Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Ostatnio pociągnąłem kilka rawów d750 z dpreview.com i nawet kolory się bardzo ładnie wykręcają w C1, wszystkie stałki ze średniej półki odświeżyli, AF na pewno lepszy niż w 6d, podobno lepiej to chodzi z sigmami ART...ale już tak mi się nie chce zmieniać :D Z ciekawością oczekuję nowego 6dmk2 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
AF na pewno lepszy niż w 6d
kaman... z korpusow wyprodukowanych po 2014 to to chyba tylko 700D ma gorszy AF niz 6D ;)
no i calkiem sporo bezlusterkowcow, ale one sa hip i emejzing, tam AF jest fantastyczny i nie wolno twierdzic, ze jest inaczej, nawet jesli ssie kompletnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
kaman... z korpusow wyprodukowanych po 2014 to to chyba tylko 700D ma gorszy AF niz 6D ;)
no i calkiem sporo bezlusterkowcow, ale one sa hip i emejzing, tam AF jest fantastyczny i nie wolno twierdzic, ze jest inaczej, nawet jesli ssie kompletnie ;)
Jest jeszcze lepiej, bo 700D to 2013Q1. Czyli z korpusów od 2014 do dziś, 6D konkuruje tylko z 1200D i 1300D. Oczywiście zakładając, że lepszość AF wyznacza liczba kwadracików w wizjerze.:p
Przy założeniu że korzystamy tylko z punktu centralnego i obiekty w ruchu nie stanowią większości naszych zdjęć, 6D ma o niebo lepszy AF niż 7D mkI
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Niestety się zgodzę. Zamydlili marketingowo, że czułość środkowego krzyża w 6d jest och i ach, ale w praktyce to bida niestety.
bezlusterkowce m4/3 a zaraz potem nikony są najlepsze - 6D zdjęć nie robią to było wiadomo jeszcze przed premierą tego korpusu, m4/3 są nawet lepsze od 5DIII :mrgreen:
i jeszcze zapomniałem dodać że nawet telefony są lepsze np. taki najlepszy z telefonów w którym obie kamerki kosztują ponoć 19$ (szacunkowe koszty z gazety) też produkuje obrazek przez wielu uważany za niewiele różniący się lub lepszy od ff canona :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Przy założeniu że korzystamy tylko z punktu centralnego i obiekty w ruchu nie stanowią większości naszych zdjęć, 6D ma o niebo lepszy AF niż 7D mkI
tak i nie. nie wszystkie moje zdjecia maja motyw w samym centrum ;) a jak mam kadr zablokowany na glowicy, to duzo wygodniej jest skorzystac z innego punktu AF niz ten jedyny sluszny. i wtedy w 6D jest d*.
w glupim 100D, ktory uzywam za telerurke, wlaczam LV i klikam sobie na ekraniku gdzie chce ostrosc. i dziala jak zloto. a 6D pod tym wzgledem to wielka frustracja i cwiczenia z laciny ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Niestety się zgodzę. Zamydlili marketingowo, że czułość środkowego krzyża w 6d jest och i ach, ale w praktyce to bida niestety.
srodkowy akurat jest dobry i zauwazalnie lepszy niz w poprzednikach. ale juz taki 40D robi 6D z d* jesien sredniowiecza jak przychodzi do szybkosci pracy z AF :/
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jest jeszcze lepiej, bo 700D to 2013Q1. Czyli z korpusów od 2014 do dziś, 6D konkuruje tylko z 1200D i 1300D. Oczywiście zakładając, że lepszość AF wyznacza liczba kwadracików w wizjerze.:p
lepszosc dla mnie - jak mam ustawiony na statywie kadr to jestem w stanie sobie zlapac ostrosc. gdzies. gdzie ja sam wybiore a nie aparat (tak jak 5D mkI/mkII) ;)
nie mam problemu z tym, ze szukanie ostrosci jest wolniejsze w 6D, bo z moich doswiadczen to jednak daje lepsza dokladnosc niz "szybszy" AF w xxD. natomiast mam problem z ogolnym bladzeniem bocznych punktow AF-u w 6D. to nawet przy statycznych zdjeciach jest duzy problem.
Hmm te punkty ostrosci w 5d/5d2/6d sa tak blisko siebie, a nie rozsuniete jakos w kadrze żeby obejmowac wieksza jego czesc, że bardzo rzadko z nich korzystam i tez glownie na statywie.