-
Odp: Canon 5dmkI - czy warto?
Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AcamTC
Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4
50D ma lepszy LCD, z kolei 5D lepiej sobie radzi na wyższym ISO i ogólnie generuje lepszą jakość obrazu.
Na pytanie czy lepiej kupić 5DII to już sam musisz sobie odpowiedzieć.
-
Wiele wątków jakie przeglądałem odnośnie Canona 5D classic vel Mk I było połączone z porównaniem do MK II i wiele konkluzji tychże porównań a finalnie opinii wskazywało na wyższość classica nad MK II ale to jest ocena subiektywna.
Osobiście jestem świeżo upieczonym posiadaczem jedynki i nigdy nie miałem jego następców ale wiem jedno od czegoś trzeba zacząć spróbować wiele aby potem stwierdzić co mi smakowało najlepiej.
Ps. na Naszej giełdzie jest jedna z kolegów, który ma przynajmniej w opisie ładną jedynkę na sprzedaż Powiem tak = warto się nią zainteresować ja bym tak zrobił póki jeszcze ogłoszenie jest aktualne
-
Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.
-
Ja również nie mogę się doczekać ale najpierw muszę nabyć pierwszy obiektyw.
Czytałem wiele i większości 90 % opinii były za pierwszą najstarszą wersją tego aparatu niż następnymi ale podkreślam, że to były subiektywne opinie ludzi Nam nie musi się to podobać.
Reasumując jak to w życiu wiele jest gustów Trzeba spróbować wiele a może nawet wszystkiego aby potem stwierdzić co finalnie nam odpowiada.
Ja szukam czytam pytam odnośnie szkieł, choć przyznam że ich cena odbiega znacząco od szkieł pod DX. Na pierwszy obiektyw wybrałem 50 1,8 STM
Lubię zoomy ale czas chyba się przestawić. Zobaczymy
-
Dobry wybór z tą 50-tką. Posiadam i używam z dziadkiem 5D i jest super.
-
Czarq utwierdziłeś mnie w dobrym wyborze szkła. Cieszy mnie to bardzo.
Co używasz jeszcze poza ta 50-tka ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AcamTC
Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.
No i jak wrażenia? Ja kiedyś przesiadałem się z 30D właśnie na 5D classic mając 24-105L i teraz cropa do ręki bym nie wziął...
-
Ja polecę 35 2.0 nawet te starszą bez is. Super się sprawdza z 5dI
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Podpinam się pod temat.
W tej chwili mam 7D i 24-70 F.4L
Korci mnie do pełnej klatki, myślę o 5D Marku 2, ale czytam i czytam, oglądam i podobno dwójka ma mniejsze szumy powyżej 1600 ISO, Filmy HD i...to tyle. Niestety u mnie w okolicy nie ma nikogo, gdzie można by było te puszki porównać na żywo.
Cele do których chcę wykorzystywać aparat:
Portrety
Plener
Krajobraz
Śluby
Do tej pory jeszcze nie wychodziłem w 7D poza ISO1600 podczas pracy z tym aparatem.
Filmów nie potrzebuję, od tego mam kamerę, a AF przeważnie ustawiam sobie na auto (akurat 7D ma genialny ten AF).
Nie używam LiveView, w świetle zastanym fotografuję dość rzadko,ale jednak. Z ISO 7D jestem póki co zadowolony.
Dużo pstrykam z lampą.
Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?
Na minę możesz także trafić kupując 5D. 5DII ma jedną zasadniczą zaletę - posiada kalibrację AF. Poza tym znacznie lepsze wysokie ISO (co przy ślubach może mieć znaczenie), LV.
Ogólnie 5DII jest lepszym aparatem choć stara piątka ma także swoje zalety. Moim skromnym zdaniem ma fantastyczne kolory, których nie widziałem w innych piątkach i 6D oraz piekną plastykę. Tyle tylko, że nie każdy to widzi ;)
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.
Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź
Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź
Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć
Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
-
Coraz bardziej dochodzę do przekonania, iż zaprzestanie produkcji 5D Classic doprowadzi wkrótce Canona na skraj bankructwa. Takie to było i jest cudo.
-
a po 37 stronach jaki consensus? warto czy nie?
-
Zdecydowanie ciągle warto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
Fakt że porównywaliśmy w bardzo trudnych warunkach - praktycznie noc i iso 3200.
A zapodasz jakieś porównanie które pokazuje tę "techniczność" 5D mkII, bo ja widziałem wiele (chyba jedno było kiedyś u nas na forum - jak będę miał czas to poszukam) gdzie w teście gdzie exify były wycięte wszyscy Ci co widzą magię 5DC nagle jakoś oślepli ;).
Przy czym ja nie twierdzę, że zakup staruszka jest czymś złym. Wręcz przeciwnie uważam go za świetny sprzęt przy obecnej cenie.
-
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica
Szczerze mówiąc widziałem tych porównań już sporo i zawsze wynika z nich to samo. Dużo większe znaczenie ma to kto siedzi przy kompie niż to jaką puszką ktoś zrobił zdjęcie.
Ale podrzuć nic nie zaszkodzi zobaczyć coś nowego :).
-
Masz racje, zresztą każdy z nas ma inne postrzeganie i wrażliwość :-) zaznaczyć trzeba też fakt, że dużą rolę odgrywa tutaj wyświetlacz o czym nikt nie wspomniał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
Oj... Oj... co to znaczy miękki ? Nie mówcie mi, że obraz nie jest ostry Ja za namową dobrego fotografa rzuciłem ostanie oszczędności na Classica zachwycony jego zaletami w opiniach internautów i tutejszych forumowiczów świadomie rezygnując z MkII bądź MkIII
Kto zrobi szybkie podsumowanie Classica z jego następcami Taki bilansik za i przeciw ? Byłoby super w jednym miejscu i tak ostatecznie Bo już się rozpisaliśmy na 38 stron :)
-
^^^ Przecież jedyną zaleta classica jest to, ze jest tani. Druga ewentualnie wielkie pixele i tolerowanie słabszych szkieł (wiec też cena). Cala reszta to dorabianie sobie teorii. Każda 5tka do tej pory jest lepsza od poprzedniej. Jak się nie ma funduszy na nowszy model a chce się fufu to warto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^^ Przecież jedyną zaleta classica jest to, ze jest tani. Druga ewentualnie wielkie pixele i tolerowanie słabszych szkieł (wiec też cena). Cala reszta to dorabianie sobie teorii. Każda 5tka do tej pory jest lepsza od poprzedniej. Jak się nie ma funduszy na nowszy model a chce się fufu to warto.
Powiadasz jedyną , ok niech Ci będzie... Ja bardzo lubię obrazek z tego aparatu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dokładnie. Zaklinanie rzeczywistości i tworzenie mitu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Oj... Oj... co to znaczy miękki ? Nie mówcie mi, że obraz nie jest ostry Ja za namową dobrego fotografa rzuciłem ostanie oszczędności na Classica zachwycony jego zaletami w opiniach internautów i tutejszych forumowiczów świadomie rezygnując z MkII bądź MkIII
Kto zrobi szybkie podsumowanie Classica z jego następcami Taki bilansik za i przeciw ? Byłoby super w jednym miejscu i tak ostatecznie Bo już się rozpisaliśmy na 38 stron :)
Przecież napisałem co to znaczy wg mnie
-
Pomocy
Dziś zakupiłem Canona 50 1,8 STM i co Powiem szczerze że jestem zawiedziony i to bardzo Dlaczego aberracja się pojawiła i to mocna Kolory jakieś blade - to moja stara matryca CCD dała bardziej nasycone i ostre.
Czy matryce CMOS służą tylko i wyłącznie obróbce w RAW bo moje dzisiejsze jpeg sa fatalne a może musze robić właśnie rawy i obiektywami z czerwonym paskiem
Pomóżcie doradźcie bo po dzisiejszym dniu mam ochotę odstawić Classic w kąt
-
W prawdzie robię na APS-C, ale bez RAWa nie ma co do zdjęć podchodzić, dobre jpg to robią kompakty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Pomocy
Dziś zakupiłem Canona 50 1,8 STM i co Powiem szczerze że jestem zawiedziony i to bardzo Dlaczego aberracja się pojawiła i to mocna Kolory jakieś blade - to moja stara matryca CCD dała bardziej nasycone i ostre.
Czy matryce CMOS służą tylko i wyłącznie obróbce w RAW bo moje dzisiejsze jpeg sa fatalne a może musze robić właśnie rawy i obiektywami z czerwonym paskiem
Pomóżcie doradźcie bo po dzisiejszym dniu mam ochotę odstawić Classic w kąt
Masz 5D i robisz w jpeg? Jak tak to sprzedaj lustro i kup sobie kompakta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Masz 5D i robisz w jpeg? Jak tak to sprzedaj lustro i kup sobie kompakta.
prosiłem o rady nie o krytykę
--- Kolejny post ---
W wyobraźcie sobie że jest istnieją niedoceniane aparaty nie kompakty tylko lustrzanki które dają takie jpegi że kopara opada
ale też mają swoje słaby strony
No ok Mam Canona 5D classic i chce go mieć
Co mam zrobić jakie dobre szkła mam przypiąć ?
-
Dobra wołarka i do roboty, czasem starczy trochę suwaki ruszyć i zdjęcie jest nie do poznania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
No ok Mam Canona 5D classic i chce go mieć
Co mam zrobić jakie dobre szkła mam przypiąć ?
No właśnie jedną z zalet 5D jest to ze szkła nie muszą być jakieś mega wypaśne.
Kupiłeś dobre szkło. Może dobierz sobie jakiś nasycony styl jeśli już robisz w JPG.
-
50/1.8 STM nie aberruje jakoś strasznie, aberruje to 85/1.8 USM. Kolory blade, bo wywoływane JPG w puszce i ustawienia kolorów czy kontrastu może mają jakieś dziwne ustawienia? Rób RAW i potem podczas obróbki robisz z tym co chcesz. Mało ostre? to słaba sztuka, bo moja 50 STM jest bardzo ostra, nawet na 1.8.
CCD według mnie ma przyjemniejsze kolory niż CMOS.
-
A nawet w 85/1.8 łatwo to skorygować, przy czym po przymknięciu nawet minimalnym trudno coś zauważyć.
-
po prostu przyzwyczajony jestem do jpeg których nie obrabiałem bo Nikon D50 robił je takie że nie trzeba było PhotoShopa
ale teraz musze się nauczyć obróbki Generalnie 50 1,8 stm nie przypadła mi do gustu nie wiem może ta wersja 1 najstarsza jest ponoć lepsza z uwagi na nasycenie kolorów
Może używaliście jej Macie jakieś doświadczenia z nią ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
OCleVer
Mało ostre? to słaba sztuka, bo moja 50 STM jest bardzo ostra, nawet na 1.8.
CCD według mnie ma przyjemniejsze kolory niż CMOS.
Ostra jest spoko ale kolory wyblakłe CCD były bardzo nasycone i jestem do nich przyzwyczajony ale stara mayryca szumiała i nie było opcji zrobienia zdjęcia np oświetlonego rynku dużego miasta nocą stąd wyszła zmiana body na FX i na Canona bo ma w chwili obecnej najtańsza opcję Full Frame w wersji classic
Dużo przeczytałem achów i ochów więc kupiłem o chce być zadowolony :)
-
Tu też masz temat z "brakiem soczystych kolorów" http://www.canon-board.info/dla-pocz...-zdjec-103944/ z tego co pamiętam też było 5D, chwila zabawy i różnica jest ogromna w porównaniu do obrazu bezpośrednio z puchy (jak nie chcesz nad każdym zdjęciem po kilka godzin siedzieć, to presety robią robotę, potem tylko ewentualnie pojedyncze zdjęcia dostroić i załatwione).
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
nie było opcji zrobienia zdjęcia np oświetlonego rynku dużego miasta nocą
No tu jpg tym bardziej nie wypali, chyba że chcesz mieć balans bieli, odszumianie i całą resztę ustalone przez producenta puszki...
-
To jest niestety wynik czytania bajek o tym jaki to megawypasiony obrazek dostaje się z FF szczególnie z 5DC ;).
A na poważnie to zafundowałeś sobie niezły przeskok. Krótko mówiąc trzeba zmienić sposób patrzenia. Z D50 który daje w jpg bardzo plastikowy obrazek z zafałszowanymi podbitymi kolorami (żeby znów nie było miałem go ponad rok) do 5DC, który jest bardzo neutralny i dużo mniej upiększa rzeczywistość - co oczywiście w rękach kogoś kto ma pojęcie o obróbce jest kolosalną zaletą.
-
bardzo dziękuję i chętnie posłucham poczytam rad co do obróbki zdjęć
--- Kolejny post ---
jakie szklo w takim razie wybrać na początek czy te 50 1,8 STM będzie odpowiednie ? Czy może cos innego seria L ?
--- Kolejny post ---
wiem, że jestem laikiem który sie porwał na pełna klatkę ale chcę robić dobre zdjęcia i mam nadzieję że z Wasza pomoca będę je robił to tylko kwestia czasu i stałych chęci
-
Sprzęt dobry, teraz skup się na obróbce, może nie od razu PS, ale w coś do wołania RAWów się zaopatrz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Sprzęt dobry, teraz skup się na obróbce, może nie od razu PS, ale w coś do wołania RAWów się zaopatrz.
Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry
DPP - w miarę prosto, ładnie z fajnymi kolorami. Wygenerujesz sobie z niego jpegi zgodne z profilami canona z aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
Od lat do tej pory na Canon 5D - DPP -> neutral -> color +2.
-
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić
Kolega jechał dotychczas na jotpegach. Szuka prostego programu do RAW. W tym przypadku DPP to dobry wybór. Zresztą wielu zaawansowanych użytkowników używa tego programu ze względu na kolory które generuje. Co by nie mówić w PS cy LR jest z tym słabiej. Znaczy da się ale trzeba się trochę naklikać.
A, żeby zdziwienia nie było. Ostatnia wersja DPP nie obsługuje 5D. Taki bonus od Canona. Na szczęście spokojnie można zainstalować starszą wersję.
-
Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D
-
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Smigaacz
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być
Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D
Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.
-
Dziękuję Tobie bardzo za szybką informację
Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej
ale nie omieszkam zadawać kolejne pytania
Fakt wchodzę w świat canona od pocxątku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.
--- Kolejny post ---
Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.
Każdy soft ma inne kolory i nic na to nie poradzimy. Ja właśnie korzystam z Adobe bo MZ lepiej oddaje kolory i przejścia tonalne
-
Zwolennicy każdego softu się znajdą, mi się obrazek z LR bardziej podoba i łatwiej coś ukręcić, poza tym płynność działania i to że w LR można przeglądać zdjęcie za zdjęciem, też ma swoje znaczenie, ogólnie jakość pracy na więcej niż jednym zdjęciu.
Do tego obróbka zdjęć różnych (firm) puszek też się czasem przydaje.