-
Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.
Jedni mają pecha inni nie, fakt zakup szkieł z forum jest ciut pewniejsze, że chociaż obiektyw nie mydli :p . Ja tam facetowi współczuje i nie życzę nikomu nawet wrogom przytrafienia się takiego felernego sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Teraz nie ma się co wymądrzać i tyle. Udało Ci się ciesz się, koledze facestock nie wyszedł ten zakup a takie uwagi jak powyższe w niczym nie pomagają. Obiektyw też możesz kupić dobity, nie ma reguły. Też całkiem niedawno kupowałem (z sukcesem) używane 5D i zmuszony zostałem kupić na allegro od zupełnie nieznanego gościa bo szanowni koledzy z forum wyjeżdżali z takimi cenami jakby to był "biały kruk" a nie aparat juz kilkuletni. Tak więc nie ma reguły. Koledze facestock mimo wszystko życzę końca problemów choć ja na Twoim miejscu nie mogłbym już patrzeć na tą puszkę.
-
Uczciwi sprzedawcy (jak np. ja ;)) zawsze przed sprzedażą oddają sprzęt do czyszczenia matrycy i odczytania ilości klatek. Załączałem zawsze ten dokument kupującemu. Warto o to zapytać, przy 5D2 operacja kosztuje niewiele ponad 100pln na Żytniej, więc jeżeli ktoś nie ma nic do ukrycia chętnie się na to zgodzi. I druga sprawa, takiego sprzętu nie kupuje się w ciemno bez macania. Nawet jak to jest kilkadziesiąt czy kilkaset km warto podjechać i oszczędzić sobie rozczarowania, nerwów i strat kasowych.
I jak pisze ketras, mniejsze ryzyko zakupu bubla jest na forum, oczywiście nie od gościa zarejestrowanego wczoraj :).
-
dokladnie tak jak piszesz. mi udalo sie dorwac classica z pewnego zrodla gdzie sprzedajacy wyslal do serwisu w celu sprawdzenia przebiegu. dostalem maila zdjecia widzialem kontakt wzorowy.
-
Fajnie. Czyli wedlug Ciebie nie jestem uczciwym sprzedawca. Dzieki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
tzn co masz na myśli?
-
Ze nie jestem uczciwy skoro sprzedalem aparat bez wysylki na Zytnia itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Nie ma za co ;).
Jeżeli opisujesz prawdę, to jesteś, ale skąd ma to wiedzieć kupujący? Dlatego w sumie niewiele to kosztuje a nowy właściciel ma pewność, że jest OK, dodatkowo dostaje czystą matrycę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jaki to jest wg. Ciebie przemyślany sposób zakupu używanego sprzętu? Przecież pisałem czarno na białym że zakupiłem sprzęt, który według sprzedawcy był nieskazitelny, osobiście odbierałem i świadomie czytałem każdy szczegół aukcji, aparat był sprzedawany jako w idealnym stanie. Ciesz się że masz super, mega szczęście ( ale do czasu ) i nie trafiło Ci się nic takiego, super, jestem pod wrażeniem, chyba to to jakiś siódmy zmysł. Gratulacje:) Teraz już wiem że gwarancja, jest dużo warta.
Co do obiektywów to kupowałem mase szkieł przez aukcje i nic złego nie mogę powiedzieć, kupiłem aparat sprawny, używany, zepsuł się u mnie - albo miałem pecha, i przyszedł na niego czas, akurat u mnie, albo właściciel sprzedając idealnie ukrył wadę, wiedząc że po sprzedaży pójdzie w piach, nie potrzebnie się tak uniosłeś z tym nieprzemyślanym wyborem, bo również Tobie może się coś takiego przytrafić i każdej osobie która kupuje używany sprzęt!
Finał tego taki, sprzedałem aparat jako uszkodzony, niestety po tych przejściach nie mogłem się patrzyć na tą piątkę, być ze świadomością że się znów zepsuje coś w nim i polecę kilka stów, nie będę pisał ile pieniążków na nim straciłem, bo zaraz jakiś forumowy mędrzec znów napiszę że się żalę i płaczę. Cieszę się że pozbyłem się 5dmk2 żałuje że kupiłem używany. Mam nauczkę, nigdy więcej sprzętu elektronicznego używanego bez gwarancji, chyba że to będzie Mp3 za 200zł, ale nie aparat kilkuletni za kilka tysięcy zł. W zamian nabyłem na raty świeżutką 6d pachnącą nowością z gwarancją i mogłem tak od razu !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
... kupiłem aparat sprawny, używany, zepsuł się u mnie - albo miałem pecha, i przyszedł na niego czas, akurat u mnie, albo właściciel sprzedając idealnie ukrył wadę,...
Pech jest wkalkulowany, ale mnie bardziej interesuje druga opcja. Jak wg. ciebie nieuczciwy sprzedawca ukrył error 30 :?:
-
wspolczuje, ja tez kupielem kilka sztuk obiektywow, kilka sprzedalem (odpukac) jak narazie wszystko bylo ok, ale masz racje jak raz Cie cos zawiedzie to pozniej caly czas chodzi to po glowie i zastanawiasz co bedzie nastepne - mialem tak z kamera ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Pech jest wkalkulowany, ale mnie bardziej interesuje druga opcja. Jak wg. ciebie nieuczciwy sprzedawca ukrył error 30 :?:
Bardzo prosto. Ten błąd się wyświetla stopniowo. Początkowo nasilenie jest niezbyt częste - przynajmniej u mojego kolegi tak było. Co ciekawe zaczął wyskakiwać jak używał sigmy - początkowo myślał nawet, że to związane ze szkłem. Później się okazało niestety że tysiączka nie jego :(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
W zamian nabyłem na raty świeżutką 6d pachnącą nowością z gwarancją i mogłem tak od razu !
Super, gratulacje i oby pech Cie opuścił:) Znalazłeś jakieś ciekawe raty na ten aparat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
facestock
Jaki to jest wg. Ciebie przemyślany sposób zakupu używanego sprzętu? Przecież pisałem czarno na białym że zakupiłem sprzęt, który według sprzedawcy był nieskazitelny, osobiście odbierałem i świadomie czytałem każdy szczegół aukcji, aparat był sprzedawany jako w idealnym stanie.
Ja lubię nowe, więc przepłacam, świadomie przepłacam. Kupiłem 400D za 2300, sprzedałem za 1000. Tyle się płaci za nowe i za gwarancję. Kupiłem 60d za 3400 a teraz jakbym sprzedawał to dostałbym ze 2200. Gdyby używane się nie psuło to nikt by nowego nie kupował.
-
Kupowanie używanego sprzętu to ryzyko i tyle - prawda stara jak świat.
Podobnie jak to, że 1 dzień po gwarancji kupowany nowy (choć już dwuletni) sprzęt może się zepsuć - no i wtedy ... wiadomo.
Ciekawe, że jak jednemu nie uda się zrobić interesu życia - tanio kupić świetny sprzęt - to potem cały świat musi z nim płakać.
Choć oczywiście nieuczciwych sprzedawców trzeba piętnować, a nawet sądzić się z nimi!
Szkoda tylko, że Ci którym udało się kupić dobry, używany sprzęt nie chwalą się tak bardzo na forum. Ciekawe jak wypadłyby statystyki?
Tak, czy inaczej każdy ma swój rozum i odwieczny dylemat: drogi-nowy-pewny, tańszy-niepewny.
I wiadomo obie wersje będą miały swoich zwolenników i przeciwników.
Ja jak będę sprzedawał swoje graty, to z pewnością nie puszczę ich za "drobne", zbyt je szanowałem i nie eksploatowałem. I myślę, że sporo jest sprzedawców uczciwych i warto od nich brać sprzęt. Aczkolwiek wiadomo, nawet szanowane graty mogą w każdej chwili się zepsuć - patrz 1 zdanie.
A tak przy okazji: ludzie kupują używane samochody za dziesiątki/setki tysięcy i jakoś żyją ;)
-
Swoją droga, na uwagę zasługuje fakt jak bardzo podrożały nówki 5d mk2, teraz nowa 5-tka to koszt około 7 300 zł :/ (około 1 000 zł więcej niż 2/3 mc'e temu)
-
Zastanawiam sie kto je kupi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Zastanawiam sie kto je kupi.
Jeśli do sierpnia nic się nie zmieni to ja będę zmuszony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Jeśli do sierpnia nic się nie zmieni to ja będę zmuszony.
Dolar i euro drożeją więc lepiej do sierpnia nie czekaj :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Dolar i euro drożeją więc lepiej do sierpnia nie czekaj :-)
fakt, cenna uwaga. Dzięki.
-
Dlaczego? Za mniejsze pieniadze mozesz kupic lepszy aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Dlaczego? Za mniejsze pieniadze mozesz kupic lepszy aparat.
Właśnie. 6D lepsze i już chyba tańsze :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Właśnie. 6D lepsze i już chyba tańsze :-)
Ale dlaczego lepsze ? :)
EDIT: chociaz cofam pytanie, bo zaraz z tematu się zrobi znowu milion stron o porownaniu 5d do 6d :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Ale dlaczego lepsze ? :)
O tym już było w osobnym wątku. Jak przeżyjesz to, że nie ma migawki 1/8000-1/4000 i góra jest plastikowa a nie metalowa, to masz lepszy aparat we wszystkich pozostałych aspektach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
O tym już było w osobnym wątku. Jak przeżyjesz to, że nie ma migawki 1/8000-1/4000 i góra jest plastikowa a nie metalowa, to masz lepszy aparat we wszystkich pozostałych aspektach.
Mocne stwierdzenie ;), wg testów na Optyczne.Pl, 6d to lepszy aparat od 5d III poza: AF, rozdzielczością, jakością zdjęć RAW, pomiarem światła, i jeszcze parę innych w tym uszczelnienia. Wg cytowanego portalu 6d przeważa w głębi tonalnej :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Mocne stwierdzenie ;), wg testów na Optyczne.Pl, 6d to lepszy aparat od 5d III poza: AF, rozdzielczością, jakością zdjęć RAW, pomiarem światła, i jeszcze parę innych w tym uszczelnienia. Wg cytowanego portalu 6d przeważa w głębi tonalnej :).
A kto mówi o Mark 3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
A kto mówi o Mark 3?
OK :D, 6d vs 5dII zgoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Według wróżki Malwiny lepszy jest 5Dc - równie wiarygodne źródło ;).
-
Bo nie napalać się... Mój znajomy ostatnio wylicytował za 3900zł 5dmk2 używanego około 50tyś klapnięć, w igła stanie :-)
Olać zawyżone ceny "kup teraz" próbować licytować, a jak idzie za dużo to zostawić w spokoju :-)
-
ile byście zapłacili za body 5d mark II 3-letnie, ale z przebiegiem ok. 18.000 klapnięć kupowanym od amatora, w stanie idealnym (body nie amator)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
ile byście zapłacili za body 5d mark II 3-letnie, ale z przebiegiem ok. 18.000 klapnięć kupowanym od amatora, w stanie idealnym (body nie amator)?
Faktycznie chcesz się dowiedzeić ile MY byśmy zapłacili, czy raczej moze chodzi CI o to jakie aktualnie są ceny takich body...
-
Pytam jaka cena jest Waszym zdaniem uczciwa ...
-
jeśli to komplet w pudełku bez rys to z 5kzł
-
co najmniej :twisted:
kolega zoomi chyba raczy żartować?
-
Raczej co najwyżej. Tak powinien napisać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mikol
co najmniej :twisted:
kolega zoomi chyba raczy żartować?
Proponuje 5999 zł bo wygląda jak nówka :P powagi trochę , sprzęt pogwarancyjny, zero pewności że nie służył do nagrywania filmów ha :-D , u nas w Polsce mentalność jakaś, że sprzęt 3 letni góra 20% na wartości może spaść :-p . Notabene "za wielką wodą" tam używki stoją 50% ceny wyjściowej. Już były przypadki gdzie ktoś wykładał 4500 zł za 5dmii i włożył w naprawę 1500 zł :P , proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.
-
jak Ci proponują więcej niż 5000 to max. Jak więcej to się zastanów nad 6d
Jak bierzesz uż. to zastaw sobie w zapasie jakieś 1000-1500zł na serwis w razie czego.
-
uważam, że ceny na allegro za 5dmk2 w dobrym stanie po prostu zwariowały! Allegrowicze chcą po 5 tys za wystrzelane body po 80 tys klatek :) Z przebiegiem 40-50 tys. to poniżej 5 tys raczej nie schodzi.. Crazy :)
-
W końcu kultowy aparat ten 5D Mark II, w końcu, po tylu latach został doceniony. :-) Szczęśliwie 6D wypluwa z siebie lepszy obrazek, ale ludzi ciągle boli plastik na górze i powolna migawka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
W końcu kultowy aparat ten 5D Mark II, w końcu, po tylu latach został doceniony. :-) Szczęśliwie 6D wypluwa z siebie lepszy obrazek, ale ludzi ciągle boli plastik na górze i powolna migawka.
Jakby ten plastik przeszkadzal w robieniu zdjec :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jakby ten plastik przeszkadzal w robieniu zdjec :D
Mentalnie przeszkadza na 120%. Tak jak niektórym brak silnika w obiektywach :-p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
uważam, że ceny na allegro za 5dmk2 w dobrym stanie po prostu zwariowały! Allegrowicze chcą po 5 tys za wystrzelane body po 80 tys klatek :) Z przebiegiem 40-50 tys. to poniżej 5 tys raczej nie schodzi.. Crazy :)
Niektórym się wydaje, że to jak w latach 80 kupił samochód pojeździł i sprzedał drożej niż kupił:D
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.
I to są raczej realne ceny za używany sprzęt w bardzo dobrym stanie technicznym, który ma już od dłuższego czasu swojego następcę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Mentalnie przeszkadza na 120%. Tak jak niektórym brak silnika w obiektywach :-p
A to też racja :D
--- Kolejny post ---
A co do cen, fo faktycznie są one trochę z marsa nie powiem. Przed chwila widziałem oferte za 4999 z gripem o przebiegu 188 tyś ! Kolejna oferta "ciekawa" za 5599 w dodatku licytacja. Pogrzało ludzi inaczej tego nie moge określić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
proponuję przeglądać allegro ceny 4000-4600 zł standard.
I to są raczej realne ceny za używany sprzęt w bardzo dobrym stanie technicznym, który ma już od dłuższego czasu swojego następcę.
agree 100%
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
A co do cen, fo faktycznie są one trochę z marsa nie powiem. Przed chwila widziałem oferte za 4999 z gripem o przebiegu 188 tyś ! Kolejna oferta "ciekawa" za 5599 w dodatku licytacja. Pogrzało ludzi inaczej tego nie moge określić.
też to widziałem - moi drodzy, to są dopiero prawdziwe happy hours :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Na tym polega kultowość serii 5D. Z pierwszym aparatem był przecież podobny cyrk, strasznie długo trzymał wysokie ceny na rynku wtórnym po wejściu Mark II. Bo przecież obrazek był lepszy :-)
-
Często body mają nakręcone 80 tyś przebiegu ale 2-3 migawki .... prosisz sprzedawcę o podanie nr fabrycznych czy przekazanie dowodu zakupu to dziwnym trafem "zaginęło przy przeprowadzce" . Uczciwy sprzedawca pozwoli obejrzeć sprzęt, wysłać do serwisu na potwierdzenie przebiegu i stanu (koszt pokrywa potencjalny kupujący) i wtedy ustalasz REALNĄ cenę za korpus na przykład używany 4 letni z przebiegiem 120k+, z rysami. Jednak jak jest podaż jest popyt... Ceny nowych ff zamiast iść w dół idą w górę. Dlatego używki trzymają cenę , choć mi tam to nie przeszkadza póki co. Kto chce kupić używkę za 5500 zł, jego portfel jego pieniądze. Prawda jest taka, że kto pomyśli racjonalnie dołoży 1000zł choćby w ratach na 5dmII/6D z 2 letnią gwarancją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Na tym polega kultowość serii 5D. Z pierwszym aparatem był przecież podobny cyrk, strasznie długo trzymał wysokie ceny na rynku wtórnym po wejściu Mark II. Bo przecież obrazek był lepszy :-)
Według mnie tą kultowość nakręcają cwaniaki, którzy po wyeksploatowaniu puszki przy odsprzedaży chcą jak najmniej stracić. Dużą winę za taki stan rzeczy ponoszą też fora, między innymi nasze, na których każda nowość jest krytykowana zanim jeszcze zobaczy światło dzienne, tak było z 6D, tak jest z 70D i tak będzie z następnymi nowościami. 5D mkII w dalszym ciągu robi wspaniałe zdjęcia, ale to już zabytek technologiczny i ma godnych następców dla profesjonalistów 5D mkIII i dla amatorów 6D, a swoją kultowość niech zachowa dla muzealników :D
-
E tam to 6D dla amatorów, całkiem konkretne zdjęcia tym można zrobić :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
Według mnie tą kultowość nakręcają cwaniaki, którzy po wyeksploatowaniu puszki przy odsprzedaży chcą jak najmniej stracić. Dużą winę za taki stan rzeczy ponoszą też fora, między innymi nasze, na których każda nowość jest krytykowana zanim jeszcze zobaczy światło dzienne, tak było z 6D, tak jest z 70D i tak będzie z następnymi nowościami. 5D mkII w dalszym ciągu robi wspaniałe zdjęcia, ale to już zabytek technologiczny i ma godnych następców dla profesjonalistów 5D mkIII i dla amatorów 6D, a swoją kultowość niech zachowa dla muzealników :D
Z tym zabytkiem to pojechałeś po całości. Mam 5dmk3, mialem mk2 i owszem nowszy jest lepszy ale pisanie o mk2 że to zabytek do muzeum to... bzdura. Zarzucasz innym "cwaniakom" że piszą o kultowości mk2, ale sam przeginasz w drugą stronę pisząc ze to zabytek technologiczny. Znasz to: Prędzej źdźbło w oku bliźniego .... i tak dalej....