-
Znane mi osoby, które zajmują się fotografią produktową, używają do tego kompaktów - oczywiście tych porządnych, z dobrymi obiektywami i zapisem raw. Nie trzeba tak mocno przymykać, a więc i nie trzeba używać tak mocnego oświetlenia, a GO przy tym będzie taka, jak trzeba. Ja bym wziął dowolną lustrzankę i takiego właśnie kompakta do kompletu. 5DII w takich zdjęciach nie będzie miał żadnej przewagi nad nimi, szkoda kasy. Chyba, że będzie też służył do innych rodzajów zdjęć, to wtedy można...
-
Nie wiem, jaki jest zamysł robienia tych zdjęć produktowych, może to ma być jakieś super artystyczne i wysmakowane, np. zdjęcia biżuterii z wykorzystaniem małej GO.. bo generalnie to chyba fotografia produktowa nie wymaga nie wiadomo jakiego aparatu - byle wszystko było ostre i prawidłowo oświetlone.
Jeśli fotografujesz jakiegoś, dajmy na to, mopa, to nie ma znaczenia, czy pstrykniesz go FF czy cropem, albo czy ten crop będzie miał 3 czy 11 kl/s ;)
-
Chyba, że będą to zdjęcia, które później będą powiększane do dużych rozmiarów.
Tak samo do bardziej aranżowanych sesji produktów, zdjęć reklamowych, raczej nie wystarczy kompakt lub słabej jakości lustrzanka.
-
Tak też napisał wcześniej, że ma zamiar robić duże powiększenia :)
-
Witam! Dzisiaj sprzedałem moją 40D i prawie wszystkie szkła.Do poniedziałku muszę się określić co kupić 50d2 czy 7d, to jest mój dylemat.Moim marzeniem jest pełna klatka ale do końca nie jestem przekonany. Pomocy.:) jestem amatorem.Jeśli ma to być 5d2 to na co mam zwrócić uwagę.
-
Najpierw odpowiedz sobie, jaki rodzaj fotografii będziesz wykonywał. O wadach i zaletach 5dmkII zostało już powiedziane wszystko, więc nie ma sensu się powtarzać. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że blisko dwa lata temu przeszedłem z 40D na 5dmkII i może zabrzmi to, jak snobizm, ale...nie wyobrażam sobie powrotu do cropa (mam jako backup 20D, którego głównym zadaniem jest leżakowanie w torbie). Pomimo przeciętnego AF, bandingów, zmienionych dźwięków migawek, jakoś nie widać walających się "piątek" na śmietnikach :)
-
Dzięki Tomek 1976.Właśnie mi o to chodziło,nie jestem tym amatorem co robi małpkami i mówi ładnie wyszło.
-
Witam!Po jaka cholerę czytałem ten wątek od dechy do dechy, jak coś przedtem wiedziałem o fotografii tak teraz te moje 40-lecie focenia psu na budę warte.Pamiętam jak od rodziców dostałem Druha na 15 -lecie.Żeby zrobić fotkę jechałem 10 km rowerem po papier i odczynniki ale nie dowiozłem do domu bo ciekawiło mnie jak wygląda ten papier co foci bez powiększalnika. Dopiero po otwarciu przeczytałem żeby nie otwierać w widnym miejscu.W domu po wywołaniu kliszy zrobiłem sobie ramkę i naświetlałem na słonku albo 100W żarówką zdjęcia wychodziły super bez tych waszych sampli i be-coś tam chociaż na rogach były prześwietlone .Następnym aparatem w miarę jedzenia był Ami,Start,Kijefw,Zenit,66,Canon40D no i ...zobaczymy w poniedziałek.Przed chwilą przeglądałem moje fotki z zawód sportowych,z technikum z AWF i obecne. Wszystkie są fajne i wszystkie aparaty były super.Co wybiorę? na pewno Canona.-Pozdrawiam
-
Przez ostatnie 2 lata mialem okazje uzywac chyba wiekszosc aparatow Canona - wlasnie wrocilem od przyjaciol z poludnia Europy gdzie mialem okazje uzywac ich 1dsIII. Sam posiadam 7D, wczesniej 500. Tego typu pytan na wszystkich forach sa miliony.
Ale potwierdzam - jedynie najwazniejsze jest pytanie - do czego, do jakiego typu zdjec potrzebuje danego modelu? Cala reszta to dodatkowa dyskusja.
Do zdjec akcji, ptakow w locie, itp - 7D jest znakomite, mozna z niego "wycisnac" bardzo duzo - moze zabrzmi jak herezja ale nie "przeplacalbym" koniecznie za 1dmkIV - powtarzam ze jak sie pozna 7D to mozna nim zrobic ekstra strzaly.
A teraz reszta - krajobrazy, portrety, statyka - tylko pelna klatka. Uzywalem 5d mkII i
1ds mkIII - sa rozne opinie - ale 1dsIII jest absolutnie perfect. I kupie ja w pierwszym mozliwym momencie :-).
-
Max mi aparat jest potrzebny do focenia wnuków ,do pejzaży do zrobienia zdjęcia w reklamacji sprzętu przez klienta do sportu do kwiatków do podglądania ludzi (na ulicy)Zapomniałem o szkłach zostały mi tylko słoiki i 90-300 canon