Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie 5D synchro 1/200 i winieta

czy ktoś z Was pracując na lampach studyjnych miał w 5D winietę przy czasie 1/200 s.? bo jest :-) trzymając aparat normalnie czyli poziomo dół winietuje aż miło. w 20D przy czasie 1/250s. było podobnie DD technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)
    gra i buczy bebop

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

pokaz

zdjecie
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

proszę dwa (już bez wnikania i obróbki, bo chodzi o winietę) - niezależnie od ekspozycji jest. jestem nieco rozczarowany.

hassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.

a tu proszę - korpus za 10k i czas dłuższy niż 20D :-) na 20D robilem w studiu na 1/200, bo na 1/250 jest winieta - dokładnie na tej samej zasadzie.

Canon robi dwie rzeczy do tyłu: ISO (bo zaniża wartości) i synchro (1/250 to jest czasem żart - szczególnie jeżeli MUSISZ zrobić z czasem powyżej 1/250s.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    proszę dwa
    Faktycznie, jakby migawka nie nadążała... Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka? AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?

Hassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.
    A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Faktycznie, jakby migawka nie nadążała...
    no nie jakby tylko nie nadąża.

Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka?
    proszę Cię, Elinchrom ma spóźniony refleks?

AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?
    wszystko się zgadza - to jest dół jak trzymasz aparat poziomo.

A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
    no to co że centralna. sprzęt sprzed 40 lat ma możliwość synchronizacji z lampami studyjnymi na czasie 1/500s. Canon pełnoklatkowy z model zeszłego roku (5D) o wartości ponad 10 krotnej w stosunku do używanego hassela 500CM nie ma możliwości pracy z czasem 1/200s.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
    nie da rady tego porównywać.

Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....

A masz tak za każdym razem?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

zendobendo1
    Guest

Domyślnie

Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
    Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
    Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no to co że centralna.
    Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zendobendo1
    Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
    Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
    Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem
    zendobendo1, jak na pierwszy post to nie błysknąłeś, chociaż pewnie taki był zamiar. winieta to nie tylko przyciemnianie rogów, już nie będę sięgał do poważniejszych źródeł:

Winietowanie ? wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia, lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem.

przygodę z zenitem zaliczylem. niestety do fotografowania jej nie zaliczam.

Cytat Zamieszczone przez adamek
    bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
    nie da rady tego porównywać.
    da. bo ja porównuję funkcjonalność. a nie technologię. i na hasselu 1/500 działa bez winiety, co o 5D nie mogę powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez adamek
    Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....

A masz tak za każdym razem?
    tak. na 20D też za każdym razem na 1/250 s była winieta. f8-f11. nie tylko ja tak mam, Shushyn też tak miał, skutek taki, że na 20D robi się w studiu 1/200 s.

moje pytanie jest do posiadaczy albo 5D albo 20D pracujących w studio i robiących na czasach podanych przeze mnie (1/200 dla 5D i 1/250 dla 20D), teoretyzowanie już zostawmy. sprawy techniczne czyli jak jaka migawka działa też.

Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
    migawkę centralną mam w obiektywie w hasselu i wiem jak to działa. i chcę zmienić prawo fizyki - chciałbym żeby Canon robił aparaty z czasami synchro powyżej 1/250s. Nikon robił, nie wiem czy dalej robi, ale coś mi się kołacze że D70 miało krótsze czasy synchro...

W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
    czemu? chodzi Ci o wielkość matrycy/lustra? niech będzie to 1/200s. przeżyję. są inne patenty żeby to ominąć. tylko czemu na synchro 1/200 jest ta winieta.
    gra i buczy bebop

tomik
    Guest

Domyślnie

witam,
    kolega bebop pracuje pewnie na radiowym wyzwalaczu (chinskim), podlacz przez kabelek synchro i bedzie gitara
    na radiowym mozez robic do 1/125, od 1/160 zaczyna sie problem.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tomik ; 19-04-2006 o 12:13

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów