Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
Af w 5dII i 6d to ta sama bestia (byc moze lekko poprawiona, lub lepiej zaimplementowana) ale to inna klasa jak 5dIII czy 7dII.
Af w 7dI jest "lepszy" jak to co masz w 6d, da sie uzywac ale cudow nie oczekuj.
Jeśli to ta sama bestia, tylko poprawiona i lepiej zaimplementowana, tzn, że to już nie ta sama bestia :)
Poza podobnym wyglądem, dla oglądającego te aparaty na półce w media markt, za dużo układ AF nie wspólnego z tym z 5dmkII
Pomijam możliwość dostrojenia AF'u w menu, jak i fizyczny fakt szybszego śledzenia na centralnym punkcie niż odbywa sie to w 7d
Miałem ponad 3 lata 5d2, a 6d mam od lutego 2013 roku. Dla mnie AF jeśli chodzi o pewność i celność to może nie przepaść, ale wyraźna różnica. Szczególnie jeśli chodzi o boczne i zachowanie w słabszym świetle.
Zresztą o czym my tutaj rozmawiamy. 5d2 miał 9 punktów. 6d - 11, a Ty piszesz, że AF "to ta sama bestia"? Bez jaj...
Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
(AF) O ile 5dII -> 5dIII to rewolucja o tyle 5dII -> 6d to ewolucja i to naprawde niewielka (wieksza czulosc centralnego i mozliwosc wyboru punktow: jeden lub wszystkie).
Jest lepiej ale w zasadzie sie zastanawiam czy uklad zmienili (widze ze zmienili - dzieki MC) czy tylko lepiej go "oprogramowali".
MC: masz racje jest lepiej - przepraszam (posypuje glowe popiolem).
:)
Cytat:
Zamieszczone przez
filemoon
Jest lepiej ale w zasadzie sie zastanawiam czy uklad zmienili czy tylko lepiej go "oprogramowali".
juz napisałem wczesniej, że 6d ostrzy szybciej w trybie śledzenia od 7d, to zapytam sie teraz.
Poza śledzeniem obiektu na kilkunastu punktach w strefie, (tak jak np w 7d, czy 5dIII), jest jakiś rodzaj fotografii, którego nie jesteś w stanie zrobić 6d?
Chodzi o to ze do dynamicznej fotografi jaka sa rajdy samochodowe lepiej uzyc czegos z lepszym AF a nie jestem pewien czy pelna klatka jest tutaj priorytetem.
Ale to tylko moja opinia i niekonicznie trafna.
Do rajdów bym jednak stawiał na 7d2.
a ja bym jednak skupił się na korzystaniu z możliwości jaki daje tak prosty AF, jak ten w 6d ;)
Chce mieć pełna klatkę
6d będzie ok dla mnie (już zamówiony):)
Jedyne co mi się nie podoba to 4,5 klatki/s i 100k klapnięc
tak to af myśle ze da sobie radę
szkła kupowałem z myślą właśnie o pełnej klatce brakuje tylko coś szerokiego
--- Kolejny post ---
[QUOTE=C>N;1246136]a ja bym jednak skupił się na korzystaniu z możliwości jaki daje tak prosty AF, jak ten w 6d
Nawet się da zdjęcie zrobić 6d ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
evjann
brakuje tylko coś szerokiego
przecież masz 17-40?
Cytat:
Zamieszczone przez
evjann
100k klapnięc
jestem tu jeden dzień, a już widziałem wątek gdzie potwierdzony przebieg, przy którym padła migawka to 320k
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Miałem ponad 3 lata 5d2, a 6d mam od lutego 2013 roku. Dla mnie AF jeśli chodzi o pewność i celność to może nie przepaść, ale wyraźna różnica. Szczególnie jeśli chodzi o boczne i zachowanie w słabszym świetle.
Zresztą o czym my tutaj rozmawiamy. 5d2 miał 9 punktów. 6d - 11, a Ty piszesz, że AF "to ta sama bestia"? Bez jaj...
5+6 nieiwdocznych w 5D II :)
Różnica w pracy AF 5D II vs 6D polega też krótszym shutter lag przez co pracuje się pewniej i lepiej