Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Canon zobaczył dobrą sprzedaż M50 i chce coś takiego powtórzyć dla FF.
M50-tki odpowiednikiem to jest raczej R. i to tez nie rozpedzalbym sie :)
https://www.youtube.com/watch?v=OvDWQz0Z1lw
RP, jesli wierzyc specyfikacji (i prorokowanej cenie) to bedzie blizej M100 albo nawet M1000 :mrgreen:
a jak beda kupowac tego RP, panie... Japonczyk plakal jak sprzedawal :D :D :D
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@
akustyk DOKŁADNIE! Myślę, że najlepszy ruch canona to był właśnie 300d. Ogromna ilość fotografów weszła w świat cyfrowych lustrzanek właśnie tym modelem, następnie dokupili obietywy, lampy, pokochali proste, praktyczne menu i ergonomię...a potem było już za późno :D
Dokładnie też tak miałem. 300D to była pierwsza cyfrowa lustrzanka dostępna dla przeciętnego zjadacza chleba - szczególnie jak przenosił się z analogowego EOS'a - ekosystem już był.
Pewnie nowe R ma być takim pierwszym pełnoklatkowym body dla wszystkich. To może być doskonały ruch - w końcu jest wielu takich, którzy na FF chętnie się przeniosą choćby dlatego, że w końcu będzie ich na to stać no i będzie to wymarzone FF. Magia.
p,paw
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
M50-tki odpowiednikiem to jest raczej R. i to tez nie rozpedzalbym sie :)
https://www.youtube.com/watch?v=OvDWQz0Z1lw
RP, jesli wierzyc specyfikacji (i prorokowanej cenie) to bedzie blizej M100 albo nawet M1000 :mrgreen:
a jak beda kupowac tego RP, panie... Japonczyk plakal jak sprzedawal :D :D :D
i z tym się zgodzę będą kupować jak wściekli - też przepowiadam duże słupki sprzedaży i 1 miejsce w sprzedaży bezluster FF, trochę gorzej będzie z obiektywem (tym jednym) do tego ale coś się wymyśli - ludzie jak kupują to zwykle nie myślą o optyce i nie sprawdzają jej cen.
co do 500D z poprzednego posta to miałem 500D :) zdjęcia robił, czasem nawet niezłe :mrgreen: ale do moich celów nie nadawał się kompletnie (spory błąd zakupowy męczysz się tymi zdjęciami, marnujesz kasę na dojazd w ciekawe miejscowki, potem trzeba taki korpus sprzedawać ze stratą, jakąś optykę człowiek nabędzie drogą kupna i trzeba też sprzedać), a trzeba było wtedy brać 5Dc.
napiszę tak skoro jest rynek na 2000D czy 4000D to będzie i na RP - każda potwora znajdze swego amatora jak to mawiają u mnie na wsi - jeśli matryca będzie sensowana, a będzie nawet jak będzie bezsensowna :mrgreen: to takie coś będzie robiło fajne zdjęcia bo w końcowym rozrachunku liczy się wnętrze :mrgreen:
też nie mam wypieków na twarzy mój aparat nadal robi zdjęcia optykę mam docelową i nic kupować nie muszę. tylko autostrady żal
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
co do 500D z poprzednego posta to miałem 500D :)
a miales to bez D? analogowe 500?
bo to do dzisiaj jest tajemnica jak Canon z tego zrobil trzycyfrowke :) nawet w dniu premiery to byl dramat i placz, skrzypiacy plastik, malenki celownik... i matryca... Panie... mizerny DR, malo megapikseli... sto lat za Sony :mrgreen:
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a miales to bez D? analogowe 500?
bo to do dzisiaj jest tajemnica jak Canon z tego zrobil trzycyfrowke :) nawet w dniu premiery to byl dramat i placz, skrzypiacy plastik, malenki celownik... i matryca... Panie... mizerny DR, malo megapikseli... sto lat za Sony :mrgreen:
nie - analogowo w tym czasie (ok 94 roku) używałem minolt 7000i i 7xi ale 500 bez D znam dobrze bo go kiedyś razem z kumplem dla niego kupowałem, a potem miałem kilka razy w rękach - rebel to był ogromny sukces sprzedażowy - kumpel był bardzo zadowolony kupiliśmy wtedy zwrot sklepowy za mniej niż pół ceny i kumpel tłukł tym slajdy jak opętany
4 załącznik(ów)
Kupię ten nowy aparat i powiem Wam co i jak, bo miałem chwilę Rkę ;) Mam M50. Co do M100 to jego matryca nie jest taka zła - poziom szumów M50, wiadomo, źle się to trzyma, wszystko pourywane ale waga około 300 gram?
Czyż nie jestem śliczny?
Załącznik 1729
Załącznik 1730
Załącznik 1731
Załącznik 1732
26.2 Million Pixels Full Frame Sensor
Dual Pixel CMOS AF
DIGIC 8
Continuous shooting performance: 5 frames / sec
ISO sensitivity: 100 to 40000 (equivalent to extended ISO: 50, 51200, 102400)
Organic EL EVF
3.0 type touch panel variable angle liquid crystal
Dual Sensing IS
DLO in camera, RAW development in camera, C-RAW compatible
Size: 132.5 x 85.0 x 70.0 mm
Weight: Approximately 440 g (body only), about 485 g (including batteries)
Kit lens: RF 24-105mm f/4L IS USM
Jak widać matryca z 6D Mark II.
nie no nie jest tak źle - przycisk AF ON się ostał, może coś jeszcze się prześlizgnie
wizjer jest a miało nie być nawet czujnik przyłożenia oka chyba ma - coś czego zabrakło w 6D
sensor jednak z recyclingu czyli w zdaniu "Expect the performance similar to EOS R" słowo similar jest słowem kluczem
ale widzę przed nim przyszłość ogromną
za ile to chcą w końcu sprzedać 6600? czy 8200?
Całkiem fajny ! Jak po roku cena spadnie na 800-1000£ z importu to go kupie.Czy coś wiadomo czy migawka do 1/4000 czy 8000?
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
czyli taki wykastrowany 6D mkII.
nawet w podobnej cenie ;) no chyba ze sie dolozy adapter, zeby miec co do niego zapiac (bo bo z obecnych i nadchodzacych RF-ow to co najwyzej 24-105 i 24-240 beda w budzecie odbiorcy RP). i dokupi do niego bateryjek (wychodzi mi ze z 5 sztuk), tak zeby dzien w plenerze wytrzymal :)
nie no... nowe jest. lepsze. rewolucja. bezlusterkowa. male i lekkie. a ja tak tylko gadam, bo borowym dziadkiem jestem :) i takie zludzenie optyczne mam, ze wciskaja mi cos gorszego za ta sama cene :)
EDIT: ja wiem po co jest ten RP :) po to, zeby 6D mkII sie lepiej sprzedawal. i oryginalna R-ka tym gadzeciarzom, ktorzy rzucaja sie na podatek od nowosci a ktorzy mysleli, ze da sie taniej kupic nakretke do tych wypasnych RF-ow. otoz nie, nie da sie :mrgreen:
EDIT2: ale poniekad... jesli faktycznie wypuszcza to w cenie w okolicach 1500 EUR (cena 6D mkII) i dadza znosne cenowo kity z RF 24-105 (circa 2300 EUR), to to bedzie po raz kolejny mistrzostwo swiata. aparat tak znakomicie pokastrowany, ze kazdy jego uzytkownik po dwoch latach w zebach zaniesie kolejne 2000 EUR za cos, co da sie w rece trzymac i przestanie wk* sztucznie pocietymi mozliwosciami. a wczesniej uswiadomi, ze tego nijak nie da sie uzywac z EF-ami i trzeba kupowac RF-y... mistrzostwo swiata, stada jeleni beda pedzic do sklepow :)
akustyk jaki Ty masz ten bezlusterkowiec M jeśli mogę zapytać?
Jeśli RP dadzą cenę na starcie 8 tys to nie wezmę go, dołożę i kupię jednak Rkę. Ale jeśli ceną będzie ok 6 tys, to inna rzecz.