Mam takie nietypowe pytanie... ;) Fotografując na iso 800 - 1600 stosujecie później jakieś odszumianie? Będę wdzięczna za wskazówki odnośnie programu. Pozdrawiam
Wersja do druku
Mam takie nietypowe pytanie... ;) Fotografując na iso 800 - 1600 stosujecie później jakieś odszumianie? Będę wdzięczna za wskazówki odnośnie programu. Pozdrawiam
W przypadku 5d2 nie odszumiam (mam na myśli rozdzielczości do formatu 15x23,A4) nawet przy iso 3200 (chyba, że jakieś ekstremalne szumy wyjdą podczas wyciągania szczegółów). W przypadku 6d zdarza mi się nie odszumiać nawet przy iso 6400. Preferuję nawet średni szum, niż papkę w szczegółach. No, ale ja tam się nie znam :)
5dmk1 nawet iso 3200 i zero odszumiania ;)
A może ktoś pokazać takiego przykładowego jpg, którego dostaje klient w wersji bez odszumiania, iso 3200, strasznie mnie ciekawi jak wygląda na ekranie monitora w 100% powiększenia, na papierze będzie ok, ale na monitorze?
Chyba tylko szalony fotograf będzie przeglądał zdjęcia ślubne na monitorze w powiększeniu 100% bo na pewno nie młodzi. Rozumiem powiększyć żeby zrobić dokładniejszy retusz ale żeby przeglądać w 100% zoom.
Dobra kasza nie jest zła. Ja nie spotkałem się z krytyką ziarna jeśli zdjęcie jako całość jest poprawne.
Jeśli zdjęcie jest poprawnie naświetlone na 6d spokojnie można robić przy iso 4000 bez żadnego poprawiania ziarna.
Słuchaj, każdy ma inne poczucie estetyki. Jednym lekka kaszka przy powiększeniu nie przeszkadza, inni będą z nią walczyć. Dla mnie liczy się dobry kadr i poprawne parametry ekspozycji. Jeśli dobrze dobierzesz ekspozycję ziarno na pewno nie będzie przeszkadzać chyba, że twoi klienci to jacyś mega szumofoby :)
Możecie podać nazwę jakiegoś dobrego programu do odszumiania? Może jakaś wersja darmowa? Pozdrawiam
Wersja Canona jest darmowa, w zależności od aparatu DPP 3 lub 4