Mnie się bardzo podoba uchwycenie Jarka Śmietany w takim stanie :) To na prawdę trudne pokazać co się mniej więcej czuje podczas gry (sam gram ;P) a tu Ci się udało... Kadr faktycznie mógłby być szerszy ale nadrobiłeś wszystko tą 'chwilą'...
Wersja do druku
Mnie się bardzo podoba uchwycenie Jarka Śmietany w takim stanie :) To na prawdę trudne pokazać co się mniej więcej czuje podczas gry (sam gram ;P) a tu Ci się udało... Kadr faktycznie mógłby być szerszy ale nadrobiłeś wszystko tą 'chwilą'...
Z całym szacunkiem, ale Van pokazywał foty i jego komentarze wynikały raczej z praktyki niż z czytania książek i forum... Ale Twoje komentarze są czysto książkowe, więc już się kawałki układanki składają i wszystko wyjaśnia:)
Skoro z powodu palców tak cierpicie to może to będzie lepsze ? :
JA mam pytanie do ekspertów...może się Van odezwie :D Na jakim ISO robicie najczęściej portrety plenerowe?
Na takim na jakie światło pozwala ale zazwyczja 100-200. Ekspertem moze nie jestem ale akurat to pytanie nie było trudne :lol:
Ja też ekspertem nie jestem :) Staram się robić zdjęcia portretowe późnym popołudniem (albo) o zmierzchu (albo) w cieniu. Łatwiej wtedy osobie fotografowanej utrzymać naturalny wyraz twarzy, nie tam jakieś grymasy od oślepiającego światła. Wtedy to i do 800 dojeżdżam.
ostatnio coś pstrykałem jakieś 40 min. po zmroku i pomimo f1.4, 1/30s musiało wskoczyć ISO 1600 ;) ale tak generalnie, jeśli są warunki to staram się trzmać 100-200, jak chyba większość:)
dr11 Zajęcze foty - rewelka! oczywiście najfajniejsze 2 i ostatnia:)
Ostatnio pstrykałem podczas zachodu jak i jakieś pół godziny po wschodzie... Dopóki słońce było nad horyzontem miałem na 200 a dało się i na 100 spokojnie (kitowiec, f5.6 albo trochę wyżej głównie)... Niebo bezchmurne.
Na jak najniższym by jednocześnie nie mieć ryzyka poruszonego zdjęcia.
Dobór ISO zależy od warunków oświetleniowych vs potrzeby a nie od konwencji.
Czyli ISO dobierasz w zależności od tego jaki chcesz czas naświetlania uzyskać vs jak jasno masz dookoła, niezależnie czy to portret w plenerze czy samochód na ulicy czy koncert w klubie.
Więc i na pytanie "jakie ISO przy portretach w plenerze" i na "jakie ISO przy fotografowaniu zachodu słońca" i "jakie ISO na wystawie kotów" odpowiadam: "takie jakiego w danym momencie potrzebujesz by uzyskać odpowiednie wyważenie jakość vs czas naświetlania vs przysłona" (bo czasem trzeba podbić ISO by móc domknąć przysłonę by uzyskać większą GO a czasem potrzeba jest dokładnie odwrotna).
Nie ma jasnego przepisu w stylu "portret w plenerze - ustawiasz ISO 100, przysłonę ileśtam, czas naświetlania ileśtam" bo tak się nie da.