karta nie ma nic do ps , uzywam pasywna 8600gt i jest poprostu ok
poki co nadal srednio sie oplaca ddr3 , no chyba ze i7 i cos tego pokroju to wyjscia nie ma
Wersja do druku
Byłem dzisiaj w sklepie X-com i gość zrobił poniższą symulację:
Płyta główna Socket 775 Asus P5QL SE (P43 PCI-E DDR2)
Prcesor Core 2 Duo (775) Intel E7500 32,93GHz 3MB BOX
Pamięć DDRAM2 Kingston 2048MB 800 MHz CL5 KVR800D2N5/2G
Dysk twardy SATA II Seagate 500 GB 7200obr 16MB (ST3500418AS)
Obudowa ATX/BTX Cooler Master
Zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A BOX
Karta graficzna PCI-E Asus GF9500GT 512 MB 128bit Magic (EN 9500GT MAGIC/DI/512MC2/V2
System- Windows 7 Home Premium PL 64bit OEM
Łączny koszt: 2178 zł
Teraz pytanie do mądrych głów, czy zestaw jest warty tej ceny, czy może coś zmienić?
msz to można przyoszczędzić na procesorze, a dołożyć do RAM-u
Intele 3,2GHz są - jak to się teraz mówi - wyjątkowo nieekonomiczne
pomyśl o dysku 10000
Ja bym zmienił płytę główną na
Płyta główna Socket 775 Asus P5QL SE PLUS nie wielka różnica w cenie a ma lepsze zasilanie.
Procka też bym zmienił, wg mnie nie opłaca się brać c2d 3,2Ghz lepiej kupić tańsze a podkręcić.
Mój E5200 2,5Ghz chodzi stabilnie na 3,5GHz bez niczego. Testowałem też na 4.0Ghz ale tyle nie potrzebuje na co dzień.
Nie rozumiem dlaczego nieekonomiczne?
Z dyskiem sprzedawca jeszcze doradzał mi 2x 500GB połączone raid czy jakoś tak...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Raczej wolałbym, nie grzebać z podkręcaniem- raz, że nie wiem jak, dwa, że nie mam czasu za bardzo na takie manewry.
Przy podanej przez Ciebie Konfiguracji zasilacz, lekko na wyrost, zdecydowanie za malo pamięci. Jesli nie bawi Cię kręcenie to zasugeruj sprzedawcy aby Ci zaproponował konfigurację na płytcie INTEL-a ( nie chipsecie tylko całej płycie ), zakładam że bardzo miło rozczarujesz sie w codziennym użytkowaniu.
rozmawialem ze znajomym o sensie zakupu plyty calej Intela , powiedzial wprost ze nie warto , zysk jako taki na stabilnosci mizerny , za to ubogi bios , jesli padnie - to sa problemy , imho jak dla mnie nie warto, na chipsecie P45 dobra plytke i bedzie ok
Z praktyki mam nieco odmienne doświadczenia, płyty stosunkowo tanie, bios jak najbardziej mocno ubogi ( ale ten fakt może być też zaletą ), pracuje tylko z komponentami o stadardowych parametrach zasilania ( zwłaszcza pamięci trzeba pod tym kątem dokładnie dobierać ), natomiast stabilność, hibernacja, wybudzanie komputera przez sieć, z mojej strony same pochwały.
tez jestem na etapie skladania zestawu. Myslalem o czyms podobnym dokladnie jak kolega Dominooo, tylko zamiast 2 duo, chcialem quada, cena troche wyzsza ale procek wydajniejszy. W tym momencie chyba bym wzial i5 2.66Ghz, no i plyte asusa do tego p7p55d - super recenzje zbiera.
Zastanawia mnie tylko grafika. Wiem ze nie ma wielkiego znaczenia przy 2D ale...chodzi o to zeby nie kupic niewiadomo jakiegos slabeusza. Co byscie polecili jako sprawdzona karte graficzna ktora spokojnie nada sie do fotografii i efektow Compiza w Linuxie (wszystkie bajery z okienkami przezroczystymi itp, jak Aero w Viscie). Czy wystarczy 9500, czy lepiej np GT220. Biore pod uwage tylko Nvidie.