odstawał jakością obrazu? raczej nie
Wersja do druku
Czemu tak agresywnie? :) Do obrączek i bliższych portretów uwielbiam 85L, na które jeszcze mnie mnie stać psychicznie, na razie zadowalam się 85 f/1.8 ;) Inna sprawa, że to wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy lubią mieć bezpośredni kontakt z przeciwnikiem ;) Dźwigam na każdy ślub profilaktycznie 24-70 i 70-200, a i tak większość czasu robię zdjęcia 35L i właśnie 85.
pytanie, czy poniższy zestaw będzie się dobrze sprawował na ślubach:
REPORTER PAS BIODROWY V1 + trzy sakwy CAMROCK L230 czy może brać Camrock L240 na canona 85 1.8 z osłoną a na 28 1.8 i 50 1.8 wystarczyć powinno L230. Czy może jakaś inna propozycja w przystępnej cenie - owy zestaw to koszt ok 200zł.
Ja polecam Lens Case od LowePro. Na 85usm z osłoną i 35L z osłoną idealnie pasuje Lens Case 2s. Poszukaj na allegro, może trafi się "prawie nowy". Za 3 nowe raczej nie zmieścisz się w 200zeta.
Odn pasa, nie prościej nosić zwykły, skórzany ? Tylko, że ja mam problemu z l4-l5:mad: i 2 pasy to masakra
docelowo właśnie chce zamieścić w tym 35L i 85L - bądź podobnych wielkości obiektyw. - zaczynam szukać :)
Mam pytanko do drogich forumowiczow i prosbe jednoczesnie.
W ubieglym sezonie fotografowem zestawem 5D + 24-70 i 85mm. W tym postanowilem przejsc calkowicie na stalki i wymienilem zooma na 24mm 1.4. Przede mna zakup drugiego body. Jeszcze nie tak dawno mial to byc oczywiscie 5D II ale spadly na mnie niestety dodatkowe wydatki i zastanawiam sie tez nad 7d albo nawet 60d skoro to ta sama matryca. Szukam tez starej 5D bo bardzo odpowiada mi obrazek z tej puszki ale coraz trudniej wyrwac cos w dobrym stanie. Pomyslalem sobie, ze taka kombinacja pelnej klatki i apsc plus te 2 szkielka powyzej i jeszcze dodatkowe 50mm mogloby stanowic ciekawa kombinacje, bo majac 24mm na fullfrejmie moge tez miec jakies 35mm na apsc.
Tylko pytanie jak sie ta matryca spisuje?? Jest ktos moze zyczliwy z Poznania lub okolic, zeby sie spotkac i uzyczyc na chwile jedna z tych puszek??
Jak kupisz cropa to nigdy sobie nie wybaczysz i bedziesz tak dlugo kombinowal az dokupisz drogie FF. Ja cropa nie dotykam, jak jeszcze mialem 40d z 5d to po cropa siegalem z przymusu, potem lezal w szufladzie az zmienilem na 2xFF.
Tym bardziej przesiadka w droga strone wydaje mi sie bardzo zlym pomyslem.
Tez miałem kiedyś 40D i po przejściu na 5D rzeczywiście doznałem szoku. Myślałem jednak, ze nowe matryce w 7D jakoś lepiej się sprawdzają od tej w 40D
Nie ma tu na tym forum Poznaniakow??? :)
Przechodził ktoś z 5d na 1d (ogólnie aps-h) ? Cały czas się zastanawiam nad zmianą. Doszedłem do wniosku, że wolę chyba mieć pewniejszy aparat (tj. af + fps) w ciemniejszych miejscach kosztem niewielkiej utraty jakości zdjęć. Czy ktoś już tak przechodził ? Ewentualnie jakie wnioski ? AF w niektórych kościołach zwyczajnie nie wyrabia bez założenia lampy, a nie po to się kupuje lekkie stałki, żeby lampę dokładać do tego. Docelowo celuję w 1dsmk2, ale póki co nie moja półka cenowa;)
Ja przeszedłem z 5Dmk2 na 1Dmk4, i nie żałuję, warto było. Z 16-35 jest zawsze szybko i pewnie. Nie wiem co miałbym napisać, to zupełnie inna specyfika pracy, inny shutter lag, itd. O ile z 5D nie lubiłem 85 1.8, o tyle na 1D stało się moim ulubionym szkłem ;) Mimo to, dalej zestaw 5Dmk2 + 35L uważam za niezastąpiony na jakimkolwiek ślubie. Nie brakuje mi jakoś specjalnie rozmycia czy "plastyki".
Jest sporo:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24833
Tylko nie wiem kto ma 7D :p
Skoro 1ds2 to nie ta półka cenowa to jaką jedyne chcesz kupić?
mkIIN? - staroć. 1d3? No może ale tu bym się zastanawiał czy nie lepiej 5D2 jednak.
Celuję w 1d2. Praktycznie ta sama cena co 5d. 1d3 ma tylko więcej klatek (1,5fps więcej) oraz lepsze iso. Najbardziej mi zależy na sprawnym af, więc najprawdopodobniej kupię 1d2, sprawdzę czy faktycznie dużo lepiej się pracuje z takim body i dalej podejmę kroki, albo powrót na 5d, albo kupno 1dmk3 (pod warunkiem, że matryca aps-h trafi w mój gust), albo zostawię 1d2 do czasu kupna 1ds2.
Hm, może faktycznie nie doprecyzowałem: ujęcia statyczne, gdzie np. para klęczy przed ołtarzem, czy czeka przy wejściu aż wszyscy wejdą lub muzyka zacznie grać to jest ok - mogę złapać ostrość na coś kontrastowego i lekko przestawić kadr. Ale gdy np para idzie do ołtarza, w środku nie za dużo światła zastanego, a w tle czasami dodatkowo światło z zewnątrz (przez otwarte drzwi wejściowe kościoła) to AF lubi się pomylić lub po prostu kręcić tam i z powrotem (mam tu na myśli 5d+50usm, najczęściej tego używam). 50usm przymknięte do f/2 i para idąca w moją stronę w takich warunkach często się kończy tym, że ostrość nie jest na twarzy ale w najlepszym wypadku kilka cm za (efekt można porównać do BF). Już pomijam w tej sytuacji fakt, że nastawiam ostrość na coś kontrastowego, choćby ta twarz i przy użyciu centralnego punktu kadr nie zawsze jest taki jaki bym chciał mieć... I tak naprawdę jeśli nie mam podpiętej lampy w takich warunkach (bez błysku - wspomaganie af) to dość sporo ryzykuję. Innym rozwiązaniem jest przymknięcie szkła, ale czasami warunki w kościele na to nie pozwalają (nie jeden raz się spotkałem z sytuacją, gdzie iso 1600/3200 + max f/2 wychodziły czasy rzędu 1/30).
w omawianej przez Ciebie sytuacji z pomoć Ci przyjdzie śledzący AF, który będzie sam dobierał AF do sytuacji. Ja nie miałem z tym ani razu problemu a tez takie ujęcia robię, tym bardziej że mam sigmę(której inni nie lubią własnie za AF). Lampy w kościele to już nia pamietam kiedy używałem, tym bardziej jako wspomagacza. A jeśli masz kłopot z AF zawsze można złapać ostrośc ręcznie, tyle czasu jest :)
No tutaj się mylisz i to bardzo.
Poza tym 1D2 ma gorsze wysokie ISO niż 5D1.
Różnic w tych modelach jest znacznie więcej. Ale jeżeli dla Ciebie to tylko 1,5fps i ISO to znaczy, że 1D Ci nie potrzebne.
Poza tym w jedynkach trzeba dobrze ustawić AF pod konkretną sytuację żeby było bardzo dobrze.
Pół setki pól AF i masa opcji do ustawienia.
Znajomy swoją pierwszą jedynkę "odkrywał" i dostrajał przez 2miesiące codziennie coś grzebiąc w ustawieniach i przesiadując na zagranicznych forach ;)
Nie napisałeś też z jakiego dystansu robisz.
50/1.4 nie jest demonem szybkości i celności (nie ma ring USM tylko micro USM czyli coś pomiędzy zwykłym silnikiem a normalnym USM) + 1.4 czy nawet 2.0 i to pewnie z kilku metrów to nie obwiniałbym sprzętu za to, że nie trafia, nawet przy średnim AFie 5D1.
Ile twarz na którą ustawiasz ostrość zajmuje kadru? Jest chociaż większa niż pkt. AF'a na matówce?
Mi 5D2 z 35L na servo też średnio trafia z kilku metrów i 1.4.
Przy zdjęciach seryjnych może 1/5 będzie dobrze trafione.
Za to z 70-200 jest bardzo dobrze. Praktycznie wszystko w punkt.
ISO1600 w 1D2 to jak 3200 w 5D1.
Sprzedasz 5D, kupisz 1D2 gdzie będzie gorsze ISO i nadal Ci nie będzie trafiać i tylko stracisz czas i pieniądze na roszadach.
No i crop x1.3 zmienia jednak sytuację. Zależy jakie masz szkła.
I tak i nie. Owszem opcji jest sporo, ale wystarczy ustawić raz sobie prędkość i precyzję servo wg własnych potrzeb, a później zostaje tylko bezstresowe używanie. Druga sprawa: mało kto używa wszystkich 45 punktów AF. Ja w 99% przypadków mam ustawione 9 aktywnych z pomiarem i tyle w temacie.
A co do kupna 1d na śluby MK II - nie, MK III i IV - tak, 1Ds MK II i III tak. Powód? ISO
Dla mnie ISO to ważna sprawa (zresztą nie tylko dla mnie), dlatego też wymieniam za jakiś czas 1D MK II na inną jedynkę
sa gusta i guściki o których sie nie dyskutuje :) ale wole robić zdjęcia :P
owszem, ja lubie pracować z materiałem dobrej jakości np EOT
Pozdrawiam
No tak tylko to wszystko trzeba ustawić.
Wedle potrzeb.
Do piłki duża szybkość, może kosztem precyzji.
Do ślubu jak para idzie do ołtarza nie trzeba takiej szybkości ale fajnie mieć większą precyzję.
No i ilość aktywnych pkt też trzeba ustawić.
Co do ISO to się zgadza z tym co pisałem właśnie ;)
Gdzie się podziały używane 35L?! Ostatnio cena za idealną używkę podeszła do równego 4,5 tys. zł. Nieźle... Tak wszyscy to szkiełko polecają do ślubów, że aż brakło sprzętu ;)
4,5 za używkę jak nowa można mieć za 5399 :D widac szkiełko dobre jest i ludzie zassali wszystko :D
Kryzys Panie kryzys. Ja tego szkła od dawien dawna nie widziałem na półce sklepowej.
krysys a ceny ida do góry :D
Kurcze chyba to ta forumowa propaganda robi swoje :D
Na kryzysie zawsze jedni się bogacą, a drudzy tracą.
dokładnie, ja na szczęście nie potrzebuję owej 35tki więc mam spokój
Ja kilka dni temu kupilem 24 L II w idealnej kondycji za 4200 :D. Wiec jak widac, sprzet jest wystarczy poszukac :D
Ja kupowałem 35L nowe w czerwcu to się musiałem mocno naszukać, wszędzie były pustki.
To szkiełko którego się raczej nie pozbywa jak już się kupi ;)
Mam 5d2 i 1d2, wcześniej 5d1. Jedynka to świetny aparat, ale niestety do ślubów jego iso trochę nie wystarcza, tutaj zdecydowanie lepiej sprawdza się nawet stara piątka.
Witam serdecznie brać canonowską :)
Jak wielu innych napiszę co mam:
- 450 d + canon 18-200 mm 3,5-5,6 + canon 50 mm 1,4
Planuję wymienić body na 7D (focę dużo sportu). W związku z wymianą body chciałbym dokupić jakieś szkiełka, bym mógł cykać śluby. W moim kręgu zainteresowań jest:
- canon 28 mm 1,8
- i ewentualnie jakiś fish-eye
- no i oczywiście lampa
Co powiecie o takim zestawie. Proszę o ewentualne sugestie.
Pozdrawiam, G ;)
dwa body musisz mieć, dwie lampy. obiektyw 18-200 moze byc na jednym, do szerokich ujec i do mega ciasnych kadrow, a na drugim body żonglować stałkami i bedzie gut.
fish-eye sobie na poczatek odpusc;)
Ja mysle ze dobor sprzetu do slubow czy do jakiego kolwiek innego tematu to przede wszystkim kwestia kwoty jaka sie chce przeznaczyc na ten zakup i od umiejetnosci fotografujacego. Jesli cie stac na 1dx i uwazasz ze wykorzystasz jego moc to sie nie zastanawiaj:-). Jesli nie stac cie i jestes poczatkujacy to pomysl np nad 5d, dokup do niego jakies szkielko typu zoom, najlepiej jasny f/2.8 i jakas tania lampke do swiecenia:-). Pzdr
Jak zawsze: najlepiej 2body. Własne, pożyczone - bez znaczenia.
Ten kit 18-200 najlepiej byłoby wymienić na coś jasnego z zakresu 17-50. Chociażby używany tamron.
Fisha odpuść lepiej kupić coś z zakresu 85/100/135/200
z dwiema lampami bym nie przesadzał. Szczególnie jak będzie nowa. Co prawda ja np. mam o tyle duży komfort, że jak mi siądzie lampa to wrzucam ISO3200-6400, 1.4-1.8, włączam światła na sali i jadę dalej :D (piszę o sali bo w sumie tylko tam lampy używam)
Nie ten na który stać tylko ten który na siebie zapracuje. Co z tego, że ktoś kupi 1DX za blisko 30tys. jak w pierwszym roku będzie miał 2-3zlecenia i sprzęt zamiast zarabiać będzie się zwracał nie wiadomo jak długo?
Ja założyłem, że rocznie będę kupował sprzętu który maksymalnie zwróci się w miesiąc pracy czyli 4-5wesel.
Prawdą jest, co piszą inni, że 2 body się przydają - na wszelki wypadek. Choćby nawet to drugie miało leżeć w torbie.
450d - fajny aparat, ale ISO 1600 czasami jest za mało, szczególnie z ciemnym zoomem 18-200. Jeśli nie wymienisz tego zooma na nic jaśniejszego, to nawet z 7d będziesz musiał dużo błyskać - polecam zaopatrzyć się w filtry ocieplające do lampy błyskowej (koniecznie!) i zestaw różnych dyfuzorów (na różne okazje), przyda się też sensowna książka o błyskaniu (np. Neil van Niekerk "Lampa błyskowa w fotografii ślubnej").
- co do samego 18-200 nie wypowiem się, bo nie miałem, aczkolwiek jestem mocno sceptyczny jeśli chodzi o szkła o tak szerokim zakresie. Za to na pewno byłem bardzo zadowolony z 18-55 IS (kitowe szkło, do nabycia za ok 200-300 zł).
- canon 28 1.8 - fajnie, może być też Sigma 30 1.4 (o ile nie jesteś sigmofobem).
- fisheye - jedyne "słuszne" rozwiązanie pod cropa to samyang, szczególnie że rybą robi się kilka ujęć na reportaż. Trzeba pamiętać tylko, że używalny jest od f5.6. A więc ciemno, a im szerszy kąt, tym trudniej doświetlić scenę lampą na aparacie.
- lampa - może 580 EX II? Droższa niż np 480-tka, ale silniejsza (nie tylko silniejsza moc błysku, ale także szybsze ładowanie) - a zapewne będziesz potrzebować silnej lampy. Moim zdaniem, słabszymi szkłami i nawet amatorskim (jak 450d) aparatem zrobisz ładne zdjęcia, jeśli masz dużo światła - najlepiej dużo zastanego. W kościele i na sali musisz znaleźć swój patent na naprawdę dobre doświetlanie.
Kupiłem aparat Canon EOS 600D i podstawowy obiektyw EFS 18-55 mm. Proszę podpowiedzcie mi jaki obiektyw dokupić do:
1. Zdjęć typowo portretowych (np. małe dzieci, rodzinne)
2. Ślubne
Dziękuję tym, którzy pomogą.
Canon 50mm 1.4
17-55 2,8