backup zgoda,ale co niby masz do 30D?? a 20/2.8 jak się umi to niby czemu nie...?? Jak sie nie umi to jasne że lepiej nie brac
Wersja do druku
A jakie przebiegi mają teraz te aparaty?
Witam! Zamknęli mi wątek, kazali przenieść się tutaj :))
Chciałem poznać Waszą opinię - tych, którzy korzystaliście na ślubach/weselach (chodzi głównie o wnętrza, nie plenery) z obiektywu canona: 35mm 1.4 lub 24mm 1.4 (a może ktoś jest takim szczęśliwcem i ma/testował oba???) Będę to podpinał do 5D. Nie mogę się zdecydować. Do tej pory robiłem 17-40 f4. Przejrzałem dotychczasowe fotki, i jak się okazuje, robiłem nieco więcej na ogniskowej 17mm, nieco mniej na 40 (raczej zatem na krańcowych ogniskowych tego szkła). Przyszedł jednak czas na coś jaśniejszego, z tym że co wybrać: czy jedno z tzw. legendarnych szkieł canona czyli 35mm, czy też 24mm po liftingu (II)??? Pomocy :)
Zależy co planujesz do tego jeszcze. 35 jest bardziej uniwersalne, ale jakbyś planował w przyszłości jakąś 50-tkę, nawet 1.4 to wtedy sensowniej kupić 24. Notabene, właśnie czekam na kuriera, jedzie do mnie 24 MkII.
nie ma co się zastanawiac-mając 24mm dokupisz 50mm za tysiaka i masz fajny ultrajasny zestaw-mając 35mm masz ni to szeroki ,ni portreciak...taki niby uniwersal
tak to prawda, ale nawet tu na forum, wielu wielu użytkowników chwaliło 35mm, słowami m.in. takimi, iż jest to szkło wprost stworzone do 5D, ślubniacy podkreślali, że robią nim 80% na ślubie/weselu, czyli praktycznie go nie zdejmują. Czy opinii o nowej 24mm jest znacznie, znacznie mniej z tego względu, że jest droższa i jeszcze mało kto z nas ją użytkuje? :)
Teoretycznie nowa 24ka jest optycznie zbliżona do 35L. Pytanie czy wolisz zestaw 35+85 czy 24+50+85.
Ja już byłem zdecydowany co do 35L ale niestety (a może stety) uległem pokusie i biorę 24L II :)
Zostawiam 50 1.4, dokupię 85mm i pewnie pozbędę się 16-35 II bo dla kilku kadrów w roku nie będzie opłacało mi się jej trzymać ;)
... taki mam plan :D
Jeśli jest zbliżona, to może warto zaryzykować? :) Mam 50mm f1.8, ale nie spełnia moich oczekiwań, tzn. jakoś nie pasuje mi ta ogniskowa jak dla mnie. Sęk w tym, że te: 35 i 24, są do siebie bardziej zbliżone ogniskowo :)
Testowałem dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów 24mm ale w starej wersji, i w hali sportowej podczas meczu, te warunki nie pomogły w powzięciu decyzji ;) "Bajecznie plastyczne szkło" - tak piszą tu o 35mm. Pytanie, czy nowe 24 też takie będzie :( bo chyba bardziej skłaniałbym się ku szerszemu szkiełku...
Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam, ja do tej pory używałem ogniskowych 28, 50 i 85 i z tym mi dobrze, jeżeli nie lubisz 50, kup 35 i 85, zwłaszcza że 35 jest sporo tańsza. Ale może brakować Ci szerszego kąta.
A poszperałem trochę i okazuje się, że to jednak duża różnica między starą 24 a nową:
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
...zresztą wolę właśnie taki zestaw jak pisał pank:
24,50,85
i może jeszcze fisha i 135L i będzie po sprawie ;)
Osz fak!
I tego się bałem :(
No właśnie docelowo myślałem o nowej 14tce zamiast fisha ale faktycznie cena jest kosmiczna :(
Zobaczymy - szkło podobno kupuje się na lata ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko, że na tej stronce są foty głównie ze starszej wersji :(
Dzięki za link ;)
na CB powiem szczerze że bardziej mi się podobały foty z 35mm, ot choćby te ze strony http://canon-board.info/showthread.php?t=30201&page=4, niż na 24mm II (tu na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=55598 ), ale może to dość znacznie różne warunki taki efekt powodują? :)
A czy znasz może jakieś linki do zdjęć ludzi we wnętrzach robionych 24mm? :)
Kiedy dostaniesz swój egzemplarz 24? W jednym ze e-sklepów gdzie się dowiadywałem, to na 24mm II trzeba tydzień minimum czekać...
Witam
Stary sam sobie odpowiedziałeś, że używałeś częściej 17mm, więc wybór jest prosty. Dodam od siebie, że nie posiadłem przyjemności ujeżdżania 24mm, ale wiem jak ma się 35L na weselu, plenerze. Rozmawiając o FF to moim zdaniem na przygotowaniach i weselu jest zdecydowanie za wąsko!!! W kościele jest ok a nawet za szeroko, ale mamy cropa jeszcze pewnie w plecaku wiec jest ok.
Nie którzy twierdzą, że uniwersalność 35L pozwala zrobić reportaż i plener w 80% ja twierdze, że 100% i to z żadnym ubytkiem jakości i emocji na zdjęciach. Problem w tym, że po kilku tysiącach zdjęć jeżeli będziesz chciał faktycznie się rozwijać i pasjonować tym, to będzie ci za ciasno, będziesz chciał widzieć więcej! Dlatego wydaje mi się, że 24L jest jak znalazł pod FF a około 35mm będziesz miał na cropie.
Zakupisz jeszcze dla frajdy 85 1.8 i spokojnie można ruszać na wszystko co z ślubem związane.
Stałem przed takim wyborem. Kupiłem 35L. Teraz wybrałbym 24L
Pozdrawiam
Tydzień to niedługo ;)
Fotoaparaciki mają od ręki
http://www.fotoaparaciki.pl/index.ph...t&prod_id=1142
i Towers (Foto-Ivy) też ma ponoć dostępne 2 sztuki.
Czekam na info od nich bo nie ukrywam, że wolałbym oddać w rozliczeniu moją 16-35 II.
Jak tylko dostanę konkretną odpowiedź to wsiadam w samochód i jadę ;)
tydzien temu od Towersa wziąłem ostatnią sztukę w tamtym roku, ale z pewnością będzie miał.
http://canon-board.info/showthread.php?t=16535&page=50
tu dałem dwie foty ze starej 24-ki-ta -w domu na f 1.6-pod światło
To od końca :)
85 1.8 już mam, chciałbym kiedyś jeszcze 135 f2, ale priorytet mają teraz te szersze :)
Też tak oczywiście pomyślałem - robię więcej 17mm, więc odpowiedź nasuwa się sama. Trochę mnie ta legendarna plastyka 35-tki kusi mówiąc szczerze :)
Ale jako zapasowe mam 350D :) więc 24-ka byłaby właśnie coś koło 35 na cropie właśnie. Z pewnością nie da jednak to takiego efektu jak 35 na 5D.
Cieszę się, że odezwał się ktoś kto stał przed podobnym dylematem! Jednak trochę forsy to kosztuje, stąd także te rozterki :|
Mówisz że podczas przygotowań i na weselu 35mm za wąskie? Coś zaczynam się do tego przekonywać...
Dzięki raz jeszcze wszystkim za opinie!
Właśnie się dowiedziałem, że pojadę po nową 24kę jutro albo w piątek (praca) więc już niedługo przekonam się jak to się ma do legendarnej już 35tki na ff :)
No sporo więcej :)
Fotoaparaciki.pl mają rzeczywiście od ręki, ale jednak o 250 zł drożej niż najtańsze wyszukane na ceneo.pl (biorąc pod uwagę sklepy mające dużo opinii).
Chyba się zaczynam łamać ku 24 II! :) :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A to trzeba po nią jeździć? :o
Moze więc ja poczekam razem z Tobą :D i grzecznie poproszę o Twoje wrażenia i jakieś pierwociny? Może jakieś identyczne ujęcie 35 vs 24? :)Dałoby radę? :grin:
Pojadę po nią bo jakoś tam mam, że wolę sam, osobiście :)
Biorą zresztą ode mnie 16-35 w rozliczeniu więc z ceną tak nie zaboli ;)
A co do porównania z 35L (identyczne ujęcie) to będzie trudno bo ja 35L nie mam :(
Jakieś tam pierwsze próby mogę podrzucić na priva z końcem tygodnia :)
Witam czytam tak te opinie i dodam własną.
Mam 35 i 24MKII i powiem szczerze, że to całkiem różne szkła więc trudno tu decydować, który lepszy. Co do moich odczuć:
1. 35 ostre od 1.6 i robi w zdjęciach coś magicznego nie wiem czego to zasługa, pewnie nie jednego a wielu elementów - plastyka, kontrast, kadr.
2. 24 MK II - ostre od 1.4 aż bolą oczy i bardzo dobre " technicznie" brakuje mu jednak czegoś co ma 35 i po kilku zdjęciach 24 wracam do 35.
Naprawdę trudno tu napisać w czym jest ta różnica po prostu się tu czuje. Najlepsze moje zdjęcia są z 35 :-).
Co do info użycia każdego z obiektywów to jest tak na FF w moim przypadku.
Kościół i wesele
35 - 70%
24 - 20%
85 - 10%
Plener często całość na 85 i 35 ale przewaga 85 lubię małe go.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.
No i się zaczyna ;)
Jak już jestem zdecydowany to kolega pisze coś takiego :)
Tego właśnie się obawiałem, że w nowej 24 nie będzie tej magii z 35L o której większość kolegów pisze :(
A wybrać muszę jedno (na razie).
Jedno wiem na pewno: gdybym wiedział, że wkrótce wpadnie do mojej torby 14tka to brałbym 35L a tak pozostaje mi chyba jednak 24L II...
Czy mógłbym nieśmiało poprosić na priva albo link do jakiegoś zdjęcia z 24L II przy zastanym świetle na 1.4?
24ka dotarła, zrobiłem szybki teścik fajkowy na 1.4:
cały kadr:
i crop, 100%
wywołane w ACR prosto z puchy, zdjęcie z 5D I.
Jak tak oglądam foty z 24L (pierwszej wersji) to MZ plastyki nie można odmówić temu lensowi, co do kontrastów to trudno mi się wypowiedzieć a kadr... cóż, to już chyba jak kto lubi ;) Ja wolę szerzej :D
Kolega o którym pisałem wyżej ma dokładnie odwrotne spostrzeżenia co beautyside.
Nie chciałbym marudzić ale czy ktoś z kolegów może jeszcze wrzucić jakieś porównanie? :)
... zawsze te rozterki...
EDIT:
dzięki pank :)
To troszkę inaczej, nie chodzi który lepszy, ale który bardziej się sprawdza w kościołach i salach weselnych. Dlatego w ogóle chcę go kupić, bo 17-40 jednak zaczyna być dla mnie za ciemne. Chcę też trochę zbić o ile to będzie możliwe ISO. Sęk w tym, że oba mają 1.4, a różnią się ogniskową i tą legendarną plastyką. Napisałeś o procencie zdjęć wykonywanych jednym i drugim, co jest bardzo pomocne, ale wiadomo - kościoły i sale weselne są różne, mniejsze większe. Może nie musiałeś zbyt często używać 24mm bo miałeś okazje (szczęście? :-) ) fotografować w przestronnych wnętrzach? Czy 24mm nie przerysuje mi zbyt mocno ludzi?
Jeśli możesz, to z chęcią bym zobaczył na jakieś jedno ujęcie (najlepiej z ludźmi jednak) robionych i 35 i 24. Zajrzałem na Twoją stronkę, ale tam ni ma jak sprawdzić ;)
P.S.
Dzięki Pank!
Przebiegłem się po Twoim fajkowym teście pank i mi to raczej wystarcza jeśli chodzi o plastykę tego szkła.
Jakie są Twoje pierwsze odczucia? Miałeś 35L o ile dobrze pamiętam.
Wiem, że teraz to czas zabawy z nowym ;) ale gdybyś mógł coś skrobnąć na szybko to będę wdzięczny ;)
Na razie jest super, szkło przejdzie chrzest bojowy w sobotę na ślubie i wtedy się okaże ile jest warte. Zastanawiałem się nad 35L i pewnie prędzej czy później też go kupię, ale ogniskowa 24 zdecydowanie bardziej mi odpowiada niż 35, zwłaszcza że mam jeszcze 50.
jakby komuś się przydało to w wątku o bokeh dałem 2 fotografie, niestety przymróżyłem do 1.6, linki do postów:
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1454
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1456
Będę miał coś z tej soboty ze ślubu, ale na razie nie biorę sie do tego.
Z kościoła to nie bardzo, cywilny jest.
w 35L nie ma nic magicznego...
24 jest szersze , sporo szersze , ma inna glebie , generalnie wieksza niz przy foceniu/kadrowaniu 35 i moze stad odczucia
kupcie sobie takie szklo jaka ogniskowo wolicie , jakosciowo 35L jest jak 24L mkII , mkI jest slabsze troche w zakresie 1.4-2.0 , cenowo jednak roznica 50%
Dzięki :D
Nie, no ja już postanowiłem ;)
Mam 50 1.4, więc biorę 24 II - zakresowo mi bardziej odpowiada a bokeh - no cóż - zobaczymy ;)
Później pomyślę nad 14 tką (bo o 85mm to myśleć nie trzeba) i 135 L i powinienem skończyć z zakupami na jakiś czas :)
Kolegom za sample bardzo dziękuję (szkoda, że te testy w sobotę będą) :evil:
Hehehehehe
100%
1:1
Lekka korekta kolorystyczna w ACR, nie ruszałem ostrości, wszystko na f 1.4