CO DO ZASADY. Zapomniałeś o tym istotnym fragmencie.
Oczywiście możesz mi zacząć udowadniać, że nie mam racji. Nie szkodzi. Ważne, że przed sądami nie mam z tym problemu.
Wersja do druku
CO DO ZASADY. Zapomniałeś o tym istotnym fragmencie.
Oczywiście możesz mi zacząć udowadniać, że nie mam racji. Nie szkodzi. Ważne, że przed sądami nie mam z tym problemu.
nie mam takiego zamiaru, jak wspomniałem moi znajomi jako pozywający musieli dojeżdzać na rozprawy do miasta pzwanego mimo że było in to wyjątkowo nie w smak i raczej znają się na prawie no ale sprzeczać się nie będę...
Nie znam ich spraw, więc nie będę się wypowiadał, ale magiczna formułka brzmi "Strony uzgadniają, że wszelkie strony wynikłe na tle wykonywania niniejszej umowy rozstrzygane będą przez Sąd Rejonowy w Swornychgaciach Małych."
To załatwia temat.
jeżeli strony tak uzgodniły to rozumiem -taki zapis góruje nad wszelkimi zapisami urzędowymi ale jeśli takie go zapisu nie ma ??? może wtedy "z zasady" rostrzygane są w mieście pozwanego ??? ... jedna ze wspomnianych przeze mnie spraw dotyczyła tego, że sprzedawca z allegro nie chciał wydać sprzętu który znajomy kupił na aukcji bo stwierdził że zażądał za mało i się rozmyślił, kase oczywiście zwrócił ale sprawa i tak trafiła na wokandę o sfinalizowanie transakcji i znajmy musiał dojeżdzać do Szczecina, czyli tam gdzie mieszka pozwany ...
Zarówno takie jak i takie i nigdy nikt tego przed sądem nie kwestionował. Faktem jest, że są to klauzule niedozwolone, ale przede wszystkim to ktoś musiałby się w toku postępowania na to powołać.
I do tego właśnie zmierzałem.
Na szybko wyciąg z rejestru klauzul niedozwolonych:
Cytat:
Numer wpisu: 5784
Data wyroku: 2014-07-02
Wojciech Kuleczka - GALERIA GPS WOJCIECH KULECZKA w Warszawie
"W przypadku sporów mogących powstać z w związku z niniejszą Umową, ich rozpatrzenie będzie należeć do sądu arbitrażowego, właściwego miejscowo dla Sprzedającego"
Numer wpisu: 5306
Data wyroku: 2013-06-27
Łódź JTB spółka z o.o. sp. k. z siedzibą w Łodzi
"Wszelkie spory mogące wynikać z niniejszej umowy strony poddają pod rozstrzygnięcie właściwego rzeczowo Sądu powszechnego dla siedziby partnera"
Numer wpisu: 5255
Data wyroku: 2013-05-14
Marek Brodziński - SPR-INT Marek Brodziński
"Wszelkie ewentualne spory powstałe w związku z realizacją usług w serwisie www.spr-int.pl, strony będą starały się rozstrzygnąć polubownie szukając rozwiązania satysfakcjonującego obie strony, a w przypadku braku zgody, w terminie 30 dni od daty podjęcia negocjacji Strony oddadzą spór do rozstrzygnięcia do właściwego rzeczowo Sądu dla miejsca siedziby Zleceniobiorcy"
Numer wpisu: 4254
Data wyroku: 2012-10-26
Domo-System Bożena i Zbigniew Lisowscy spółka jawna w Lublinie
"Ewentualne spory mogące wyniknąć na tle stosowania niniejszego regulaminu strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby Sprzedawcy"
Numer wpisu: 3755
Data wyroku: 2012-06-26
Triumph International (Polska) spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie
"Po wyczerpaniu postępowania reklamacyjnego Uczestnikowi promocji przysługuje prawo skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego do sądu właściwego ze względu na siedzibę Organizatora"
Numer wpisu: 3448
Data wyroku: 2012-05-17
MNI Telecom spółka akcyjna w Radomiu
"Wszelkie spory mogące wyniknąć na tle realizacji umowy, strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego dla siedziby MNI Telecom"
Numer wpisu: 3001
Data wyroku: 2010-07-28
BBDO Warszawa Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
"Wszelkie ewentualne spory, mogące wyniknąć w związku z Konkursem lub interpretacją postanowień niniejszego Regulaminu poddane będą pod rozstrzygnięcie sądu powszechnego właściwego miejscowo dla siedziby Organizatora."
Numer wpisu: 2609
Data wyroku: 2011-08-11
Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
"Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Freeconect Tlenofon"
Numer wpisu: 2608
Data wyroku: 2011-08-11
Freeconect Tlenofon SA z/s w Gdańsku
"Spory, które nie zostaną usunięte w drodze mediacji lub przez orzeczenie Sądu Polubownego Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego rzeczowo dla siedziby Operatora"
Numer wpisu: 1175
Data wyroku: 2006-02-15
Forminx Finance Sp. z o. o. w Warszawie
" Ewentualne spory wynikłe w związku w wykonaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby "FF".
Numer wpisu: 1096
Data wyroku: 2005-08-17
Mieczysław Kuźniar Regionalna Agencja Finansowa w Tarnowie
„Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonaniem niniejszej umowy strony podają rozstrzygnięciu Sądu właściwego dla siedziby RAF”
Numer wpisu: 1024
Data wyroku: 2006-12-11
Debt Collecting & Consulting Finanse Sp. z o.o. w Bytomiu
“Wszelkie spory wynikające z niniejszej Umowy Strony poddają pod rozstrzygnięcie sądu właściwego dla siedziby pożyczkodawcy”
Numer wpisu: 575
Data wyroku: 2005-05-23
Mariusz Patrowicz – „Pro-Invest Finanse & Inwestycje” w Warszawie
„Ewentualne spory wynikłe w związku z wykonywaniem niniejszej umowy strony poddają rozstrzygnięciu sądu właściwego dla siedziby „Pro-Invest F & I”
Numer wpisu: 494
Data wyroku: 2005-03-14
Górnośląska Spółka Gazownictwa sp. z o.o. w Zabrzu
„Spory mogące wyniknąć w związku z wykonaniem umowy Strony poddają rozstrzygnięciu sądu powszechnego właściwego dla siedziby pozwanego”
Numer wpisu: 92
Data wyroku: 2004-04-19
Biuro Podróży „RESPOND” Sp. z o.o. w Gdańsku
„Wszelkie spory mogące wyniknąć z tytułu realizacji umowy będą rozstrzygane polubownie, a w razie nie dojścia do porozumienia rozstrzygane przez wydziały cywilne sądu rejonowego właściwego dla miejsca siedziby Biura.”