Odp: Czy przeszlibyście na Nikona ?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No wlasnie dlatego ja 17-40 chce zamienic na 16-35 f4 :( na 5d 17-40 bajka a na 6d troche slabiej to wyglada:(
jakis cropowy ten 5D miales? :) :) :)
ale tak zeby nie bylo niejasnosci... ja 17-40 bardzo lubilem za jego obrazek (wlaczywszy w to jego wady optyczne) i nieodmiennie od lat upieram sie, ze tym dalo sie robic calkiem ostre zdjecia, o ile tylko w uzyciu byl statyw i prawidlowa dyscyplina jego uzytkowania (statywu!). u ogromnego odsetka uzytkownikow tego obiektywu najwieksza wada optyczna bylo... przeswiadczenie, ze potrafia z reki utrzymac bog wie jak tam dlugie czasy. no wiec przy 20Mpix nie sa. chocby skaly sr*ly ;)
ale nieodmiennie w rogach 17-40 brakowalo sporo, szczegolnie przy 19mm w moim egzemplarzu...
Nikkor 16-35 to jest szklo jakby stworzone przez developera Javy - nie rozwiazuje istniejacych problemow (miernej optyki) a dodaje nowe bugi (koszmarny gabaryt i wage), z dodatkowym ficzerem (VR) i oczywiscie w nowej znacznie wyzszej cenie... :)
poważnie po przesiadce na 6d moje obiektywy zrobiły się znowu słabsze :D tak miałem pod 60d :D po 60d kupiłem 5d i było WOW :D teraz weszło 6d i znowu jest BUUU :cry: :lol: a przez to kolejne koszty i wymiana obiektywów, masakra :D
W końcu pewnie przekonam się do jakiegoś bezlusterkowca o ile będzie dobry UWA i dobry tele typu 70-200/300mm :p bo stałki to mogę mieć manualne.
no nie da sie inaczej, przy przeskoku z 12 na 20 megapikseli.
i moze na tym skonczmy OT na temat niezwiazany ze zmiana na Nikona. bo o to glownie chodzilo w tym watku ;)
Przy aktualnej cenie 17-40, a w szczególności używek ten obiektyw to okazja w porównaniu z każdym innnym (zoomem) UWA dowolnej firmy - ale jak jest budżet na 16-35/4L to nie ma się nad czym zastanawiać
Witam!
Mam do was pytanie co sądzicie o zmianie z Canon 5d m II na nikona d750??
Potrzebuje czegoś na poziomie Canona 5d mIII ponieważ chcę zmienić puszkę na lepszą z większym akceptowalnym iso i lepszym AF w ciężkich warunkach. Potrzebuję jej do pracy pod kątem ślubniaków ale również studia.
Bardzo lubię swojego Canona ALE większe akceptowalne ISO i większy zakres tonalny kusi mocno....cena samego body dość podoba mówię o używanych egzemplarzach :).
Wiem że do Nikona jest również sporo ale... dlatego chciałam zasięgnąć rady osób które może też stały przed taką decyzją.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
I z góry dzięki za odpowiedzi!
jesli tylko wysilisz sie troszke , troszczke to znajdziesz dwie(a moze 3 strony wczesniej) taki wpis
przeczytaj go powoli
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemasl1985
mając canona 5d i 6d ( wcześniej kilka innych) bardzo ciągnęło mnie do nikona, nie wiem czemu ale tak.
Sprzedałem jedna elkę, dołożyłem i kupiłem d700 i kilka szkiełek do niego. Tak na próbę.
Puszka bardzo ok, obsługa super, AF co najmniej taki jak w 1d(s)III, obrazek inny zgoła, technicznie bardzo poprawny, gorzej z opanowaniem kolorów było na początku.
Zupełnie nie przekonały mnie jednak obiektywy. Wykonanie tandetne, optyka gorsza od odpowiedników canona. Zaznaczam że nie miałem tych z najwyższej półki, ale takie o których raczej dobrze się mówi. Bez szału.
Dobre obiektywy są bardzo drogie, próżno szukać odpowiednika 17-40L, 24-105L, 70-200L nie mówiąc o 400/5.6 w normalnych cenach.
Koniec końców sprzedałem wszystkie graty N bez straty, a nawet lekkim zyskiem i wyleczyłem się ze zmiany.
Chciałbym takie d700 ale z bagnetem canona.
dla mnie z perspektywy fotografa pocztowkowego, upgrade korpusu z 5D mkII na D750 jest zauwazalnym skokiem jakosciowym.
ale nie jest takim skokiem zmiana moich szkiel canonowskich, bo ich odpowiednikow w Nikonie zwyczajnie nie ma. i to jest dla mnie generalnie poczatek wszelkiej dyskusji. ale jesli dla ciebie zmiana szkiel nie jest problemem, albo nawet w zoltym systemie sa lepsze... to czemu nie? D750 to bardzo sensowny korpus i chyba nawet Nikonowi wyjatkowo udalo sie go nie spartolic (AF dziala na wszystkich punktach, lustro nie chlapie smarem... )
Tak wiem czytałam, tyle że ja jestem raczej bardziej zakochana w manualnych obiektywach i dążę aby tylko z takich korzystać + ewentualnie stało ogniskowe. Nie lubię używać lamp robię to tylko kiedy na prawdę muszę. Dlatego ISO + wyciąganie z cieni w post produkcji jest dla mnie bardzo ważne. Niestety z tego co czytałam między 5D II i 5d III pod tym względem nie ma zbyt dużej różnicy :(. W tym momencie przede wszystkim działam na heliosie 85mm 1.5 i canon 50 1.4 rzadziej na canon 70-200 2.8 no i przymierzam się do sigmy 35mm 1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dla mnie z perspektywy fotografa pocztowkowego, upgrade korpusu z 5D mkII na D750 jest zauwazalnym skokiem jakosciowym.
ale nie jest takim skokiem zmiana moich szkiel canonowskich, bo ich odpowiednikow w Nikonie zwyczajnie nie ma. i to jest dla mnie generalnie poczatek wszelkiej dyskusji. ale jesli dla ciebie zmiana szkiel nie jest problemem, albo nawet w zoltym systemie sa lepsze... to czemu nie? D750 to bardzo sensowny korpus i chyba nawet Nikonowi wyjatkowo udalo sie go nie spartolic (AF dziala na wszystkich punktach, lustro nie chlapie smarem... )
odwalili z flarą :mrgreen: ale chyba oficjalnie się przyznali i to naprawiają DARMOWO