Dlatego nadal mam dylemat - bo egzemplarzy do wystawienia na półkę jako zabytek to juz mam, więcej mi nie trza.
Wersja do druku
Dlatego nadal mam dylemat - bo egzemplarzy do wystawienia na półkę jako zabytek to juz mam, więcej mi nie trza.
Jesli masz dylemat to 1DX albo nikon ?:mrgreen:
nikon odpada - zmiana systemu, do tego olej na matrycy ;) na 1DX to raczej nie dla mnie ;] Zresztą jak ktoś to już napisał w tym wątku, skoro 1Dx ma ten sam AF to albo mało się go sprzedaje i problem się pojawi i tak z czasem, albo ci co go mają twierdzą że tak ma być - i uznają to za ograniczenie sprzętu. ;]
Ja bym sie na zas nie martwil. Prawdopodobienstwo, ze kupujac i wybierajac dobry egzemplarz trafi sie potem gniot z AF'em jest mysle takie samo (jak nie mniejsze), ze siądzie w nim cos innego podczas uzytkowania z czym serwis rowniez sobie nie bedzie umial poradzic. Wiec jesli ktos zamierza zakupic to body, to niech kupuje i cieszy sie robieniem zdjec a nie zaklada, ze zaraz wszystko walnie - bo to tez absurd ;-)
Jednak nie zmienia to faktu, iz czekamy na pozytywne rozwiazanie usterki naszego Kolegi i trzymamy kciuki 8-)
ps
ja zaryzykowalem. Ciesze sie wspanialym body, uzywam, robie zdjecia i... czekam jeszcze kilka miesiecy aby utwierdzic sie w przekonaniu, ze moj korpus jest wolny od wad :wink:
wrócił. zestaw 5d3 + 35L spędził w serwisie 2 tygodnie, wg. zapewnień Pana z serwisu miał trafiać regularnie i w punkt.
jest regularnie - REGULARNY, DUŻY FRONT FOCUS, nie da sie trafić w punkt, po prostu się nie da.
z dystansu ok 1.5 metra, ostrość na ramieniu, głowa/oczy - poza GO. z ok 3-4 metrów, ostrość 1-1,5 metra przed.
to jest k.... po prostu nieprawdopodobne!!!!!!!!!!!
masakra,moze temu panu z serwisu trafial ale na przyslonie 18 albo cos kolo tego
edit: aparat wrócił z serwisu z ustawieniem microadjust na -8 dla wszystkich obiektywów (????) ma też zachowane moje custom-menu użytkownika.
wyzerowanie przyniosło poprawę na krótkie dystanse, na większe niż 3 metry jest nadal kicha.
od f 2,2 - jako tako.
niby wymieniony został mirror box. ale problem może leżeć np w bagnecie. to problem znany np z ikonów d3, choć szczególnie nie nagłaśniany - po pewnym czasie bagnet się luzował i następowałyu odchyłki w pomiarach AF.
tak czy inaczej - ktoś chętny na 5d3? - można ustawiać się u mnie pod oknem...
--- Kolejny post ---
ten sam obiektyw na 6d - PERFEKCYJNIE. z dowolnego dystansu. nie ma słów. NIE KUPUJCIE TEGO G..NA!!!
Witam.
Śledzę ten wątek od samego początku - bo jeszcze kiedyś myślałem o 5dIII, ale teraz to jest strach kupować, jak pieprz... serwis i ogólnie firma Canon robi takie numery !
Rozumie, że wszystko może się zepsuć, ale jak się tak stanie to usterka powinna zostać naprawiona, albo sprzęt powinien zostać wymieniony na nowy.
A tu można jasno stwierdzić, że serwis robi z Ciebie i wielu innych osób co wysyłały sprzęt do kalibracji (nie tylko 5dIII, ale też obiektywy i inne aparaty) głupków ! I wydaje im się że maja do czynienia z dziećmi, a nie profesjonalistami którzy płaca duże pieniądze za sprzęt który służyć ma im nie do zabawy, ale do pracy zarobkowej !
To jest dla mnie przegięcie na całej linii - a miałem już nadzieję że wreszcie twój aparat zacznie działać tak jak powinien.
Mam nadzieję Adamie, że tego tak nie zostawisz i zrobisz porządną zadymę.
Po twoich i paru innych osób opiniach odnośnie 6d, zwłaszcza w świetle niejednego problemu z 5dIII można stwierdzić, że 5 tys. zł więcej nie warto przepłacać za praktycznie sam AF (który miał być taki świetny, a jednak widać nie jest).
--- Kolejny post ---
Lepiej pojechać z nim do serwisu Canona - zadzwonić do paru TV, wziaść jeszcze kogoś kto nakręci film i rozpierniczyć im tym aparatem szyby czy coś w tym stylu.Cytat:
tak czy inaczej - ktoś chętny na 5d3? - można ustawiać się u mnie pod oknem...
Jestem pewien że ten filmik na YT (dodatkowo z nałożonymi ciekawymi napisami pod adresem Canona) zrobiłby furorę, tak że na pewno nie rozeszło by się to bez echa :)
6d bezbłędnie. po prostu bezbłednie z tym 35L, inaczej może myślałbym, że zwariowałem.
5d3 - ostrość bardzo wyraźnie PRZED. wszystko w świetle żarowym.
Jeśli założysz na FB antyfanpage specjalnie po to założę w końcu konto na twarzoksiążce i będę to wrzucał gdzie się da żeby ludziska to lajkowali.
Mam coraz większą ochotę wspierać swoim portfelem wszystkich niezależnych producentów którym arogancja mózgu jeszcze nie przeżarła.
24-70 pójdzie do tamrona a 35 do sigmy