Dzięki za ostrzeżenie. Znaczy się trzeba odkładać na 135/2 a nie bawić się w półśrodki...
Wersja do druku
WOW.
Jarek, proszę... cytujesz linka, w którym jest kupę ostrych zdjęć z zestawu 5D/135 SF...
Moim zdaniem problem nie leży w tym, że te szkła (pierwsze 1987 afd EOS stałki) są nieostre bo są, tylko w gównianych silniczkach afd, które raz wyostrzą na żyletkę (24/2.8 wide open) a drugi raz niedokładnie, na totalne mydło.
Gdyby ktoś się czepiać, że sample są f/4 czy f/5.6 to przypomnę, że w czasach ~ 20D, ktoś tu, na forum pisał, że 24-70L kupuje się nie dla f/2.8 tylko po to by mieć ostre na f/4...
135L - jedno z najostrzejszych szkieł EF, jedno z niewielu w swoim wieku jeszcze dające radę na 50D czy wreszcie $935 w stosunku do $295 za 135SF...
BTW: Jeśli 5D potrzebuje już ostrych szkieł jakich będzie potrzebował 1D Mark IV czy ONE czy tam toto nazwą?
Koniec OT:
25/03/2009 - Cmos-zilla zaprasza na pokaz kotletkcji wiosna 09
nieco tansza opcja od 135L ale drozsza od 135 2.8 jest Sigma 150mm 2.8 macro - jest bardzo ostra od pelnej dziury, szybka, ma bardzo male abberacje no i fukcja macro co dla niektorych moze byc tez sporym plusem
Przecież 1 d z FF to dokładnie 1Ds.!0fps nierealne jak na razie ze względu na wielkość plików.Zmienić system można,ale ile razy można? Przecież upłynie rok,dwa i znów pojawi sie coś u konkurencji.Jeśli masz porządny komplet szkieł i akcesoriów do odbudowy , to czeka Cię wieczna przeprowadzka.Dzięki,ale jeszcze jakies jedzenie ciuchy i czynsz też trzeba opłacić :smile:To ja juz wolę gorszym aparatem robić gorsze zdjęcia :lol: Pozdrawiam
Nawet Ty bierzesz się za porównywanie zoomów ze stałami?
Zresztą szkło, które miałem do dłuższego obejrzenia przed zakupem, nie było ostre nawet przy f/4. Jego AF to oddzielna, wstydliwa historia, ale miało w obrazie bez zmiękczeń coś takiego dziwnego. Na pewno obraz, pomijając ogniskową nie był tak ostry, jak wymieniany przez Ciebie 24-70L, który demonem ostrości nie jest.
Same stopnie zmiękczania również jakoś do mnie nie przemawiały.
Temat AC pominę.
Tutaj już prozaiczna sprawa. Ja po prostu miałem te filtry o średnicy 72mm, zwyczajnie tylko do tego mogłem je podłączyć. Więc wyciąganie ceny jest po prostu nie trafionym argumentem, chodziło by raczej o cenę filtrów, które można pewnie kupić za 100-200zł.
W końcu to plotkarski wątek ;)
W zasadzie nie, wyjątek to 80-200L. Hint: nie pisałem o sobie ;)
W ogóle po traumie (szalona wręcz ostrość 300, 85, 135 czy 200/2VR) raczej unikam ocen czy coś jest ostre czy nie, jestem na odwyku (LX3) i uczę się od nowa akceptować zdjęcia ostre inaczej :mrgreen:
Jarku, nic nie wyciągam i nikogo nie atakuję ( dla jasności), ale jeśli ktoś chce szkło budżetowe (ma te 3 stówy) do EOS, o tej ogniskowej i nie chce szkieł firm trzecich co mu polecisz? Imho spokojnie obleci przymkniętym 135SF. AC, winieta, itd spada na dalszy plan bo w tych warunkach ($300) to będą najlepsze zdjęcia jakie będzie mógł zrobić - ty w czasach 1Ds2 chyba fociłeś 20D, nieprawdaż?
ps. Kiedy kupujesz 200/2 ;) :mrgreen:
Jest jeszcze 100/2, minimalnie krótsze, ale jaśniejsze i przy f/2.8 można cuda pokazać. Nawet przy pełnej się dobrze spisuje.
A jak testowałem 135SF, (zima 50/06, o ile się nie mylę), to już na pierwszym 5D. Pamiętam z tego testu ciągle nieostre gałęzie krzaków w Łazienkach, nieostrego Chopina i piękne fiolety w górnej części obrazu. Wołane jeszcze w RawShooterze, ktoś jeszcze pamięta?
A nie dziękuję, ja też jestem na odwyku. W tym roku zastanawiam się co najwyżej nad zmianą 135L na 85L, ale na pewno nic ponad to. Za to pojadę sobie na wakacje, w obecnych czasach to w końcu niezłe wyzwanie finansowe, nawet jak organizujesz wszystko samemu..
500d?
15.1MP
1.6 crop
3.5FPS
100-3200 ISO
3 inch VGA LCD
DIGIC IV
9 Point AF (inc. Face Detection for AF)
LP-E5 Battery
LiveView, Movie Mode w/contrast detect AF
W sumie te dane to nie jakaś wielka nowość. Piszą też, że być może będzie odchylany LCD. Podobno w Canonie pracują też nad szkłami optymalizowanymi do filmu 8).
no, zwłaszcza Twój były egzemplarz - czasem jak patrzę to się dziwię czemu się nim nie golę :mrgreen:
a nie masz tanio do sprzedania gdzieś w szafce ;) - bo jak niedawno zobaczyłem ile kosztuje w polsce to mało się nie udławiłem.. i też chyba muszę dać na wstrzymanie - zamiast tego będzie nowa kuchnia :mrgreen:
to prawdopodobne - w sumie lekki lifting 450d do poziomu "ubogiej" 50ki - to samo w poprzednich seriach było to i pewnie tu się sprawdzi..
Czwórka nie jest (50D) w stanie tego posprzątać, mimo gapeless!
Czekamy na Piątkę.
Dodam tylko, że podobno ma być nowe 50/1.4, podobno* w IS'ie.
* - patrz tytuł wątku ;)
Kilka dni temu przez chwilkę była na FM LNIB za 4500. To był deal!.
No widzisz, a ja mam żonę, która chętniej by kupiła to szkło niż kuchnię :mrgreen::lol:.
Ale pewnie będą sRaw-y więc ospa nie taka groźna ;).
W ogóle jeśli sprawdzą się te przepowiednie to to body zapowiada się ciekawie. Pytanie tylko na ile okroją filmiki 8-)?
Jasssne, zwykła w bloku. Tylko z perspektywy "tego mądrzejszego", bo już po zakupie stwierdzam, że nie warto oszczędzać na najlepszych domykaczach, mechanizmach otwierania, super oświetleniu i granitowych blatach. Jak z obiektywami, niby tańsze też robią zdjęcia, ale dopiero z najlepszych jesteś w pełni zadowolony.
Panowie, pora wyjść z kuchni i wrócić do pokoju z zabawkami ;)
http://www.canonrumors.com/2009/03/r...atureset-more/ - obracana lampa, obracany LCD, obracane kółko... kto da więcej?
obracana lampa IMHO to jest przerost formy nad treścią, bo te "kukułki" są po prostu za słabe, by korzystać ze światła odbitego;
obracany LCD owszem, dobra i przydatna rzecz, ale w pierwszej kolejności powinien on powrócić do serii G; a potem dopiero mogliby się zająć dostosowywaniem tego ficzeru do lustrzanek,
natomiast obracane kółko (rozumiem, że na tylnej ściance?) to faktycznie już najwyższa pora, aby znalazło się w podstawowych modelach DSLR, skoro nawet kompakty typu SX100 to mają!
jesli jak ktos ma jeszcze watpliwosci to prosze
CANON EOS 500D
http://www.fotografuj.pl/News/Canon_...plotki/id/2749
no chyba ze juz to tu bylo
A propos 50mm /1,4 mkII - gdyby mikro usm zastąpił ring to wróciłbym do tej ogniskowej. IS w stałce? Traktuję to jak dowcip.
500D - "na bank" z tylnym kółkiem.
Następne G w cmosie. Szybciej niż myślimy? Jeśli tak to LX3 zrobił swoje... brawo Panasonic!
myślę, że 50/1.4 II jest prawdopodobny.
Oprócz poprawy mechaniki (którą powinni zrównać do 28/1.8 i 85/1.8 ) trzeba by również dodać w tym obiektywie wsparcie dla E-TTL II (odległość ostrzenia); bo o ile mi wiadomo, aktualnie 50/1.4 nie wspiera tego systemu.
ciekawe kiedy naprawią to co "zepsuli"?
wprawdzie po jednorazowym wyskoku z brakiem RAW (G7) szybko się zreflektowali (pomogli ludzie radzieccy), ale do ponownego "odkrycia" pozostały jeszcze tilt/shift LCD i f/2.0
Jak dla mnie to 430EX nie była za duża/ciężka ani na G3 ani na S5 IS ani na 350D...Cytat:
Zamieszczone przez canonrumors
Może i nie ale pewnie dla wielu była zbyt droga. Taka mała lampa pewnie będzie dużo tańsza i o to chodzi 8).
http://i.gizmodo.com/5174244/rumor-c...-on-march-25th - fajnie wygląda na papierze, ale czy to znaczy, że seria xxD APS-C awansuje do ligi xD APS-H? A samo 1D APS-H do 1D FF? ;)
Witam
Wśród plotek na temat środowej premiery 500D są również takie, że ma pojawić się nowy kit 18-120 IS.
Czy komuś udało się znaleźć coś na temat tego szkła?
Czy ktoś pamięta jaki mniej wiecej czas dzieli premierę szkła od dostępnosci w polskich sklepach, a jakim cena startową spada do ceny, na której szkło się utrzymuje długi czas
Pozdrawiam
Robert
Na optyczne.pl pisza, ze 500D wyjdzie 25 marca, a wraz z nim wlasnie kit, ale czy prawda? Nie wiadomo, tylko plotki :) Pisza tez, ze aparat ma byc dostepny w sprzedazy od czerwca, wiec bardzo prawdopodobne (jednak mimo wszystko to ploty), ze bedzie w tym samym czasie.
EF-S 18-120 mm f/3.5-5.6 IS
Coś mi się wydaje, że ten nowy 18-120 IS będzie w stylu 18-200 IS. Czyli kolejny budżetowy lens :!:
Ciekawe czy będzie miał metalowy bagnet.
Jeśli chodzi o tego Nikkora, to używa go mój brat i jest to wg mnie bardzo przyzwoity obiektyw. Miałem też krótko do potestowania Canona 18-200. Canon wypada gorzej pod względem:
- jakości materiałów obudowy
- cięższego oporu pierścieni
- gorszej funkcjonalności przełączników do włączania-wyłączania AF i IS
- wielkości dystorsji
- płynności wysuwania się tubusu
- wyglądu wizualnego
- samoczynnego wysuwania się tubusu w pionowym położeniu w granicach ogniskowej 40-70 (za pewne z tego powodu on posiada wyłącznik-blokadę).
Aspektów w których Canon wypada lepiej nie zauważyłem :!: Ponadto do Nikkora dodawany jest w wyposażeniu fabrycznym miękki pokrowiec i osłona przeciwsłoneczna a Canon w tej klasie obiektywów na tym oszczędza.
wez mnie nie luzuj... to szklo ma rozdzielczosc i dystorsje na poziomie Sigmy 18-125. a takowa mialem przez dobre 1,5 roku i uwierz mi, mokre majty to to nie sa. taki mniej wiecej poziom canonowskiego kita 18-55 w jego II wersji (jeszcze przed IS)
mowiac szczerze to tego nie widze. za duzy zakres ogniskowych przy zbyt niskim pulapie cenowym, zeby sie w to bawic.
Na DPR piszą, że brak plotek o 500D świadczy niezbicie o tym, że się 500d pojawi - nieźle...
Na osłodę rzucili tylko taki ochłap: http://www.canonrumors.com/2009/03/500d-image/ - obiektyw raczej znany.
Mogli jeszcze zmienić napis na obiektywie 18-120 IS :D
http://forums.dpreview.com/forums/re...0&q=5d+II&qf=m
On March 25
There will be an announcement
from Canon
of a 30% discount/rebate
on all camera bodies
except the last 3:
1000D, 50D and 5D Mark II
which may or may not also have
some rebate but only by a single digit.
An official canon firmware