Jak na raczkowanie to polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej cześć I
Wersja do druku
Jak na raczkowanie to polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej cześć I
Mam pytańko czy mógłby ktoś polecić książkę omawiające podstawy oświetlenia studyjnego? Coś na temat ustawiania lamp, stosowania softoboxów, blend, począwszy już od najprostszych kombinacji.
"Z pamiętnika lampy błyskowej" tyle że autor siedzi w Nikonie ... a tam błyskanie troche inaczej wygląda :)
oczywiście, że nie mówimy o nielegalnych ale z wypowiedzi, która zacytowałem tego nie wynika i należy wyrażać się jasno. MP3 czy ebook to tylko forma dostarczenia książki czy utworu, a wielu ludzi ma skojarzenie mp3=nielegalne co jest skojarzeniem błędnym. Coraz więcej ludzi podobnie kojarzy torrent, rapidshare czy chomikuj.pl a przecież to jest tylko sposób udostępniania plików, który może być wykorzystany zgodnie z prawem. Samo korzystanie z tego nie czyni nas złodziejami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po za tym wiele płyt czy książek można zakupić już w postaci MP3 czy ebooka.
Według mnie ebooki doskonale się nadają do zorientowania o czym dokładnie jest książka - to jakby takie dłuższe przeglądniecie w księgarni. Osobiście znacznie mi wygodniej korzystać z formy papierowej, więc gdy książka mnie zaciekawia to kupuje wydanie papierowe.
Mam więc "Fotografie studyjną" w ebooku, ale po pobieżnym przeglądnieciu doszedłem do wniosku, że nie do końca to jest to czego szukam. Patrząc na m.in wiek książki i stara technologia opisana, choć mam świadomość że pewne kwestie są ponadczasowe.
Jakieś jeszcze inne propozycje zawierające kwestie o oświetleniu w studiu? Niekoniecznie musi być tylko o tym, może zawierać w sobie "spory" fragment, a całość żeby była wartościowa.
A jaką książkę polecacie z naciskiem na obróbkę kolorystyczną zdjęć i z naciskiem na naukę czytania zdjęcia z histogramu, bo jak rozumiem z histogramu można dużo wyczytać na temat zaburzenia balansu kolorów, ale jeszcze nie wiem, jak to dokładnie czytać i robię to na oko. Interesuję mnie tylko konkretne pozycje ;)