Oto kilka moich porad, ale nie jestem pewien czy są one na pewno dobre, bo jestem początkującym w robieniu zdjęć z czatowni.
Na zdjęciu niewiele widać co zrobiłem źle. ale najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę:
Kierunek w którym się będzie robić zdjęcia na północ, u mnie jest południowy-zachód i gdy świeci słońce, na śniegu wychodzą mi zdjęcia konturowe, jest za duży kontrast.
Moja czatownia stoi na lekkiej górce. Górka + statyw daje wysokość z której nie uzyska sie odpowiedniej perspektywy.
Powinienem nieco (ok 0,5 m) wkopać czatownie w ziemię tak żeby otwór do fotografowania był niewiele ponad ziemią.
Sam otwór do robienia zdjęć powinien być wąska szczeliną (ok 10-15 cm) przez całą szerokość czatowni co ulatwia robienie zdjęć ptaków w ruchu a jednocześnie ułatwia obserwację i pozwala cofnąć się z obiektywem w głąb czatowni.
U mnie jest niewielki okrągły otwór, przedpole mogę obserwować jedynie przez obiektyw, co jest bardzo niewygodne i męczy wzrok, a zdjęcia poruszających się ptaków można robić tylko na niewielkiej przestrzeni a z obiektywem trzeba wyjechać bardzo blisko tego otworu co przy najmniejszym jego ruchu płoszy ptaki.
Z zewnątrz
Od środka
Dziękuję1507 ale Ewa wie co pisze, na pewno długa droga przede mną a na naukę zawsze jest pora nawet w moim wieku. Na naszym forum obecnie dobry poziom fotografi przyrodniczej prezentuje fotosc, guest1, krzychoo, kiedyś był Kubaman i Nemeo i kilku których nicków już nie pamiętam ale dawno już nic nie pokazywali a szkoda. I od takich jak oni powinniśmy sie uczyć.Cytat:
Zamieszczone przez 1507
Ewa ja jadę na plener na bagna dziwię sie że się nie zapisałaś, przecież to tak blisko. Liczę że dużo z tego wyniosę.Cytat:
Zamieszczone przez ewa-olsztyn