Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: [majcz] Moja amatorszczyzna.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie [majcz] Moja amatorszczyzna.

W końcu odważyłem się zrobić pierwszy krok i pokazać kilka swoich fotek. Wystawienie pod publiczny osąd swoich zdjęć upoważni mnie do oceniania prac innych forumowiczów. Zdjęciom moim daleko do niektórych prac prac tu prezentowanych i na pewno posypią się krytyczne uwag, ale w tym forum o to właśnie chodzi. Mobilizuje to do poprawiania swojego warsztatu i pomaga dostrzec popełniane błędy. A więc do dzieła:
    1

2

3

4

5
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Domyślnie

pierwsze jest najlepsze. Owad w mocnym punkcie (prawie ) kolorystyka na +. Reszta jest mz słaba, widać albo szum albo pikselizację*spowodowaną*powiększeniem orginału.
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

kadry dobre, a pod tym wzgledem najlepiej wypada 1, 3 i 4. pierwsze co razi to szarość na zdjęciach, widac że masz jakąs smykałke do zdjec ale chyba sprzęt za słaby. można nieco podrasować w photoshopie
    Regulamin pkt 8

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

i z tego co widze straszne cropy z kadrow, bo zdjecia wygladaja jakbys zapisal je tak na 50% jakosci w jotpegu.
    Pozdrawiam

Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Dziękuję za komentarze. Rzeczywiście zdjęcia, oprócz #1, są mocno cropowane. Spowodowane to było głównie próbą ustawieniem głównego elementu zdjęcia we właściwym miejscu oraz uwypuklenia go z całego w większości dużego kadru. Ciągle łapię główny motyw w środku (używam centralnego punktu AF). Próbuję z tym walczyć ale to chyba jakiś odruch bezwarunkowy. Mam też kłopoty z przygotowaniem zdjęć do publikacji, tzn zmniejszeniem ich rozdzielczości i wagi aby jak najmniej traciły na jakości i zachowały EXIF, może jakiś link z CB jak to robić i w jakiej kolejności w PS , mam kłopot ze znalezieniem takiej porady.
    Poniżej jedna z fotografii pełen kadr (znowu centralne kadrowanie!) z próbą ożywienia zdjęcia kolorystycznie (kolor selektywny). Czym dłużej jednak to robiłem tym mniej rozróżniałem kolory, i w końcu tak się zamotałem że wyszło coś takiego. Zdjęcie było robione rosyjskim obiektywem lustrzanym 500mm który przy słabym oświetleniu powoduje szarość zdjęć.

nr 5 bis

Na dokładkę jedno z moich nielicznych zdjęć które nie wymagało przekadrowania; młody drozd okazał się niezwykle cierpliwy i pozwolił się obfotografować z najbliższej odległości i spokojnie skomponować kadr.

6.
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Hm... w sumie (jak i w różnicy;p) to jest tego sporo na forum, ale :
    - staraj sie zmniejszac fotki o 50% 25% itp poprostu najepiej wygladaja...
    na pomniejszeniach 33,2212% bedize wygladac to znacznie gorzej ;p
    - jak zapisujesz w jpg, no to wiadomo w najwyzszej jakosci
    - jesli chcesz zachowac exify to w PSie Save As , a nie Save for Web.

Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nr 5 bis jest strasznie kiepskiej jakości, ale już np. 6 jest dużo lepsza pod tym względem.
    350D

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

#6 bardzo miły kadr
    #2 bardzo fajny momencik, ale poza tym to słabiutko

Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Wszystkie kolejne zdjęcia robione obiektywem 200mm. z konieczności znowu mocno cropowane, bliżej nie udało mi się zaczaić a w wypadku bielika mimo sprytnie zamaskowanej czatowni pierwsze wyzwolenie migawki płoszyło ptaka, te dwa zdjęcia to efekt kilkunastu godzin spędzonych przy wyłożonej przynęcie (zając znaleziony na szosie).

7.

8.

9.

10.

Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

W zeszłym tygodniu kupiłem używanego Tamrona AF LD 200-400 f:5,6. Obiektyw nie jest rewelacyjny ale "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". Na razie trenuję na mniej płochliwych ptaszkach blisko domu.
    11.

12.

13.

14.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów