ja chcę przypomnieć, że w warunkach stricte studyjnych (bez udziału światła zastanego) ruchu nie zamraża wcale migawka a błysk lamp błyskowych. :)
Wersja do druku
ja chcę przypomnieć, że w warunkach stricte studyjnych (bez udziału światła zastanego) ruchu nie zamraża wcale migawka a błysk lamp błyskowych. :)
Bez teorii tym bardziej nie znajdziesz, bo ten problem jest problemem technicznym. Na dodatek nierozwiązywalnym i, sądząc po przytoczonym tu jeszcze cytacie jakiegoś użytkownika Nikona, typowym dla lamp studyjnych i migawki szczelinowej.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
migawka otwiera się*i na 1/8000. ze speedlitami jest jednak inne połączenie - to jest kwestia tego synchro. synchro lampy i migawki.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
brzmi to logicznie. tylko powtarzam nie jest to problem lamp. a wpółpracy migawek szczelinowych z lampami. migawka centralna tego problemu nie ma.Cytat:
błysk lampy jest krótszy niż czas otwarcia migawki. w każdym razie błysk lamp, z którymi sprawdzałem.Cytat:
no. ostatnie zdanie podsumowuje temat.Cytat:
teorii przeczy nieco praktyka czyli np. założenie EX550 na korpus i wyzwalanie lamp studyjnych poprzez fotocele pozwala robić z czasem 1/200. czyli piast9, fajnie znać teorię, nie mniej bez praktyki jest to trochę jak korespondencyjny kurs nurkowania.
i moja niezmienna wątpliwość w tym temacie jest co do współpracy 5D czy innego canona z łączem pc synch. bo jeżeli MOŻNA wyzwolić migawkę bez tej smugi/winiety na czasie 1/200 (5D) czy 1/250 (20D) i lampy studyjne SIĘ WYROBIĄ, pomimo, że chyba połączenie kablowe jest szybsze niż poprzez fotocele... jakaś skucha jest Panowie. i nie trzeba do tego rozbierać migawki na czynniki pierwsze.
logiczne - bo jest krótszy. a poza nim - ciemnica :-)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
chodzi jednak o to, że te 1/160 czasem nie wystarcza. już się nie upieram na 1/250. 1/200 wystarczy. i im dłuższy czas i błysku i otwarcia migawki to cieniutkie włosy blond oświetlone mają tendencję do przepalania. może dlatego nadal fotografują modę w studiu średnim formatem, tyle że z cyfrową ścianką...
Nie sądzę, żeby to był kluczowy powód dla którego modę foci się średnim formatem z cyfrowymi plecami. Bardziej chodzi tutaj o kwestie jakości i dużej rozdzielczości (pod kątem druku), czyli sprawy w których cyfrowe backi nadal górują nad topowymi DSLR'ami. A poza tym dochodzi jeszcze coś co się nazywa przyzwyczajenie - więkoszość fotografów mody pracowała od zawsze na średnim i dlatego przejście na cyfrę przez zamianę kasety na ściankę jest dla nich proste i oczywiste, bo system się nie zmienia i nawyki pracy w zasadzie też. To tak jak przejście z Canona na Nikona - niby da się zrobić, ale nie od razu i nie tak prosto ;-) ;-)Cytat:
Zamieszczone przez bebop
No, ale to już wszystko zaczyna być totalnie OT :-)
Nie otwiera się.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Problem współpracy niektórych, podłączonych w okreslonych sposób, lamp z migawkami szczelinowymi.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Jesteś pewien, że tej części kadru, która na samych studyjnych jest ciemna, nie doświetlasz po prostu samym speedlightem?Cytat:
teorii przeczy nieco praktyka czyli np. założenie EX550 na korpus i wyzwalanie lamp studyjnych poprzez fotocele pozwala robić z czasem 1/200.
Acha... Osobne złacze. Spróbuj może przejściówkę ze stopki na pc synch. Myślałem że tak te zdjęcia robiłeś.Cytat:
i moja niezmienna wątpliwość w tym temacie jest co do współpracy 5D czy innego canona z łączem pc synch.
tia. to chyba wirtualnie czas 1/8000 możesz uzyskać?Cytat:
ojej, piast9, skąd taka precyzja? nagle nie wiesz o czym mówimy? tak, o podłączonych łączem pc sync lampami studyjnymi, a problem dotyczy pełnoklatkowego 5D. i napisz które lampy studyjne nie mają problemu z 5D na czasie 1/200. bo że speedlite canona która NIE JEST lampą studyjną i NIE JEST podłączana łączem pc sync nie ma problemu z czasem 1/200 to jest oczywiste i nie należy bezpośrednio do problematyki tego wąktu. proszę Cię nie rób OT i zamieszania, jak już wyczerpałeś wiedzę książkową a praktyka przeraża to daj se spokój.Cytat:
jestem. stawiam aparat na statywie i świecę w tym samym kierunku. nawet bezczelnie lampę studyjną kieruję niżej. czyli ten trop = pudło.Cytat:
ja mam w aparacie łącze pc sync. rozumiem tok rozumowania posiadacza 300D/350D - tam nie ma tego łącza. bądź łaskaw czytać dokładnie o co chodzi, bo pisałem to na samym początku. ale - spróbuję przez taką stopkę. w końcu kostka nie majątek.Cytat:
wiesz, 1Ds MkII dorównuje rozdzielczością połowie ścianek cyfrowych. i jest dużo tańszy od samej cyfrowej ścianki, nie mówiąc o ergonomii (waga, przenośność).Cytat:
Zamieszczone przez bundy
kwestii jest pewnie wiele - np. brak potrzeby robienia wielu klatek na sekundę - średni format to nie wyścigi.
wiesz - wielu pracujących na średnim formacie pracuje też na pełnej klatce canona. bo w wielu warunkach jednak mobilność decyduje o wielu sprawach. a skoro jakość tak bardzo nie odbiega - to jest akceptowalna. jeżeli musisz zrobić coś*pod druk i plakat B1 to jednak slajd i średni format się kłania.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
a część cyfrowych tyłów jest typowo kablowo-komputerowa czyli są bez magazynków pamięciowych. czyli oprócz klocka średnioformatowego tachasz kompa i focisz na kablu. da się ale nie zawsze jest to wygodne.
A jednak nie wiesz jak działa migawka szczelinowa.Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Widzę, że w chwilach wolnych zajmujesz się psychoanalizą. Ja jednak nie czerpię przyjemności z dyskusji z ludźmi robiącymi wycieczki osobiste. Faktycznie dam sobie spokój.Cytat:
jak już wyczerpałeś wiedzę książkową a praktyka przeraża to daj se spokój.
OK.Cytat:
jestem. stawiam aparat na statywie i świecę w tym samym kierunku. nawet bezczelnie lampę studyjną kieruję niżej. czyli ten trop = pudło.
Dla posiadacza 350D pc-sync oznacza gniazdko w kostce wpiętej w sanki.Cytat:
ja mam w aparacie łącze pc sync. rozumiem tok rozumowania posiadacza 300D/350D - tam nie ma tego łącza. bądź łaskaw czytać dokładnie o co chodzi, bo pisałem to na samym początku.
Radio do 5D, tania lampka z gniazdem synchro i odbiornikiem radia wycelowana w kosmos, 1/200, fotocele w lampach i wio :D Życie piękniejsze!!!! Praktyczne i wygodne obejście :)
szkoda że trzeba to obchodzić, i o to chodziło w tym temacie. nie o budowę migawki.Cytat:
Zamieszczone przez Raff
He, mam prostsze rozwiązanie. Kadrować z zapasem o potem wycinać w PS to zaciemnienie ;)
Uprzedazając: Tak, tak wiem nie po to wydaje sie 10Kzł za puchę i ileś tam za Elinki.