-
Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiem, wiem, jam nieświadomy 8-).
A ja zboczony bo robię praktycznie wyłącznie w RAW a potem to dopieszczam ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII :).
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
-
Ja o tym wiem ale i tak jestem pełen podziwu szczególnie wiedząc jaki obrazek wychodzi z 5D mkII 8-). Bardziej niestety martwi mnie to że nic mi nie pomoże lepszość matrycy skoro kadry zostaną te same :(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
To prawda:
"Profesjonalista" czyli jak to się utarło ten kto co zarabia na życie aparatem - trzaśnie serię JPG ze ślubu (bo nie każdemu się chce obrabiać taką ilość raw`ów) gdzie odbiorca w 90% przypadków nie analizuje zdjęć pod technicznym czy artystycznym kryterium bo się na tym nie zna, a odbitki (jeśli już są w ogóle) to wielkość albumowa, czy np. fotoreportret via paparazzi odda do gazety w której pracuje zdjęcie nóg tgz. gwiazdy wychodzącej z auta, a agencja prasowa z kolei wydrukuje to zdjęcie w "brukowcowej" jakości znanej wszystkim z kolorowych gazet, gdzie + 6 EV czy ISO 25600 to nic wielkiego.
"Amator - Pasjonat" zazwyczaj nie utrzymuje się wyłącznie ze zrobionych przez siebie zdjęć, jest to jego hobby, któremu poświęca bez reszty każdą wolną chwilę, przykładowo pejzaże czy portrety które popełnia pokazuje w gronie osób, które to podobnie jak on są pasjonatami fotografii, a w przypadku wystawiania na konkursy prace takie są analizują doglębnie pod każdym wręcz względem, często też taka fotografia drukowana jest w dużym formacie po czym spoczywa na ścianie tudzież Autora czy potencjalnego klienta, którym to może być np. jakieś wydawnictwo.
I o ile w pierwszym przypadku forsowanie RAW`a +2-3 czy 4 EV z cienia nie ma aż takiego znaczenia, to już w drugim przypadku ma i to duże i z tego powodu raczej druga grupa nie ryzykuje i naświetla scenę poprawnie lub taszcząc w góry statyw naświetla scenę z użyciem AEB nie myśląc nawet o forsowaniu.
-
Nie wprowadzam juz w blad, moje niedopatrzenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qczman
Nikt chyba nie napisal o braku automatycznego czyszczenia znanego z 5D II i innych konstrukcji.
ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?
Niedopatrzylem, wszystko jest ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qczman
Niedopatrzylem, wszystko jest ;)
jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
jesłi chodzi o 6D to jest i działa bardzo sprawnie, zrobione mam już pona 10k zdjęć w wraunkach klubowo/koncertowych - wiec generalnie wysokopyłowych, bardzo czesto zmieniam szkła, bo dużo robię na stałkach, wczoraj dokładnie przejrzałem matrycę i jest czyściutko...
I o to chodzi, rowniez czesto zmieniam obiektywy :)
-
Witajcie,
dużo jest pisane odnośnie fotografowania, a jak pomiędzy modelami 5D mark II, a 6D wyglądają różnice w kwestiach filmowania.
Zastosowanie do kręcenia krótkich form, reklam etc.
Mam zamiar stosować szerokie szkła, dynamiczne ujęcia, wykorzystanie światła zastanego, ale też przejścia z ciemnego w jasne itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
P_35mm
Witajcie,
dużo jest pisane odnośnie fotografowania, a jak pomiędzy modelami 5D mark II, a 6D wyglądają różnice w kwestiach filmowania.
Zastosowanie do kręcenia krótkich form, reklam etc.
Mam zamiar stosować szerokie szkła, dynamiczne ujęcia, wykorzystanie światła zastanego, ale też przejścia z ciemnego w jasne itp.
Wg testów na necie na wysokich iso jest znaczna różnica na plus 6d.Canon 6D vs 5DII - Is the 6D worth the extra cost & why? Comparison Tutorial - YouTube
-
Poprawili też (podobno) kwestię płynności ruchu i jakość kodeka.
Piszę "podobno" ze względu na to, że sam nie porównywałem - czytałem jedynie opisy.
-
Miałem przyjemność bawić się tym 6D na targach w Łodzi, a że nikt mnie nie ganiał to spokojnie się nim pobawiłem. 6D było podpięte z 35L i jak dla mnie body zaskoczyło mnie pozytywnie :) Dziwnie lekka konstrukcja (takie wrażenie)... w ręce pasuje i trzyma się pewnie. Ten krzyżak chodził bardzo płynnie (chyba był już lekko wyrobiony...) sterowało się nim b.dobrze i przyzwyczaić można się już po kilku minutach. Jedynie sprawia wrażenie takiego tandetnego, który ma chęć się zaraz rozsypać. AF celował bezbłędnie i szybko. Menu aparatu bardzo czytelne - szybko się po nim można poruszać. Powiem szczerze że mimo negatywnego podejścia do tego body stwierdzam że zaczynam się bardzo zastanawiać czy aby go nie kupić, zamiast 5DMMII. Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Miałem przyjemność bawić się tym 6D na targach w Łodzi, a że nikt mnie nie ganiał to spokojnie się nim pobawiłem. 6D było podpięte z 35L i jak dla mnie body zaskoczyło mnie pozytywnie :) Dziwnie lekka konstrukcja (takie wrażenie)... w ręce pasuje i trzyma się pewnie. Ten krzyżak chodził bardzo płynnie (chyba był już lekko wyrobiony...) sterowało się nim b.dobrze i przyzwyczaić można się już po kilku minutach. Jedynie sprawia wrażenie takiego tandetnego, który ma chęć się zaraz rozsypać. AF celował bezbłędnie i szybko. Menu aparatu bardzo czytelne - szybko się po nim można poruszać. Powiem szczerze że mimo negatywnego podejścia do tego body stwierdzam że zaczynam się bardzo zastanawiać czy aby go nie kupić, zamiast 5DMMII. Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?
http://www.canon-board.info/autoryzo...igawkiz-88344/
A wrażenie tandetnego to sprawia 60D a nie 6D ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
AF celował bezbłędnie i szybko.
Jak boczne punkty? Sprawdzałeś? Jeśli tak to sądzisz, że są zauważalnie (znacznie) gorsze w porównaniu choćby do 5DII?
-
Gorsze niż w 5d2? Żart jakiś?
-
Dzięki za linka :)
Wszędzie oszczędzają, więc i wykonanie będzie szło w najgorsze ;)
Boczne punkty były jak najbardziej używalne. Nie zauważyłem żadnej różnicy między środkowym a bocznym punktem... To że jest ich mniej nie znaczy że nie wystarczy. Jeśli każde 6D + 35L chodzą tak jak to na targach to kupować i robić fotki. Ja osobiście z młodszych cropowych body korzystałem z bocznych punktów i były bardzo przydatne. W 6D też nie sprawiały żadnego problemu. nie wiem jak w miejscach bardziej ociemnionych ale na czarnym tle tyłu monitorów dawały radę..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
W zasadzie każde wyciąganie z cieni jest czymś nazwijmy to "niestandardowym" i każdy świadomy fotograf dla uzyskania najlepszych efektów się w to nie bawi, jest to tylko ratunek przed niemocą-koniecznością - podobnie jak niegdyś silne forsowanie błon, czy wtedy ktoś marudził że ziarno duże wyłazi? nie, wręcz przeciwnie nieraz dodawało to klimatu fotografii ale to juz w erze cyfry brzmi jak sci-fi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Dokładnie:!::idea: klient fotografa Pro jak to dumnie się mówi w 90% przypadków w ogóle nie zna się na fotografii, a jakość postzegaja biernie, wystarczy powiedzieć "że jest dobrze" i w to uwierzy, podobnie jak czytelnicy onetu że zdjęcia NG są najlepsze na świecie, ale nad tym dokałdnie rozpisałem się parę klika stron temu...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
Na to jest kilka uzasadnienień:
- ekstrema, która do tego bezwzględnie zmusza,
- lenistwo w poprawnym naświetlaniu,
- masochizm, czyli nie ma wymaganej ekstremy, nie ma lenistwa - ale jest RAW ;)
-
Witam, jako, że zamierzam nabyć body jak spora ilość kolegów mam dylemat 5D mkII czy 6D. Wybór dla mnie raczej oczywisty czyli 6D. Nie używam z lampą czasów krótszych jak 1/125, korzystam w 99% z punku AF centralnego, nie używam lamp studyjnych. Robię zdjęcia na weselach oraz zacznę z plenerami. Większość zdjęć w RAWach.
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta z 5D wersji pierwszej.
Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gabrielr24
Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku.[...]
[...] Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Nie widzisz pewnego dysonansu w swojej wypowiedzi? Dziękujesz teoretykom, ale czysto teoretycznie założyłeś że AF jest nie dwa czy pięć ale 1000 razy lepszy :)
Cytat:
Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.
Tu to już pojechałeś, miałem oba i AF jest co najmniej trochę lepszy w 5D2 niż w 5D wbrew mitom w sieci.
-
Używam czasami 5D mkII i nie czuję w żadem sposób różnicy w działaniu AF. Dlatego decyzja w stronę 6D któremu bliżej do mkIII niż do MKII z terorii. Obrazek identyczny jak w mkIII i nawet mniej szumi, AF inna liga mi wystarczy środkowy działający dobrze, klawiszologia to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Gwoździ wbijał aparatem nie będę, dla mnie lżejszy znaczy lepszy.
Co przemawia za 6D to lepszy obrazek(rozpiętość tonalna), mniejsze szumy, lepszy AF, lżejszy co więcej trzeba? To, że guziki w innym miejscu kwestia gustu. Karta SD czy CF? Niestety CF za kilka lat będzie już zabytkiem.
Co przemawia za 5D mkII oprócz obudowy?
-
150tys. gwarantowanej migawki i staż, dla nie których to ważne - Mk2 ma swoje lata, co miało się urodzić już się urodziło, 6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.
Oprócz w/w i budowy - obudowy oczwyistością jest że 6D jest lepszym aparatem.
Wybór 5D Mk2 vs. 6D - przypomina mi to trochę dylemat znajomego, który planował zakup Mercedesa, nie mógł sie zdecydować pomiędzy solidną, masywną, wręcz okrzykniętą mianem nowożytnej legendy W140, a nowocześniejszą, zgrabniejszą, ładniejszą ale mniej pancerną W220.
Wybrał drugą opcję bo stwierdził że nie będzie gnał przez pustynie z szejkiem na tylnej kanapie ścigany przez dzeisiątki wrogów - tylko będzie jeździł po normalnych drogach z rodziną ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.
Nie kracz, 6 m-cy minęło i o żadnych nie słychać. Przez taki czas już by się chyba ujawniły.
-
No różnie to bywa nieraz "myki" jak wiadomo wyłaziły i wyłażą po pewnym czasie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?
100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gabrielr24
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
to ja polecam poczytać dokładnie oba wątki o 6D, ten i mój
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji
Co to znaczy "brak bezpłatnej wymiany"?
Canon od dawnych czasów wymienia migawke w oparciu o jej przebieg nie czas trwania, aparat może mieć i 7lat jak migawka będzie poniżej deklarowanego przebiegu użytkownik nie ponosi kosztów.
-
PoulN wymienia tylko w 1dynkach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Co to znaczy "brak bezpłatnej wymiany"?
Canon od dawnych czasów wymienia migawke w oparciu o jej przebieg nie czas trwania, aparat może mieć i 7lat jak migawka będzie poniżej deklarowanego przebiegu użytkownik nie ponosi kosztów.
Musiałbyś odgrzebać link do filmu, gdzie Pan Robert Woźniak o tym wspomina. Najprościej będzie zadzwonić i napisać do CSI.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_zibi
I o ile wiem w 5d2, 5d3, 7d, xxd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dj_zibi
Nieprawda
Mój 30D miał 2lata temu wymienianą bezpłatnie migawkę na Żytniej przy przebiegu poniżej 100k, nie musze pisać że był wtedy po gwarancji...
Gdzieś linkowałem ten filmik z Woźniakiem jest tam mowa o tym że canon gwarantuje określony przebieg migawki, z tym że chyba była tam jakas rozbieżność że wprowadzili to od 60D? czy od 6D wprowadzają, nie pamiętam, a praktykują to tak naprawdę już od paru dobrych lat..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Nieprawda
Mój 30D miał 2lata temu wymienianą bezpłatnie migawkę na Żytniej przy przebiegu poniżej 100k, nie musze pisać że był wtedy po gwarancji...
Gdzieś linkowałem ten filmik z Woźniakiem jest tam mowa o tym że canon gwarantuje określony przebieg migawki, z tym że chyba była tam jakas rozbieżność że wprowadzili to od 60D? czy od 6D wprowadzają, nie pamiętam, a praktykują to tak naprawdę już od paru dobrych lat..
O ile pamiętam to Woźniaka w tym programie poprawili, że chodzi o body xxD i w górę. I się chyba poprawił, że body 2 i 1 cyfrowe mają ową gwarancję na migawkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Nieprawda
Jak na razie serwis unika wyraźnej i prostej odpowiedzi na to pytanie przynajmniej ja nie byłem w stanie doczytać tego w odpowiednim wątku tylko jakies słowne gierki, uniki zamiast prostych żołnierskich słów (tak nie ewentualnie gwarantowany przebieg).
Film z Woźniakiem tez ogłądałem ale po pierwsze nie załapałem odpowiedzi przedstawiciela producenta na to pytanie, a po drugie skala kompetencji była tak porażająca że wolałbym mieć jakieś minimalnie wiarygodne potwierdzenie (strona producenta, strona autoryzowanego serwisu czy coś na kształt).
-
Co wybrać? 5dmkII czy 6d? A może 5dmkIII? Napiszę tak. Zarabiam na zdjęciach, ale używam do tego canona 50d i dwóch czerwonych pasków. Jednak dla potrzeb czysto amatorsko-hobbystycznych chciałem zakupić pełną klatkę, co by mieć jeszcze większą przyjemność ze zdjęć. Od czterech miesięcy zastanawiałem się, który korpus wybrać. Ale wczoraj na kolejnym zleceniu problem rozwiązał się sam. Po raz pierwszy zabrakło mi ISO na moim cropie. Pewnie jako amator dalej bym się zastanawiała co wziąć. Jednak jako "zawodowiec" podjąłem decyzję, że muszę dokupić 6d. Na szybkim af nie za bardzo mi zależy, a wysokie używalne iso w szóstce jest dla mnie niezbędne. Poza tym 4 kilo ( 5dmkIII ) w kieszeni wykorzystam na jakieś ciekawe wakacje. Naprawdę współczuję amatorom, którzy mają dylemat, w jaki sposób wydać ciężko zarobiona gotówkę. "Profesjonalista" ma łatwiej, bo wie, co mu jest do pracy potrzebne :-)
Pozdrawiam
-
Zawodowiec a profesjonalista rzadko chodzą w parze...:)
-
5D MKII v 6D v 5D MKIII
-
Odp: 5D MKII v 6D v 5D MKIII
Witam,
Ostatnio prawie kupiłem 5d mark II, jednak poczytałem o 6d i sam nie wiem.
Aparat ma służyć do pracy weselnej oraz na wakacje. Posiadam 2 fajne obiektywy do pracy wraz z 1d mark iii jednak on w pracy weselno-pomieszczeniowej ustępuję Nikonom ( nie do tego został stworzony). Jednak chce wykorzystać potencjał szkieł więc zacząłem się zastanawiać nad którymś z tych aparatów.
Ma to być aparat który w razie czego nagra na glidecamie jakiś teledysk opcjonalnie całe wesele ( zabezpieczenie dla Kamery ).
Plusem przemawiającym za 5d mk II. ( dane wyczytane)
150 tyś zamiast 100 w 6d -> bądź co bądź 50 tyś więcej.
Oraz bardziej odporne body.
Minusem może być wiek aparatu.
Oraz AF o którym w każdym wątku o 5d mk II głośno.
Co do 6d to jednak nowa konstrukcja- Wi- Fi oraz GPS to jak dla mnie bajery z których raczej nie będę korzystał.
Cena podobna:
Nowy 6D = 6400 zł
Nowy 5d mk II= 6190 zł
Od premiery 6d już trochę czasu minęło wiec może znalazłby się ktoś kto może miał te dwa aparaty i może powiedzieć coś więcej. I definitywnie polecić jeden.
Co do 5d mk II to filmy przez niego zrobione widziałem i muszę przyznać że obraz jest porównywalny a może nawet lepszy jak w mojej kamerze XF105.
Natomiast filmy z 6d tylko z tego co na youtubie można znaleźć.
Na koniec mam jeszcze pytanie. Orientuje się może ktoś jak wygląda żywotność aparatu podczas kręcenia filmów. Czy szybko aparat dostaje w kość?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotek
Witam,
...
Od premiery 6d już trochę czasu minęło wiec może znalazłby się ktoś kto może miał te dwa aparaty i może powiedzieć coś więcej. I definitywnie polecić jeden.
Co do 5d mk II to filmy przez niego zrobione widziałem i muszę przyznać że obraz jest porównywalny a może nawet lepszy jak w mojej kamerze XF105.
Natomiast filmy z 6d tylko z tego co na youtubie można znaleźć.
Na koniec mam jeszcze pytanie. Orientuje się może ktoś jak wygląda żywotność aparatu podczas kręcenia filmów. Czy szybko aparat dostaje w kość?
Czytając poprzednie posty wywnioskowałem z obserwacji użytkowników, iż jakość obrazka oraz sprawność AF jest lepsza niż w 5DmkII... poświeć kilka chwil na zapoznanie się z treścią tego tematu i spróbuj sam wyciągnąć wnioski... Ja na chwilę obecną bym się nie zastanawiał. Skoro nie stać mnie na 5DmkIII to wybór jest prosty - 6D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotek
Cena podobna:
Nowy 6D = 6400 zł
Nowy 5d mk II= 6190 zł
Gdzie Ty znalazłeś 6D za 6400 zł ? Cena netto czy brutto ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Czytając poprzednie posty wywnioskowałem z obserwacji użytkowników, iż jakość obrazka oraz sprawność AF jest lepsza niż w 5DmkII... poświeć kilka chwil na zapoznanie się z treścią tego tematu i spróbuj sam wyciągnąć wnioski... Ja na chwilę obecną bym się nie zastanawiał. Skoro nie stać mnie na 5DmkIII to wybór jest prosty - 6D
Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...
Qbańczyk, ceny 6100 z USA, 6500 za 6D bez FV w PL i 6200 5D MKII z fakturą w PL... takie są ceny na allegro i jak nie wierzysz to wejdź i sprawdź a nie się dziw ;)
Też grubo zastanawiam się nad 6D i 5D MKII... powiedziałem sobie że jak trafi się używane 5DMKII do 5tys. to biorę. Ale się nie trafiło i nie ma co kombinować i szukać na siłę. DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR, cicha migawka, lepsze odwzorowanie białego koloru, jakość nagrywania filmów... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady :D
Ja 6D będę miał we wtorek to mogę coś więcej powiedzieć, oprócz tego co zauważyłem testując te body w kilku sklepach. AF chodzi dość przyjemnie tak jak w 7D... czyli szybko i celnie. Fakt jest mało punktów bo tylko 11... ale może i to zaleta ? Ktoś kiedyś mi powiedział że sprzedał 7D bo miał za dużo punktów AF... nie był to amator i to dało mi do zastanowienia. Teraz zaczynam chyba go rozumieć... że nie samo AF się liczy ;)
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.
-
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII
widzę że edytowałeś... to może inaczej... skąd o tym wszystkim wiesz "...DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR i cicha migawka... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady..." jestem pewien że po lekturze forum:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...
.
No to co Ty tu jeszcze robisz skoro to forum takie nieprzydatne, a wypowiedzi forowiczów uważasz za kpinę :roll:?
-
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Należy pamiętać, że nie same opinie się liczą ale jeszcze bardziej trzeba umieć wysnuwać własne wnioski i wybierać to co jest nam potrzebne... tego akurat nauczyłem się na forum i jestem Wam bardzo wdzięczny bo wiem co chcę :)
Dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qbańczyk
Gdzie Ty znalazłeś 6D za 6400 zł ? Cena netto czy brutto ?
Brutto:
Obecnie na allegro najtańsza
Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto
--- Kolejny post ---
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.[/QUOTE]
Jeśli o mnie chodzi to odpada taka opcja to bym musiał zainwestować jeszcze w jakieś szkła do Nikona. A do Canona leży w pudełku prawie nieużywany Canon EF 16-35 f/2.8 L II . Dlatego takie rozwiązanie Canonowskie mnie interesuje. I jak kolega powyżej. Co tknęło aby kupić właśnie 6d?
Do mnie 6d przemawia to, że jest to hmmm nowa konstrukcja. I niby lepszy AF- aczkolwiek z tym AF to też jest dużo informacji, ze nie taki on straszny jak go malują w 5d mark II. No i lekki, niepozorny aparacik.
A za 5d mk II. To jednak te 50 tyś cykli więcej i niby lepsza konstrukcja i uszczelnienie. ( 6d nie trzymałem w ręku więc moje informację są z forum).
Jeśli chodzi o wideofilmowanie. To ktoś napisał że 5d MK II nie można zrobić filmu slow motion a na youtubie jest kilka pozycji które pokazują że jednak można.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat :roll:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat :roll:.
Proponuję byś jako moderator dał przykład i przestał zaśmiecać niepotrzebnie ten wątek. Twoje wypowiedzi nic nie wnoiszą do tego tematu...
-
A ja proponuję żebyś zamiast dziecinnie odbijać piłeczkę wziął sobie do serca to co wyżej napisałem. Forum to nie blog na jedynie słuszne poglądy.
Śmieceniem się nie martw - się posprząta 8-).