Odp: Zenitar 2,8/16 Fisheye - pytanie
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Moj tego filtra wogóle nie ma....... Dlatego może to szkło jest nieostre
--- Kolejny post ---
Dokładnie tak, bo filtr przezroczysty jest obowiązkowym elementem zestawu i można jedynie zamienić go na kolorowy, ale zawsze musi być nakręcony.
Ja Zenitara używałem z 5DII i nie zauważyłem żeby coś haczyło - nie ma w nim końcówki M42 i przejściówki tylko od razu mocowanie Canona zamiast M42.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
--- Kolejny post ---
Dokładnie tak, bo filtr przezroczysty jest obowiązkowym elementem zestawu i można jedynie zamienić go na kolorowy, ale zawsze musi być nakręcony.
Ja Zenitara używałem z 5DII i nie zauważyłem żeby coś haczyło - nie ma w nim końcówki M42 i przejściówki tylko od razu mocowanie Canona zamiast M42.
1Ds ciągle nie działa z tym szkłem. Skontaktuję się ze sprzedawcą i chyba zastanowię się nad czymś innym skoro takie jaja z tymi zenitarami.....
--- Kolejny post ---
1Ds ciągle nie działa z tym szkłem. Skontaktuję się ze sprzedawcą i chyba zastanowię się nad czymś innym skoro takie jaja z tymi zenitarami.....
Wielkiego wyboru w tej materii niestety nie ma. Ja kupiłem używanego Canona 15mm, bo nowego już nie uświadczysz. Pozostaje jeszcze Sigma albo Samyang.
Gdyby się dało kupić ten tylni filtr to jeszcze mógłbym używać tego szkła. Wkurza mnie, że działa tylko na 5D..... Sigma 15mm kosztuje pięc razy tyle co ten Zenitar
--- Kolejny post ---
Gdyby się dało kupić ten tylni filtr to jeszcze mógłbym używać tego szkła. Wkurza mnie, że działa tylko na 5D..... Sigma 15mm kosztuje pięc razy tyle co ten Zenitar
U mnie na 5d i na 6D Zenitar działa ok. Mój egzemplarz ma jednak wadę w lewym górnym rogu łapie czarny róg. Ponadto ostatnio przednia soczewka gdzieś się obtarła i pozostał ślad wielkości 0,5cm, który na zdjęciu wygląda jak rozmyty punkt
Tu widać ten czarny róg (6D), nie widać natomiast uszkodzenia soczewki:
czarny róg to raczej wina źle przykręconej osłony ;o da się samemu poprawić - na necie są tutoriale (ale nie dam sobie ręki uciąć, że to na pewno to)
czarny rog to ewidentnie oslona zle przykrecona. 5 minut roboty zeby poprawic.
To szklo dziala na 1DsmkII tylko wtedy gdy go nie dokrece na bagnet (przed klikiem). Podobno 1Ds ma jakies mechanizmy zabezpieczajace (jakies piny przy bagnecie) przez ktore nie ma szans na normalne uzywanie m42 z przejsciowka....5D tak np. nie ma.
Wystarczy lekko przekręcić przednią soczewkę w prawo i po kłopocie :)
Zenitar zażółca zdjęcia :)
To jego jedyna wada (w przeliczeniu na koszt zakupu)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zenitar zażółca zdjęcia :)
To jego jedyna wada (w przeliczeniu na koszt zakupu)
No tak tragedia w dobie cyfrowej ;-)