Odp: Branża ślubna zdycha...
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Dlatego zawsze robię dwa zdjęcia - ona ostra on nie ostry - on ostry ona nie ostra :D
i tak latasz w koło młodej pary po kilka razy w kościele??:D
Kolekcjoner, to jest po prostu fizycznie nie możliwe robiąc zdjęcie z boku zrobić ostrość obojga. Nie jestem zwolennikiem robienia foty na maksymalnej otwartej przysłonie, ale są rzeczy możliwe i nie możliwe i czepianie się o te niemożliwe uważam za zwykłą upierdliwość.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
i tak latasz w koło młodej pary po kilka razy w kościele??:D
Nie... spokojnie chodzę a potem param młoda i tak się dziwi, że mnie nie było widać na zdjęcia są :) Ot... doświadczenie, ciche buty i nie włażenie wszędzie na siłę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Kolekcjoner, to jest po prostu fizycznie nie możliwe robiąc zdjęcie z boku zrobić ostrość obojga. Nie jestem zwolennikiem robienia foty na maksymalnej otwartej przysłonie, ale są rzeczy możliwe i nie możliwe i czepianie się o te niemożliwe uważam za zwykłą upierdliwość.
Bajędy :). Nie wierzę że tego nie umiałbyś zrobić. Widziałem setki zdjęć na których się dało. Myślę że się zapędziłeś i teraz tworzysz jakieś nieżyciowe teorie ;).
Przeczytaj jeszcze raz, i sam sobie odpowiesz czy się znam czy nie.
Liqiud sprawdź:
50 mm na FF, odległość 5 m, f2.8,
a takie same parametry dla u43 i szkła 25mm.
Dalej uważasz, iż mam polską przypadłość.
Kolekcjoner. Weź dwie osoby w dośc ciemnym pomieszczeniu, posadź je metr - półtorej od siebie, weź jasne szkło o ogniskowej 50-85, ustaw ISO 1600, czas musisz mieć co najmniej 1/60, teraz ustaw do tego czasu przysłonę... wyjdzie f2, max f2,2... i teraz weź tą głębią ogarnij dwie twarze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Nie... spokojnie chodzę a potem param młoda i tak się dziwi, że mnie nie było widać na zdjęcia są :) Ot... doświadczenie, ciche buty i nie włażenie wszędzie na siłę :)
Sorki, bo chyba źle w pierwszym momencie zrozumiałem:D. Oczywiście, przecież inaczej sie nie da tego zrobić, ponieważ trzeba delikatnie obejść młodych. Ja tak właśnie próbuję, ale na razie to chyba mnie trochę widać:?
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
Kolekcjoner. Weź dwie osoby w dośc ciemnym pomieszczeniu, posadź je metr - półtorej od siebie, weź jasne szkło o ogniskowej 50-85, ustaw ISO 1600, czas musisz mieć co najmniej 1/60, teraz ustaw do tego czasu przysłonę... wyjdzie f2, max f2,2... i teraz weź tą głębią ogarnij dwie twarze :)
Nie można zrobić na wprost? A pod kątem dopiero szerszą ogniskową rozciągając GO?
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Nie można zrobić na wprost?
W kościele prawie się nie da, a poza tym nie wypada, dla zachowania powagi świętego miejsca.
Zgadzam się, robiłem ostatnio taki eksperyment z 6d i 60d. Z 6d dostałem większą GO z przysłony 1.8, szkło 50/1.4. Przy przesłonach 2,8 - 4 jest to jeszcze bardziej widoczne.