to tak jakby nagle odpadł reflektor w samochodzie :) a nawet koło
Wersja do druku
to tak jakby nagle odpadł reflektor w samochodzie :) a nawet koło
Rano poleciałem do sklepu po pierwszą lepszą kropelkę. Przy oknie w świetle dziennym podważyłem lustro, naniosłem malutką kropelkę na tą plastikową podstawkę, położyłem lustro z powrotem, docisnąłem. Czekam 10min, pot mnie zalewa. Potem pierwszy strzał. Looks fine. Potem drugi, trzeci, czwarty, zgrywam na kompa. Patrzę czy są jakieś różnice - żadnych. Rogi takie jak być powinny, ostrość taka sama jak była. Zmieniam obiektywy - żadnych różnic.
Po 2h zapomniałem że aparat przeszedł operację :D działa wszystko pięknie i z Pienin mam super fotki :)
https://picasaweb.google.com/azalews...aKwiecien2011#
W sumie fajnie że udało się zażegnać problem, ale ja mimo wszystko po powrocie oddałbym puchę do Serwisu. Założą Ci klipsy na lustro i już nigdy nie będziesz musiał przeżywać tego samego stresu. Tym bardziej, że zrobią to na specjalnej gwarancji.
No i się trafiło... lustro odpadło podczas pracy :mad:
Muszę zrobić to sam, bo na wysyłkę na Żytnią i czekanie nie mam czasu, a po dzisiejszym telefonie do serwisu "pan serwisant" powiedział mi że mogę czekać nawet do 12 dni i przez telefon nic mi nie powie. Nie pomogły nawet prośby i zapewnienia, że sprzęt sam dowiozę i żeby mi to zrobili na miejscu (nawet dzień)
Teraz mam pytanie do wszystkich wtajemniczonych.
Jakiego kleju najlepiej użyć?? (żeby nic się nie kruszyło, wypaliło, czy przebarwiło). Może nie kleju, nie wiem - silikon, inna technika?
Wiem że serwis jest najlepszą opcją, ale tak jak napisałem-nie mam na to czasu bo potrzebuję sprzęt na sobotę, więc nie chcę rad w stylu "wyślij do serwisu".
Jeśli są tacy co poradzili sobie sami to proszę o jakieś info.
Ktoś pisał coś o kropelce-ale ogólnie to klej na bazie cyjanopanu, więc boję się o jakieś przebarwienia.
Z góry serdeczne dzięki za wszystkie rady i instrukcje!!
Pozdro
Wiem, że było mówione, aby nie wspominać o serwisie, ale Żytnia to raczej niejedyny serwis w Polsce:) Może w innych serwisach Ci to naprawią 'na miejscu' jeśli sam dowieziesz ?
Ja mieszkam na mazurach. Tutaj trochę ciężko o jakiś serwis canona (chyba, że nie wiem o takim, a w googlach ciężko jest cokolwiek znaleźć).
Do wawy jeszcze mogę dojechać, ale jeśli mam szukać po całej Polsce, to się to trochę z celem mija, bo koszta będą za wysokie.
No chyba że ktoś wie coś o jakimś serwisie, który by to zrobił, w moich okolicach??? Takie rady też dobre :)
w tym topicu cos o tym bylo.
http://www.canon-board.info/archive/...p/t-68146.html
Dzięki!
Temat swój w zasadzie chwilowo zamykam, bo problem jest do rozwiązania przez serwis, który mi podsunąłeś.
W innym serwisie, który znalazłem i się kontaktowałem (w Suwałkach), też jest to do rozwiązania, więc na pewno ktoś mi to zrobi :)
W obu przypadkach będzie to płatne (ok 80-100), ale jak to się mówi "czas to pieniądz", a mi zależy na jednym i drugim.
A Żytnia po raz kolejny się nie popisała. Dzwoniłem w zasadzie tylko 2 razy i mam nadzieję, że nie będzie więcej takiej potrzeby .
Dzięki jeszcze raz za namiary :wink:
Pozdrawiam
Haha, stary nie uwierzysz - jestem na urlopie w Beskidzie Sądeckim i powtórka z historii - znów lustro odpadło pierwszego dnia :eek: Takiego pecha to tylko ja mam :lol Nie chcę znów robić amatorki z Kropelką tylko po powrocie oddam go na Żytnią i niech naprawią to ciulstwo.
Na szczęście jestem tylko na 3 dni więc już przeboleję. Radzę sobie w ten sposób, że przed każdym szotem odkręcam obiektyw, ustawiam ładnie lusterko, zakładam szkło i strzelam :) Niestety o pionowych fotkach mogę praktycznie zapomnieć. Efekty są jak na razie ok. Mam nadzieję, że nic złego mu się nie stanie przez taki proceder, choć matryca łapie teraz syf jak jasny gwint.
A tak BTW - wiele bym oddał za jakość obrazka 5D w obudowie 500D i z JEDNYM dobrym zoomem na takie wycieczki.. dość mam targania tego złomu. Niestety z tego co się orientuję to nie mogę sobie na taki luksus pozwolić, bo technika po 6 latach od premiery 5D nie poszła za bardzo do przodu :(
Ja przykleiłem PATTEX SOS i jak narazie po około 30strzałach działa bez problemów :)