Odp: Mini Słownik FORUMOWICZA
Spacer zoom ;) oznacza obiektyw typu zoom, którego ogniskowe są uniwersalne na tyle, że sprawdzi się np. podczas tytułowego spaceru.
Cytat:
Zamieszczone przez
nwankwo
Mam pytanie o zwrot "spacer-zoom". Czy mam go rozumieć na sposób polski czy na angielski?
Czyli: spacer jako przechadzka (ale wtedy nadal nie wiem co to za zoom) czy spacer z angielskiego, powiedzmy jako separator (i też nie wiem jak to się może mieć do zoom'a).
Żartujesz, prawda ??
Chodzi o obiektyw uniwersalny. Tu widoczek tam portecik a i ptaszek na gałęzi również.
Oczywiście, że nie żartuję.
Zdaje się, że trafiłem na forum dla początkujących, a nie dla żartujących, zgadza się? :)
:) zgadza się, ale wystarczyło to przemyśleć bo jakie inne zastosowanie może mieć "spacer zoom?
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
:) zgadza się, ale wystarczyło to przemyśleć bo jakie inne zastosowanie może mieć "spacer zoom?
Można go używać w atelier?
Ale trzeba się nad tym rozwodzić? Jeśli nawet portretówką dla przykładu można rajdy fotografować.
Było pytanie - jest odpowiedź bez zbędnych dywagacji. Każdy użyje tego tak jak chce.
Cytat:
Zamieszczone przez
nwankwo
Mam pytanie o zwrot "spacer-zoom". Czy mam go rozumieć na sposób polski czy na angielski?
Polski. To jest polskojęzyczne określenie.
Pozdrówka!
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Ale trzeba się nad tym rozwodzić? Jeśli nawet portretówką dla przykładu można rajdy fotografować.
Było pytanie - jest odpowiedź bez zbędnych dywagacji. Każdy użyje tego tak jak chce.
Dużo rzeczy można, ale nazwanie portretówki spacerzoomem to lekkie nadużycie (mimo że można nią fotografować rajdy na spacerze będąc).
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Dużo rzeczy można, ale nazwanie portretówki spacerzoomem to lekkie nadużycie (mimo że można nią fotografować rajdy na spacerze będąc).
:)
I like it!!!
Pozdrówka!
Cytat:
Zamieszczone przez
nwankwo
Oczywiście, że nie żartuję.
Zdaje się, że trafiłem na forum dla początkujących, a nie dla żartujących, zgadza się? :)
Całkowita racja. Strasznie to mieszanie polsko - angielskie w oczy kłuje. Ale co wymyślić innego spacerowy obiektyw o zmiennej ogniskowej? zmiennoogniskowy spacerniak, może spacerowy zmiennoogniskowiak? ;P