Ja jednak do końca myślałem że Canon rozdzieli linie aparatu i video. Takie 5dmk3 bez video za 10k na starcie.
Wersja do druku
Ja jednak do końca myślałem że Canon rozdzieli linie aparatu i video. Takie 5dmk3 bez video za 10k na starcie.
Nie wiem, czy ktoś już zamieszczał ten link - nie widziałem, więc żeby pokierować temat na odpowiednie tory wrzucam odnośnik do nowych obrazków na canonrumors
http://www.canonrumors.com/2012/03/t...ide/#more-9165
chociaż pewnie większość z Was już je widziała, ja jakoś przegapiłem...
bebechy jak bebechy.
może ktoś wie i powie, co kryje się teraz w miejscu na uchwycie, na wysokości palca serdecznego?
Jeszcze z ciekawych rzeczy to jest nowe zastosowanie tylnego kółka. W trybie filmowym umożliwia ciche sterowanie góra, dół, boki tylko poprzez dotyk. No i wychodzi na to, że nie ma lineskippingu w trybie video.
jak dla mnie puszka ideał (na papierze) :) no może poza ceną :D
Nie wiem kogo nazywasz trollem, ale przeczytaj sobie swoje wpisy i wykaż troche samokrytyki. Jeśli kogoś kto zwyczajnie napisze swoje zdanie na forum to chyba coś Ci się pomyliło. Ta typowa polska zgryźliwość i chamstwo.
Większość w dupie była i gówno widziała, a do krytykowania innych są pierwsi.
Jest jeszcze kilka innych sympatycznych dodatków, np. i-frame codec z wysokim bitrate:
"You won’t need to record it externally because the internal codec is so good"
Teraz rozumiem już ceny nowych obiektywów Canona - będą schodziły jak ciepłe bułeczki :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam nadzieję, że ktoś da ci teraz bana.
My tu jakieś karmienie troli i inne bzdety, a czy ktoś przeanalizował dobrze foty jakie wypluwa nowa piąteczka?
Najpierw ściągnąłem kilka zdjęć, zacząłem wyciągać cienie i co? I nic. W końcu piękne cienie bez siatki jak 5d2. Jak się podkręci już na maksa wszystkie suwaczki pojawiają się kolorowe plamy widoczne także na iso od 25600 w górę ale i tak jest pięknie.
Teraz nie trzeba się przejmować założonym dekielkiem na obiektywie, bo i tak się wyciągnie z czerni detale :D
http://www.adorama.com/ICA5DM3.html ktoś będzie sprowadzał ? chętnie podłącze się do zamówienia.
Rozdzielczość horyzonalna 5d mk III to 5760 co stanowi dokładną trzykrotność rozdzielczości FHD (1920). Wygląda na to, że faktycznie nie będzie lineskippingu. :-)
Wygląda na to, że ten sensor został z góry zaprojektowany z uwzględnieniem funkcji Video.
Dobry jesteś, naprawdę dobry. Tylko wiesz nie chodzi o to, że my tu tak bronimy bardzo nowej piątki i potniemy każdego, kto coś złego powie o tej puszce. Rzecz w tym, że Twoje zdanie było beznadziejne i nijakie. Mówienie o tym, że nowy 5D jest za mało innowacyjny i ma za dużo punktów af jest dla mnie co najmniej niezrozumiałe. Człowieku, chodzi o to, że w tym modelu zostały (prawdopodobnie) naprawione wszystkie niedociągnięcia wersji poprzednich po to aby ta konstrukcja była dla wielu aparatem idealnym :)
No to teraz dopiero zajechało wielkim światem... jak kolega tam takiego sposobu wyrażanie się publicznie się wyuczył, to nie warto było jechać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Rysuje, rysuję i rysuję i nijak mi nie wychodzi - jak weźmiemy Bayera i co trzy piksele. Musi to jakoś sprytniej być zrobione.
Jak ktoś kupi i stwierdzi że mark 3 nie jest niczym specjalnym to chętnie przyjmę ;) a jak ktoś kupi i się spodoba to mark 2 który już nie robi zdjęć też nie odmówię :P
Ludzie cieszcie się że jest nowa pucha i jak kogoś stać to niech bierze :) Ja tu o mark 2 marzę a wy już na 3 narzekacie :D aparat co prawda nie powstał ale z tego co można wyczytać to jak dla mnie bomba bo o ile af się sprawdzi to będzie to puszka do wszystkiego :)
"This allows the video shooter to make selections of what he or she would like to adjust – ± exposure compensation, shutter speed or aperture adjustment, manual audio recording level, or ISO setting. "
http://www.learn.usa.canon.com/resou...categoryId=122
Czy ja cos przeoczylem, czy nigdzie nie ma podanego czasu x-sync ?
Wreszcie "normalne" 1/250 czy nadal 1/125 ? Ktos wie ?
To naprawdę przeoczyłeś bo taki czas jest podany - 1/200 i taki sam czas mają 5D i 5DII, więc nie wiem skąd te "nadal 1/125"
Jeżeli pytasz o szczegóły to lepiej nie szukać na innych stronach niż producenta ;)
http://www.canon.pl/for_home/compare...s/digital_slr/
w dodatku matówka stała, ale wyświetla siatkę - jak dla mnie wystarczy :smile:
tylko czy aby obraz w wizjerze po przejściu przez LCD nie będzie ciemniejszy?
Tez juz znalazlem... gdzies mi umknelo...
Skad 1/125 ? Z doswiadczenia. To, ze nie mam "C" w stopce, nie znaczy , ze nie mam w "realu" ;) . na 1/160 juz sie zaczyna black-out, na 1/200 jest "niepomijalny" . 5D mk2 ma synchro 1/125 max i juz. A Canon moze sobie napisac co chce... nawet 1/800 :mrgreen:
W sumie poza synchro na "normalnym" poziomie ( np 1/250 jak 1V ) brakuje mi tylko "kukulki" do AF ( takiej jak w D700/d300.... ) - dla mnie rzecz nieoceniona. No i moze jeszcze sterownia blyskiem z poziomu aparatu. Wymyslone "wieki" temu. Niekosztowne ( kwestia softu ) , a jakie mile. Radiowka tego nie zastapi.
Zreszta radiowka w nowej lampie i sterowniku to piekna rzecz, choc zasieg w kategorii komiczny byc powinien . 30m ??? Juz teraz sa "szybkie" sterowniki dzialajace ok 100m i wiecej . Technologia nie jest tu limitem. Zwlaszcza przy zaproponowanych cenach...
Ciekaw jest tez realizacji " w prawdziwym zyciu" pomiaru swiatla. To jest ( dla mnie ) bardziej istotne niz nowy design menu.
Trzeba kilka dni poczekac ... A potem juz tylko zapewne "mastercard" :)
spokojnie na skyportach 5dmkI i 5dmkII synchronizują na 1/200 więc nie sądzę żeby w tej kwestii coś się zmieniło
bardzo fajna zabawka tym badziej ze ma konstrukcje af z nowej jedynki
ale cena nie mala... coz, moze za pare lat hehe
U mnie na Skyportach nie synchronizuje 1/200 ( i na wszelkich lampach : od najtanszych D-lite , przez RX na Quadra'ch konczac ) ... Na Profoto Air tez nie, i probowalem znajomej Broncolor ( monobloki, scoro i senso ) na PW - tez nie...
Po kablu tez nie... nawet skyport z PC
Jedyna opcja ( jesli mnie pamiec nie myli, testowalem dosc dawno ) , to wyzwalanie fotocela z 580ex2 na stopce. Ta opcja jak najbardziej mnie nie interesuje.
Sorry, ale mine nie interesuje "jest osiagalne" . Jest 100% ( zawsze ) albo nie istnieje.
Dlatego bede obstawal , ze 5d2 ma synchro 1/125 .
Zreszta, to nie tylko moja opinia : wystarczy zajrzec na blogi (znanych) fotografow : maja ten sam "problem" ... .
- niespotykany zakres użytecznego ISO: http://www.dpreview.com/galleries/re...ht-iso-samples
- pełna dynamika AF
- 6 kl/s przy 22MPX
-AUTO ISO w pełni użyteczne
- kodekowanie filmu (rewelacja!)
i Ty naprawdę nie widzisz na co myśmy czekali :)
25600 przypomina mi 1600 z 40d :)
Chodzą słuchy, że póki co 5D mkII zostaje w linii. Podobno nigdzie nie napisali, że go przestają produkować, a w którymś wywiadzie przedstawiciel Canona nie zaprzeczył kiedy go o to zapytali.
Czy ktoś znalazł gdzieś jakieś rzetelne info o tym? Byłoby to ciekawe jeśli prawda.
Byłoby to logiczne i zachowało konsekwencję w cenach poszczególnych modeli 7d, 5dmkII, 5dmkIII, 1dx. Jeśli to prawda to o żadnym spadku cen nie ma mowy.
ładne stopniowanie
7d,super crop
5dmkII, tani FF
5dmkIII, wypasiony FF
1dx wypasiony FF profi reporterski
Juz sie ciesze na tanie 5DI takie do wozenia w aucie :):), na plaze i na wakacje
Tylko żeby nie było jak w przypadku 50d :/ po wyjsciu 50d przez jakis czas były na rynku i pod koniec w kosmicznych cenach a teraz używki to już wogóle :/
W przypadku wycofania mkII zapewne tak będzie.
Tak mi się właśnie wydaje, też nigdzie się nie doczytałem żeby wycofali 5D2 po wejściu 5D3, więc kto wie, może zostawią. Chcieliśmy "taniego" FF, to mamy... 5D2. Zamiast tańszego FF, pozycjonowanego niżej, zostawią 5D2 jeszcze jakiś czas, a dali sporo droższy 5D3 pozycjonowany wyżej.
No chyba, że Canon ma dla nas jeszcze jakąś niespodziankę :smile:
Pożyjemy, zobaczymy
Może zostawią, może...
Będzie 5DII i 5DIII podobnie (chyba) jak u konkurencji D700 i D800, D800E :-)
O ile w N to ma jakiś sens bo d700 jest repo to d800 studio. W canonie jest to po prostu ta sama pucha tylko ulepszona no chyba ze af bedzie tak dobry że repo się przesiądzie :D
Wolałbym żeby oczywiście Canon utrzymał obie piątki w produkcji bo to z pewnością obniżyłoby znacznie cenę II ale w zasadzie jest to niemożliwe. Tak samo z resztą jak nie wierzę w to że D800 nie jest następcą D700 a przynajmniej w założeniu nie miał być. Co wcale nie znaczy że Nikon po ewentualnie bardzo udanym wejściu na rynek 5D Mark III nie pozostawi D700 lub wrzuci D700s na rynek.
"The older Mark II model will continue as an active product in the company's SLR lineup."
http://www.imaging-resource.com/news...ystem-and-more ---> źródło informacji
Dodatkowo:Tylko tu: http://blog.planet5d.com/2012/03/can...press-release/
Powołują się przy tym na swój wywiad z C. Westfallem: http://blog.planet5d.com/2012/03/pla...-iii-hands-on/ - ale z tego akurat to IMHO nie wynika...Cytat:
The 5D2 will remain in the product line! The new Canon EOS 5D Mark III will be the third full frame sensor camera in the Canon line. The others are the 5D2 and the Canon EOS-1D X.
Pożyjemy zobaczymy jak to nasza kochana marka wymyśli :smile:
W sumie te puszki sobie nie zagrażają - natomiast wcale bym się nie zdziwił gdyby niedługo poszedł na emeryturę 7D. Wszak następca właśnie wyszedł ;).