Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.Cytat:
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Wersja do druku
Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.Cytat:
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
CR, planet5D. Przy każdej okazji jak ktoś rozmawia z ludkami od Canona na pokazach C300 są pytania o dużo megapikselową matrycę i zawsze odpowiedź jest, że więcej niż 1DX nie będzie (ani foto ani video) Nie podaję konkretnie ale widziałem takie wypowiedzi już w kilku miejscach, głownie tych dwóch.
Żyjemy w tym samym kraju? Zaraz po premierze 5DII był za około 8k, potem okazało się, że są wady, wycofano wszystkie, przyszedł kryzys dostępności i ceny poszły w górę do ok. 10k i czekanie 2 miesiące za puszką (przerabiałem na własnej skórze). Za 13k to chyba w kicie z 24-105...
2x droższy? 20k PLN? Większość wolałaby dołożyć do DXa albo przejśc do Nikona :P
IMHO nie może być tak wiecznie. Nikon potrafi dać w D700 ten sam AF co w D3 i jakoś mu to sprzedaży nie zabiło.
Są inne rzeczy które można ciąć (dadzą np. 12-14Mpx zamiast 18, AF na poziomie tego z 1DsIII/1DIV nawet z 9pkt, bez tych nowości z DX z dodatkowym sensorem RGB dla servo itd. lub co najmniej na poziomie 7D, 6-7fps, shutter LAG na poziomie 7D) Po prostu 7D z nową matrycą FF - nadal półka niżej od 1DX (AF, Servo, FPS), nadal półka wyżej od 7D (FF + ISO/DR)
Ja nadal widzę miejsce na rozdzielenie 5D na 2 serie. Kastrat AF z poprawioną, małą matrycą i dużo video ficzerów i Nowa matryca 12-14Mpx w pudełku od 7D + podstawowe funkcje filmowe. Obie mogą nawet kosztować na wejściu tyle samo (~3K USD) i byłoby miło i foto i video ;)
Ale po co to rozdzielać? Już to ktoś dawno zrobił i wymyślił kamerę. Układ kamera aparat i projektor w jednym wymyślono ze sto lat temu i jakoś się nie przyjął. Wracając do tematu to rozglądając się na boki ani w N ani w S nie ma nic nowego. Wydaje mi się, że producenci będą stopniowo wydłużali czas pomiędzy kolejnymi premierami w tej klasie.
latant gdzies na CR bylo powiedziane ze 7dII nie wczesniej niz na koniec 2012 bo teraz maja wazniejsze premiery (1dX, wersja wideo, c300 i szkla). A co do samego 7dII to kiedys podali jakas tam specyfikacje i duzo ludzie by widzieli w 5dIII wiec nie wiadomo tak naprawde jak to bedzie ;]
W jednym z tych niewiarygodnych źródeł by wywiad z kimś z marketingu C i padło pytanie o puszkę z dużą matrycą i koleś powiedział wyraźnie, że ta z 1DX będzie największa. Nie będę szukał i udowadniał bo nie mam na to czasu. Pożyjemy zobaczymy. Jeżeli Nikon wypuści 36Mpx D800 to się może C. złamie.
Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.