u mnie jest dokładnie tak samo jak na załączonym filmie, ale to chyba jest OK. Pozdrawiam.
Wersja do druku
Moim zdaniem nie jest ok bo w niektórych sytuacjach obraz z LCD można sobie w d... wsadzić.
Może być taka sytuacja, że ze względu na brak miejsca będziesz musiał trzymać aparat tak jak na moim klipie, poniżej swojej głowi. Wtedy podgląd na LCD będziesz miał do góry nogami... Ostatnio miałem taką sytuację.
A nie da się wyłączyć tego w menu ( tak jak w komórkach ) ?
Nie znalazłem ale może ślepy jestem :-)
Oczywiście, że się da. Wystarczy kilka ścieżek kodu i przycisk flip.
To jest specjalna funkcja, jak nie ma kto ci zrobić zdjęcia, a potrzebujesz zdjęcie na fejsa :p
Cyk rybim okiem, i po wifi prosto na fb :lol:
Nie mam fejsa. I wszystko jasne :-)
zdziwiłbym się jak by było inaczej. ja uważam 70d za bardzo ciekawy model canona. idę podobną drogą ;) 350d, 40d i następny będzie 70d. tylko ta cena, trochę jeszcze za wysoka. przeskok z 40d na 70d uważam za sensowny i mam podobna opinię odnośnie wifi. Może profi nie będą się tym bawić, ale dla amatora hobbysty to ciekawy ficzer jest. Patrząc na profi to oni by chcieli USB3, matrycy FF z iso 10^6 wagi 100g, duży grip, i obudowa tytanowa lub z włókien węglowych. 70d jest imho skierowana do tagiego targetu jak ja zaawansowany fotoamator, nie zarabiający foceniem, a czerpiący przyjemność z naciskania spustu migawki.
nie bawiłem się 70d wiec trudno mi ocenić lepszość raw-a. Między 350d a 40d w raw nie zauważyłem jakiegoś specjalnego skoku w jakości i łatwości obróbki. odbitki robię 13x18 czasem 15x21 i z efektów jestem raczej zadowolony.
70d to dla mnie głównie filmowanie i nowy AF. w 40d brakuje mi punktów ustawiania ostrości. 9AF to mało.
Canon EOS 70D Dual Pixel AF: for better or for worse?: Digital Photography Review
Pojawił się test AF 70D i porównanie do rozwiązania tradycyjnego.
Jest nieźle, myślę że za 2-3 lata nie będzie już w lustrzankach AF w dzisiejszym rozwiązniem
jp
nie miałam jeszcze możliwości dorwania w sklepe 70d i pomacania go,
za to macałam 700d i trasznie mnie razi tworzywo obudowy, jakby kurz się tego strasznie czepiał :roll:
i takie w dotyku, że aż nieprzyjemnie iskrzy (coś jak ubranie czy posciel z megasztucznego materiału vs. bawełna)
miał ktoś podobne odczucia? :confused: czy 70d jest trochę lepiej wykonany?
--- Kolejny post ---
porównanie AF w trybie video z innymi lustrzankami canona
Canon 70D Camera Review (vs 7D, 5D Mark III, 5D Mark II): Video Recording, Dual Pixel CMOS AF - YouTube
Byłem bardzo ciekaw, jaki ten 70D będzie, bo krótko przed jego wejściem na rynek wybierałem nowy korpus, i w końcu padło na 60D. Ale kłuły mnie wątpliwości, czy dobrze robię biorąc starszy model tuż przed wejściem nowego... Po przeczytaniu testu siedemdziesiątki na Optycznych trochę się wyleczyłem z zachwytu nad tym korpusem... Zastanawiałem się, czy robię dobry interes kupując sześćdziesiątkę w czerwcu. No i teraz już wiem - zrobiłem nie dobry, a doskonały interes. Kupiłem nowego 60D za za niecałe 2500 zł, zamiast czekać na nowego 70D za 4400. Z mojego punktu widzenia (nie używam aparatu do kręcenia filmów) 7 klatek na sekundę + 19-polowy autofokus + WiFi nie są warte 2000 złotych. A zdjęcia ta nowa matryca z nowym prockiem robią takie same, jak mój 60D. Zainwestuję te zaoszczędzone dwa klocki w 15-85 i będę szczęśliwy :)
Nie żebym twierdził, że 60D jest kultowy, nie. Ale w relacji koszt-efekt bije 70D na głowę...
wreszcie 60d zacznie się im sprzedawać :lol:
ale 70d leci z ceny, na ceneo body za 3850 :p
po nowym roku może bedzie za 3500 8-)
Witam!
Niestety złodzieje dość kompleksowo pozbawili mnie sprzętu foto i muszę złożyć sobie nowy zestaw. Wstępnie zdecydowałem się właśnie na 70D i chciałbym do niego dokupić Tamrona 17-50 2.8 ze stabilizacją.
No i tu pytanie (wiem, że już było ale na razie bez odpowiedzi) - czy ostrzenie w LiveView będzie działało na Tamronie i czy silnik AF nie będzie przy tym zanadto słyszalny? Może ktoś ma takowy zestaw i chciałby się pochwalić wrażeniami?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Dmoch
Ja tylko z własnego doświadczenia wiem że Tamrony w wersji VC są zawsze bardziej mydlane niż ich odpowiedniki bez VC. Nie wiem tylko dlaczego tak jest bo nawet obudowa w wersji VC jest dużo solidniejsza.
A co do filmowania z AF to jednak polecam Sony albo bezlusterkowce. Nie licz na cuda w 70D.
To nie tylko Tamron tak ma.
Miałem podobnie z poprzednią Sigmą, w której obraz po włączeniu OS (stabilizacji), przeważnie stawał się bardziej mydlany (w powiększeniu 1:1).
To może być kwestia jakości zastosowanego układu stabilizacji.
Mam teraz też Sigmę, w której nie widać różnic w jakości tego samego obrazka, przy stabilizacji włączonej i wyłączonej.
Ileż to razy można pisać że do poważniejszego filmowania to manual, a do reszty (z małymi wyjątkami) AF.
Chyba, że wymyślą jakiś inny rodzaj matryc niekoniecznie oparty na krzemie. Bo w krzemie to już chyba osiągnęli wszystko co się dało. Albo mogli foveony rozwijać. Ale widać się nie da (problem z szumami na czerwonym kanale).
W sumie to samo jest w FF. Skok pomiędzy 5D a 5D II jest duży. Pomiędzy 5D II i 5D III w obrazie już jakby mniejszy.
co za snoby;) kupili nie chcą chwalić się, a tak miało być pięknie:)
Używam niewiele od dwóch tygodni (ca. 50 zdjęć). Ogólnie korpus bardzo przypomina 7d w działaniu. Na minus brak spota w AF, na plus tryb cichej migawki (w 7d był tylko w LV chyba?). Wybierak precyzyjniejszy od joysticka w 7d, za to gorzej umiejscowiony. Tyle w kwestiach użytkowo-ergonomicznych. Obrazek jak z 7d, wiele więcej (jeśli w ogóle) raczej się nie wyciągnie.
no dobra zaczyna mnie coraz bardziej wiercić w brzuchu do kupna :p
to teraz jaką kartę pamieci do tego najlepiej?
do filmów nadaje się tylko na SDHC/SDXC? ktora lepsza?
i ile GB brać, żeby na trochę starczało? lepiej jedną wielką karte czy dwie mniejsze? prędkosć 45mb/s czy to za duzo styknie 30?
np
1) Secure Digital (SDHC) 16GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 85zł x2 szt
2) Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 139 zł
3) Secure Digital (SDXC) 64GB SanDisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I - 276 zł
32 GB 45 MB/s wydaje się być optymalnym wyborem.
Nie wiem tylko dlaczego już drugi Sandisk z rzędu mi się rozkleja (dwie połówki obudowy)...
Z ciut innej beczki: wydaje mi się, że RAW-y z 70d są przetwarzane (DPP) wyraźnie wolniej niż z 7d. Sprawdzę jeszcze dokładnie. Więc jeśli ktoś ma słaby komputer...
Z przydatnych drobiazgów cenię sobie w 70d pokrętło trybów z blokadą. Ponieważ plecak mam zawsze wypchany, to często zdarzało mi się w poprzednich korpusach przestawić przy wyciąganiu...
Coś się chyba słabo spisuje bo komentarzy uzytkowników jak na lekarstwo....
Czemu? Jak by im nie działało, to by się tu działo :D
Napiszę w kilku zdaniach. Przesiadłem się z 40D więc spory skok. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Jedyne co mnie boli do materiał z jakiego został wykonany korpus. Czuję się cały czas jak bym wrócił do 350D. Mam wrażenie wydmuszki, zwłaszcza jak kręcę tylnym pokrętłem.
Coś dużo mamy tych wątków o 70d. W innym ktoś chciał przykłady, ale będę się trzymał tego wątku.
--- Kolejny post ---
I crop 50%:
--- Kolejny post ---
Wołane DPP, ostrość ustawiona na 5, odszumianie wyłączone zupełnie (a dla RAW'ów 70d działa wyjątkowo dobrze). ISO 1600. 400/5.6 L.
Na tę wiewiórę patrzy się dość przyjemnie, w tym sensie, że niewielka rozpiętość dynamiki kadru nie obnaża aż tak mocno słabości matrycy Canona. Za chwilę pokażę jednak inny przykład, na którym tak dobrze już nie będzie...
I crop 50%:
Parametry jak poprzednio.
Canon EOS 70D to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, przed nim był leciwy klasyczny EOS 3. Powiem szczerzę, że moje dotychczasowe wrażenia są takie, że gdybym miał decydować jeszcze raz nie kupiłbym tego aparatu. Wolałbym, aby Canon poświecił czas włożony w projektowanie funkcji filmowych na poprawę jakości obrazu i jakiś dodatkowych funkcji fotograficznych. Zamiast WiFi wolałbym z kolei GPS. WiFi w lustrzance...psu na budę... Odchylany wyświetlacz to coś bez czego można się obejść i mniej zapłacić za aparat.
jotes25, po kiego ustawisz ostrość aż na 5?
jakiego trybu pomiaru użyłeś?
--- Kolejny post ---
jotes25, po kiego ustawisz ostrość aż na 5?
jakiego trybu pomiaru użyłeś?
Kolejny dobry przykład na to, że nigdy się wszystkim nie dogodzi. WiFi bardzo sobie chwalę. Nie muszę wydawać na pilota, nie mówiąc już, że nie jestem ograniczony kablem. Wystarczy mi mój smartphone, który daje sporo możliwości w terenie. Również w studiu jak ulał z wykorzystaniem laptopa czy stacjonarki. Odchylany wyświetlacz? Świetna sprawa. Już nie raz z niego skorzystałem przy robieniu zdjęć chociażby z żabiej perspektywy, nad taflą wody robiąc zdjęcia ptakom wodnym (oczywiście nie widać takich szczegółów jak podczas korzystania z celownika kątowego) czy przy kręceniu filmów. To samo się dotyczy dotykowego LCD i AF, kiedy sytuacja jest dynamiczna i nie ma opcji powtórki. Mam pewność, że ostrość będzie ustawiona szybko i precyzyjnie (jeśli warunki oświetleniowo-sprzętowe pozwolą). Nawigacja satelitarna była by dla mnie miłym dodatkiem ale obejdę się. Nie zależy mi na mapce na, której będą naniesione miejsca, w których zrobiłem poszczególne zdjęcia. W razie czego biorę tel. i zaznaczam punkt.
@Soviet Pilot do Canona kosztuje 10 zł, połączenie z komputerem za pomocą kabla jest proste i szybkie, ja w zwyczajnym laptopie mam czytnik kart, więc nawet kabla nie używam. Co, do odchylanego wyświetlacza zgoda, są sytuacje, w których może być potrzebny. Nie o to jednak mi chodziło w mojej wypowiedzi. Chciałem powiedzieć, że za bardzo skupiono się na dodatkach, a za mało na jakości obrazu.
Jest stosowna aplikacja Canona.
https://play.google.com/store/apps/d....eos.eosremote
Po wpisaniu EOS w sklepie Play...
Ja jestem ciekaw jaka "zauważalna zmiana w obrazie" zaspokoi oczekiwania i spowoduje że powstanie masa pięknych zdjęć - bo chyba o to chodzi - czy się mylę?