I właśnie to jest główna różnica między 24 i 35. Dla szukających uniwersalności lepsza będzie 35tka, jak ktoś szuka dobrego szerokiego kąta to 24.
Pod światło:
Wersja do druku
I właśnie to jest główna różnica między 24 i 35. Dla szukających uniwersalności lepsza będzie 35tka, jak ktoś szuka dobrego szerokiego kąta to 24.
Pod światło:
Pod światło trochę przegrał, pokazałem, żeby był szerszy ogląd. Ale ponieważ z całej serii lekko nieostre były tylko te ze słońcem w obiektywie i to tylko na 1.4, dalej jestem zadowolony. Zwłaszcza że na starym 5D.
ale te wczesniejsze jak pety w popiołce również nie do konca ostre - mam wrażenie że u mnie na 1.4 jest lepiej a na 1.4 w 35L to juz w ogóle, mam też nieodparte wrazenie że moja 50/1.4 jest ostrzejsza na 1.4. Dawno testów nie robiłem i nie zamierzam - piszę to na patrząc na zdjęcia na bierząco obrabiane
Weź mnie nie dołuj. W wolnej chwili porównam z moją 50tką, ale jestem pewien że 24 jest dużo ostrzejszy na 1.4. Się zobaczy w sobotę na ślubie. No i nie wyostrzałem po zmniejszeniu, na oryginale pełen kadr jest ostrzejszy.
no tak ja bym zaliczył dola gdybym wywalił tyle kasy i szkło okazałoby się niewypałem,
Szkło jest spoko, przynajmniej po testach. Jedyne z czym sobie poradził gorzej to pełna dziura pod światło.
wiesz dobrze o co chodzi a niepotrzebnie chłopakom zamęt w głowach siejesz ;)
żeby na 3 metrach uzyskać w 35-tce taką samą GO jak w 24-ce na 1.4 trzeba przymknąć ją do 2.8 -a to juz nie ciekawie jak brakuje światła
nikomu nie sieję i często przymykam (a do ilu MS )lub ISO podnoszę - 2 pokoju 4x5m 35 jak znalazł i wolę niż 24 -nie pisz więc że 24L jest lepsze do slubów jesli nie wiesz. sam uzywam prawie na równi 24 i 35 z przewagą tego drugiego. Dlaczego ..?? bo tak mi lepiej i wygodniej.
I pamietaj mieszko: slub to nie tylko błogosławieństwo i dla mnie 35 jest bardziej uniwersalnym szłem
...albo dać dwa kroki do tyłu...
warunek: z tyłu nie ma ściany
warunek drugi: z tyłu nie ma kamerrzysty ;-)
tak wszyscy pieją że 35 to super do śllubów, ale w polskich mieszkaniach to naprawdę czasem może być wąsko....
dylemat 35 czy 24 to nic.... ja mam dylemat 1d mark II czy stare 5d czy może 7d.......
a to prawda, w polskich mieszkaniach różnie bywa, raczej węziej ;) niż szerzej
do tego liczenia GO przy różnych ogniskowych jest jakiś wzór?
jako posiadacz 24L moge jednoznacznie napisac ze 35mm jest zdecydowanie bardziej uniwersalna ogniskowa
ja mojej 24L uzywam glownie na 1D i daje to kat widzenia 30mm i jest git
jesli nie mozemy miec obu to i kupujemy tylko jeden z dwoch to lepiej brac 35L a szersze ogniskowe załatać jakims zoomem 2.8
ale zawsze masz ten zapas żeby zejść niżej-przy stałce już go mieć nie będziesz ;)
jedyna alternatywa to zanabyć 14mm-tylko jakoś nie jeste przekonany do canonowskiej 14-tki-za dużo ludzi stara się go pozbyć
No właśnie chcę zakupić 14 II może jakieś recenzje tego szkła od panów "ślubniaków" chciałem kupić 16:35 ale zastanawiam czy nie lepsza będzie szersza stołka - obecnie 17-40 ale strasznie to ciemne więc muszę zmienić. Mało zdjęć widziałem takich ślubnych naszych canonowskich. Zastanawiałem się czy nie lepiej drugie body d700 z 14-24 bo szkło mi się podoba.
Proszę o przykłady jakieś z tego szkła zdjęć ślubnych ale Waszych w sensie naszych portalowych :-)
może to się przyda: http://www.16-9.net/lens_tests/canon...non14l2_a.html
Nikon 14-24mm f2.8 G v Canon 14mm L II Tested on Canon 1Ds III
Żeby nie dostać zawału - to jest porównanie do "starej" 14 canona?
Bo jeśli to miałaby być 14L II to nie zapłaciłbym za nią 1/10 jej ceny ;)
Edit:
Sorry, zauważyłem dopiero w tytule, że to 14L II :(
To ja w takim razie jej podziękuję :(
Tylko co w takim razie kupić na dół?
D700 + 14-24? :(
Ja tak właśnie zrobiłem w canonie jestem ze stałkami 35L + 85L, a na szeroko do reportażu zakupiłem d700+14-24
dlaczego nie poczekasz na samyanga 14mm/2.8 ?
no jesli dla kogos az tak licza sie rogi to wyjscia nie ma , ja robilem sigma 14/2.8 ktora ma takie same jak nie slabsze i jakos sporo dobrych zdjec udalo sie zrobic
to nie kupuj , bo to nie jest wypas lens ktory ma od srodka po rogi super jakosc , czym jest podyktowana cena nie wiem , moze faktycznie koszta produkcji spore sa
jesli ktos chce faktycznie swietnej jakosci to bym przesiadla sie ( sprzedal jedno body np ) i kupil D700 + 14-24 ze swiadomoscia innego systemu , ale jesli ta ogniskowa ma mi sluzyc do 10-15% zdjec to wolal bym kupic albo sigme ktoras z 14-17mm albo canona 16-35
ja glownie szklo meczylem w plenerze a tam mozna je domknac , i tak i tak przy 14mm go malej nie uzyskamy chocby nie wiem co a i po czesci sensu w tym nie widze , za to do szerokicha kadrow i pewnych zabaw sie sprawdzalo swietnie
napisz do HIMIego -miał 16-35 i 24...w końcu skończył na nikonie ;)
a Co Panowie powiedzą na taki zestaw na początek kariery ze ślubem.
c40d
c350d (2 body)
canon 85mm 1.8
canon 50mm 1.4
canon 28mm 2.8
+ 430 ex 2
i jak tu to wszystko zacząć ? Jakies dobre tips&tricks jak tu zacząć ze słubną fotografią ?
No bez przesady :p 40D nie jest taki zły do ślubów a do tego stałki to już stopień w górę.
Fakt jest taki, że fotografowanie ślubów to nie jest takie proste obcykiwanie .. czas płynie .. momentu nie powtórzysz.. światło.. tło.. af.. kultura w kościele.. jest wiele do ogarnięcia i wcale nie dziwię się, że ktoś kto poświęcił sprawie życie nie chce mówić od tak.. sam rozumiesz.
Robienie slubu stalkami jest chwalebne, ale trudne. Do tego brak jest lampy, o co glownie mi chodzilo.
lampka jest , 430 ex II. :)