pffff....
zapewne chodzilo o ktora z tych dzialajacych jeszcze. Kodak i Minolta tez nie maja promocji :D
Wersja do druku
Leica, Panasonic :D
Co można wygrać?
Bateria RP to mały dramat http://thenewcamera.com/canon-eos-rp...comment-116699
takie aparaty z mocowaniem RF tworzą system (powiem więcej tworzą system nawet z aparatami z mocowaniem EF ale aż takiego wizjonerstwa nie wymagam od naszego ulubionego producenta), zasilanie jest częścią tego systemu ale zawsze znajdzie się mędrek który chce napisać w ulotce że jest to "najlżejszy FF ever" i zmieni bateryjkę na inną bo mu się tak ubrdało i system diabli biorą - ale oczywiście za tym się kryje na pewno jakaś myśl - na pewno. Ci co chcą lekko i nigdy nie będą mieli 2 korpusów będą mieli "najżejszy FF ever" czy będą zadowoleni - watpię - wolałbym mieć wiekszą baterię i robić więcej zdjęć na jednej baterii.
ten aparat (i każdy inny ale ten w szczególności) mozna będzie ocenić w pelni dopiero po premierze bo skala kastracji może być trudna do wyobrażenia.
Bez jaj.
Niektorzy na tym forum pamietaja wynalazki takie jak EOS 500 (taka "prawie jak" 300-tka), 300D, 1000D czy 4000D, albo M i M2 (18mpix siempre vive!)
Wspolny mianownik tych kastratow - a sa nawet dwa: 1. kazdy jeden byl okrzykniety jeszcze bardziej ciulowa premiera niz zwyczajowo Canon to robi (a kazdy jeden model Canona od 15 lat jest - patrz wyzej :) ), 2. sprzedawal sie dobrze do znakomicie (300D, 1000D) nabijajac Canonowi gruba kapuste...
Nie inaczej bedzie z takim pelnoklatkowym trabantem. Ba, zaloze sie, ze za 10 lat bedzie pamietany jako krok milowy. A wczesniejszy R bedzie kultowy ;)
@akustyk DOKŁADNIE! Myślę, że najlepszy ruch canona to był właśnie 300d. Ogromna ilość fotografów weszła w świat cyfrowych lustrzanek właśnie tym modelem, następnie dokupili obietywy, lampy, pokochali proste, praktyczne menu i ergonomię...a potem było już za późno :D
Kolejne najbardziej znaczące dla Canona to wg mnie 20d, 5d, 5dmkII, 6d, 5dmkIII. Być może ten uproszczony EOS RP będzie kolejny, bo będzie dostępny dla każdego. 1300$ to nie 3500$ :)
Canon zobaczył dobrą sprzedaż M50 i chce coś takiego powtórzyć dla FF.
Czytam wątek z zainteresowaniem, ale bez wypieków na twarzy, bo posiadam jeden z wymienionych powyżej "kultowych" aparatów (raczej z produktów nowszych niż starszych), co pozwala mi spokojnie podjąć następne decyzje zakupowe za 5-7 lat :mrgreen: