Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Myslalem ze szukasz czegos szerokiego. 30mm na cropie to cos kolo 48mm na FF wiec to nie jest szeroko.
Jedyna szeroka jasna stalka do cropa to sigma 20mm 1.8 ale tu ciezko dobra sztuke trafic.
a czy przypadkiem sigma 30 1.4 nie jest tylko do cropa? i nie ma tutaj przelicznika ogniskowej?
Cytat:
Zamieszczone przez
obcy21
a czy przypadkiem sigma 30 1.4 nie jest tylko do cropa? i nie ma tutaj przelicznika ogniskowej?
Tak, jest tylko do cropa.
Ale ogniskowa jest podawana rzeczywista i kąt widzenia ma jak 30 * 1.6 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
qska
To prawda, ze 30mm na cropie nie jest bardzo szerokie, ale zdecydowanie szersze od 50mm :D
Najwyzej "zakombinuje" i kupie na firme oba, a potem sie bede martwil, najwyzej sprzedam ten rzadziej uzywany za jakis czas.
A masz jakies przemyslenia odnosnie trybu MRAW? Z doswiadczenia patrzac na te RAWY, jesli cos ze zdjeciem jest nie tak to i tak wiecej pikseli by nie uratowalo sytuacji, sensor nawet przy 10mpx wyciaga wiecej detali niz moja technika strzelania pozwala przy dynamicznych scenach. Ale moze nie mam racji i jednak pozbawiam sie jakiejs mozliwosci przez uzywanie tego trybu?
Ja generalnie uzywam w 90% srawow na 5dmkII choc co ciekawe raw 21mpix jest ostrzejszy niz sraw 10mpix
Pieniądze z dotacji:
5DmkII + Samyang 14mm+C28/1.8 lub C35/2(bardziej chyba 28mm)+C85/1.8+C70-200/2.8=ok 16K PLN
Za resztę oprogramowanie +dyski(w tym SSD na system) do kompa + drukarka + stronka z PF, karty pamięci, baterie itp. Pewnie jeszcze jak sie zmieszczę to dojdą ze 2 lampy YN460II do doświetlania na sali (mam EX430II i wyzwalacze radiowe YN)
PC i monitor(Eizo1932) już mam.
Mam jeszcze C50/1.8, ale tego się chyba pozbędę...
Na backup zostawię albo C30D które mam,albo będę pożyczał od brata 550D.
17-55 i S8mm się pozbyłem.
Nigdy nie używałem FF.
Dobrze myślę czy coś zmienić ?
Zestaw bardzo fajny lecz jak będziesz kupował 28/1,8 przebieraj w kilku sztukach bo ja miałem 2 które oddałem a za 3 się nie zabierałem. Kupiłem Samyanga 14mm/2,8 i jestem mega zadowolony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Ja generalnie uzywam w 90% srawow na 5dmkII choc co ciekawe raw 21mpix jest ostrzejszy niz sraw 10mpix
Widocznie algorytm usredniania troche zabija szczegoly. No to w porzadku, bo juz myslalem, ze jak sie jest pro to trzeba strzelac ile matryca dala, a potem obrabiac te RAWy giganty ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
yarson
Mam jeszcze C50/1.8, ale tego się chyba pozbędę...
Bardzo fajny zestaw Ci wychodzi. Poczekaj z porzuceniem 50 1.8 dopóki nie kupisz FF, może się okaże że 50mm będzie bardzo odpowiadać na pełnej klatce.
Cytat:
Zamieszczone przez
qska
Widocznie algorytm usredniania troche zabija szczegoly. No to w porzadku, bo juz myslalem, ze jak sie jest pro to trzeba strzelac ile matryca dala, a potem obrabiac te RAWy giganty ;-)
ja w czasie repo rowniez robie sraw1 i wszyscy szczesliwi.
wkoncu jak wielka odbitke chce sie wywolac z reportazu? ...
za to na plener przelaczam na pelny raw.
ze zdjec plenerowych czesto sa pytania o maksymalny rozmiar odbitki :>
Cytat:
Zamieszczone przez
yarson
2 lampy YN460II do doświetlania na sali (mam EX430II i wyzwalacze radiowe YN)
chodzi Ci o odpalanie 2xYN + radio gdzieś tam w tle, plus w sankach?
Z tego co podaje CB i z własnego doświadczenia możesz śmiało porzucić ten pomysł, bezsens. No ale co kto lubi, być może osiągniesz zamierzone efekty. Jam nie Alfa (fuj sony) i omega:roll:
Dlaczego bezsens ? Jeśli chodzi o salę widziałem ciekawe efekty z kolorowymi filtrami. A przyda się tez pewnie i do zabawy w plenerze...
Cytat:
Zamieszczone przez
michael_key
może się okaże że 50mm będzie bardzo odpowiadać na pełnej klatce.
W sumie racja może poczekać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Zestaw bardzo fajny lecz jak będziesz kupował 28/1,8 przebieraj w kilku sztukach bo ja miałem 2 które oddałem a za 3 się nie zabierałem.
Dzieki za info !