemy się nauczyć i do jakich celów będziemy wykorzystywać nasz zestaw. Co to za różnica czy najpierw szkła za załóżmy 6 tysięcy i body za 2300 jeśli autor zakłada, że i tak będzie zestaw rozszerzał? To czy teraz wyda mniej na body i tak nie sprawi, że kiedyś nie bedzie musiał go zmienić i wydać dużo pieniędzy na korpus. Żeby poczuć różnice na szkłach też trzeba skoczyć o jakąś tam półke wyżej w korpusach a to swoje kosztuje. To samo w druga strone-jesli chcesz wykorzystać maks z puszki musisz mieć dobre szkła. Nikogo tutaj nie "oszukamy" i tak czy siak... pieniądze będą nam potrzebne. ;)
Problem w tym, że nawet zakładając rozwój i inwestowanie w sprzęt kupując najpierw dobre body i kiepskie tanie szkła człowiek sie często szybko zniecheca, foty wychodza gorzej niz z kompaktu, wstyd zamieścić je na NK czy F itd :)
Mając średnie (nie kiepskie i stare) body i dobre szkła uzyska sie na starcie lepsze efekty i szybciej oraz bardziej ochoczo "wali sie do przodu". Idealnie jest jeśli kogoś stać i na dobre szkłą i na dobre body. Czasami to kwestia wywazenia i zaryzykowania jakiejś wydumanej srednicy z mozliwością rozwoju w przyszłości - stąd ja nigdy nie sugeruję kupowania leciwych body, ale jak inni koledzy przy względnie nowym, dobrym body kupno jak najlepszych szkieł. Kwestia głębokości kieszeni ...
jak się ma do 60D czy np. 7D CANON EOS 5D MARK II? warto dolozyc "parę złotych" i mieć na dłuższy czas spokoj?
Witajcie po krótkiej przerwie... a więc byłam już w sklepie i miałam 60d w łapkach...no wiem że obudowa to nie taka jak w 50d ale cóż będę musiała dbać i już;)
Teraz ostatecznie piszcie co byście wybrali z tych niżej podanych bo myślałam do 60d podpiąć obiektyw tamrona ale niestety w fotojokerze nie sprzedają...
1 - Canon EOS 60D z ob. 18-55mm IS
2 - Canon EOS 60D z ob. Canon 18-135mm IS
3 - Canon EOS 60D z ob. Canon 18-55mm IS i 55-250mm IS
Dla przypomnienia zdjęcia to kościołowe i krajobrazy:wink: