-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie! Nie! Nie! Bez DR szerokiego jak odległość Ziemi do Księżyca nie idzie zrobić dobrego zdjęcia! :mrgreen:
Body to urządzenie o określonych, mierzalnych parametrach technicznych. Jednym z nich jest ten nieszczęsny DR. Dopóki Canon nie umiał zaoferować sensora o parametrach zbliżonych do konkurencji to canonierzy raczej milczeli. Ale od 80D, 1DX2 i 5DIV wiadomo co może sensor DP Canona. Oferowanie czegoś zauważalnie gorszego w puszce za 2k $ może być odebrane jako niezasłużona szykana. Jakie fotki skleci dany użytkownik to jedno ale każdy płaci tą samą kasę bo kupuje konkretne parametry techniczne.
-
Zdjęć Wam jeszcze nie pokażę, bo zanim pucha do mnie dotrze to pewnie poniedziałek, albo wtorek - mieszkam w PGRze :P
Miałem niedawno w czatowni 6D, zrobiło na mnie dobre wrażenie. Obrazek lepszy niż z mojego 1D4. W nowej 6d2 nie będzie gorzej. Przyda mi się odchylany lcd z w końcu użytecznym AF w trybie lv.
W tym co robię nie mam w zwyczaju ani nie mam potrzeby wyciągania cieni +5ev więc ten problem mnie nie obchodzi.
Kupiłem taniej niż regularna cena, zyskam iso, cały obrazek z mojej 400tki, większa rozdzielczość, poprawi się komfort focenia w czatowniach i innych dziwnych pozycjach dzięki gibanemu ekranowi z AF. 150tys wyzwoleń migawki to dla mnie 10 lat focenia :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie! Nie! Nie! Bez DR szerokiego jak odległość Ziemi do Księżyca nie idzie zrobić dobrego zdjęcia! :mrgreen:
nie deprecjonowałbym korpusów z dużym DR - jeden potrzebuje dużego DR inny 12 klatek na sekundę bo co 12 zdjęcie mu wychodzi i jak zrobi więcej to może coś wybrać - różne są metody fotografów prowadzace do dobrego zdjęcia ale na koniec zostaje zdjęcie, a nie metoda i nikt sie nie zastanawia czy było robione przez dwa tygodnie czy dwie sekundy i czy korpus strzelał jak karabin maszynowy lub czy to był ten jeden naświetlony kadr - liczy się to co widać na zdjęciu :mrgreen:.
a w przypadku 6D2 raczej chodzi o uczucie użytkownika do naszej ulubionej firmy i odpowiedź na zasadnicze pytanie - "kto kawo je....jet" DR to szczegół techniczny, a jak się się jeszcze kiedyś dowiemy np. od twórców MLa że cytując innego użytkownika tego wątku "tak sie komuś ubrdało" to będzie radośnie.
firma oferuje inne korpusy z dużym DR np. 1DX2, 5D4 czy 80D - jest wybór.
-
Poczekajmy na więcej testów :) już jest w sprzedaży, więc zaraz pojawią się testy. Ja czekam na optyczne.pl :)
I w stu procentach popieram to co napisał Marfot.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maik30d
Poczekajmy na więcej testów :) już jest w sprzedaży, więc zaraz pojawią się testy. Ja czekam na optyczne.pl :)
Myślę, ze testy przygotowanych profesjonalnie portali już niewiele wniosą. Cud się nie wydarzy. DR jest lichy i jeżeli jakiś firmware lub software-owa korekta Canona w wywoływaczkach nie dokona cudu to zostanie to co jest :cry:.
Natomiast narasta we mnie nadzieja, że zwykli użytkownicy odkryją pozytywne walory tego body.
Rozpoczęła się wysyłka i sporo pozytywnych reakcji w świecie. Jeśli nie wyjdzie jakieś grube jajo to będzie to jakaś alternatywa na przeczekanie.
Pewnie kupię to body bo ma gibany dotykowy ekranik ale jakiś walor fotograficzny byłby miłym bonusem ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
A ja właśnie kupiłem.
Pochwal się jak przyjdzie!
Szczególnie jak rozłożenie i skuteczność AF i obrazek z matrycy :)
-
Jasne. Dziś wysłali, więc w poniedziałek powinien być, a jakieś foty dziczyzny pewnie wieczorem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Natomiast narasta we mnie nadzieja, że zwykli użytkownicy odkryją pozytywne walory tego body.
Do tych zwykłych użytkowników zapewne zaliczą się wszyscy aspirujący do miana astrofotografów, no przynajmniej ci którzy będą chcieli sobie nakręcić jakieś fajne time-lapse z rozgwieżdżonym niebem w roli głównej. Pod poniższym filmikiem zostały wystawione praktycznie same pozytywne komentarze ("Wow! That is amazing!", "impressive . . . !", "woow..beautiful", "Stunning work!", "epic video !" itp. itd.) co raczej nie ma miejsca przy innych filmikach dostępnych na YT poświęconych temu aparatowi.
http://www.youtube.com/watch?v=IBMP7OsmcMc
Miłośniczki selfie z aparatu pełnoklatkowego również nie powinny czuć się zawiedzione. Jeśli na dodatek będą posiadały tak drobne dłonie jak ta chyba sympatyczna dziewczyna z poniższego filmiku to ten aparat będzie dla nich szczytem ergonomii - cała dłoń spoczywa na gripie i jeszcze troszeczkę zapasu zostaje, po prostu bajka.
http://www.youtube.com/watch?v=eeezLCMWt10
Wielbiciele zdjęć krajobrazowych wszelakiego rodzaju zyskają nowe perspektywy (dosłownie).
https://www.youtube.com/watch?v=GaboqfkxkOw
Wszystkie filmiki zostały opublikowane na kanale Canon Australia. Oczywiście w żadnym z nich nie ma ani słowa o zakresie dynamicznym, skupiają się tutaj bardziej na sprzęcie (budowa, funkcje) niż na zdjęciach powstających za jego pomocą.
Miłośnikom korzystania z GPS Canon sprawił miłą niespodziankę (jeśli można to tak w ogóle określić) czyli coś dostępnego do tej pory tylko w modelach 1DX Mark II oraz 5D Mark IV. Wyłapałem to na forum CR.
Canon EOS 6D Mark II Has Begun Shipping
Cytat:
Page 143 of the manual. The GPS has the two modes the 1DX MKII has, you can set it to always keep GPS connected or have it power down when you turn the power switch off.
U nas to będzie na stronie 221:
Z ciekawych rzeczy wpadł mi jeszcze w oko świetny francuski test wersji przedprodukcyjnej (chociaż pracującej pod firmware takim jak wersja produkcyjna czyli 1.0.2). Co w nim takiego ciekawego?
- dźwięk migawki (niestety mimo najszczerszych chęci nie udało mi się go wysłuchać)
- test stabilizacji w trybie filmowania
- podany czas opóźnienia migawki
- test czasu reakcji AF w słabym świetle w zależności od ilości tego światła oraz techniki ostrzenia (wizjer optyczny lub podgląd Live View)
- test powtarzalności AF w trybie AI SERVO wraz z przykładowymi zdjęciami
Tego chyba na Optyczne.pl nie omówią dlatego ten test jest taki ciekawy.
https://www.focus-numerique.com/refl...k-ii-3365.html (oryginalny francuski test)
https://translate.google.pl/translat...-text=&act=url (oryginalny francuski test przetłumaczony przez Google na język angielski, tutaj nie będą wyświetlały się podklejone filmiki z YT)
W tym modelu aparatu podobno pojawia się po raz pierwszy jakaś nowość? której nie ma żaden inny model aparatu Canona a która może zainteresować filmowców.
Cytat:
A real 1/25 s in video
Until now, Canon SLRs could not go down to a 1/25 sec shutter in video; They were therefore blocked at 1/30 s for a recording in 25p. The 6D Mark II (like the next models, probably) now offers a 1/25 sec shutter closer to the cinema. A small change that should also limit the flicker effects under some lighting.
-
Pierwsi właściciele 6DII publikują swoje fotki:
6D Mark II Owners Unite! Discuss and post Photos! -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums
A na Fredmiranda oficjalny wątek rozpoczął RobDickinson (ten, co ukradł RAW-a z 6DII i dał @cgarcia do analizy - od tego zaczęła się burza o lichy DR w 6DII):
Official: 6D Mark II image thread ... - FM Forums
Pojawiają się też RAWy (lub DNG) z produkcyjnych egzemplarzy:
http://www.fredmiranda.com/forum/top...372/1#14124306
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
cienie czorne jak bobo żeby szumy nie wyłaziły (albo to szumy nie wylazły - wstawić co się woli) :mrgreen: - jeśli to wybór fotografa to ok ale jeśli to wybór wymuszony przez sprzęt to jest kupa :) - z mojej perspektywy to ja nawet lubię ciemne (a nawet czasem takie czarniawe) cienie (ale nie takie jak na tych zdjęciach z linku) ale chciałbym mieć wybór - ja zwykle mam ale to wymaga pracy. oczywiście posty jak zwykle - emejzing, looks very good - takie opinie można poczytać też np. o każdym kiszkowatym szkle dowolnej firmy - od opinia internetowa człowieka który słabo rozróżnia co jest emejzing a co emejzing nie jest i wszystko jest dla niego emejzing - podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie takich opinii to pomyłka.
ten aparat powinien pozwolić na uzyskanie szczegółów i kontrastu w cieniach i jednocześnie ciemnych czerni nawet przy takim DR jak podobno ma to powinno być możliwe :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Z ciekawych rzeczy wpadł mi jeszcze w oko świetny francuski test wersji przedprodukcyjnej (chociaż pracującej pod firmware takim jak wersja produkcyjna czyli 1.0.2). Co w nim takiego ciekawego?
Najciekawsze w tym teście jest to, że monsieur ocenił DR jako zbliżony do 5d4. Może miał niedokastrowany egzemplarz.:confused:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
cienie czorne jak bobo żeby szumy nie wyłaziły (albo to szumy nie wylazły - wstawić co się woli) :mrgreen: - jeśli to wybór fotografa to ok ale jeśli to wybór wymuszony przez sprzęt to jest kupa :) - z mojej perspektywy to ja nawet lubię ciemne (a nawet czasem takie czarniawe) cienie (ale nie takie jak na tych zdjęciach z linku) ale chciałbym mieć wybór - ja zwykle mam ale to wymaga pracy. oczywiście posty jak zwykle - emejzing, looks very good - takie opinie można poczytać też np. o każdym kiszkowatym szkle dowolnej firmy - od opinia internetowa człowieka który słabo rozróżnia co jest emejzing a co emejzing nie jest i wszystko jest dla niego emejzing - podejmowanie decyzji zakupowych na podstawie takich opinii to pomyłka.
ten aparat powinien pozwolić na uzyskanie szczegółów i kontrastu w cieniach i jednocześnie ciemnych czerni nawet przy takim DR jak podobno ma to powinno być możliwe :mrgreen:.
To, że cienie są czarne na zdjęciach prosto z puszki nic nie znaczy. Ja zawsze miałem wrażenie, że defaultowy kontrast w.np. 6d jest raczej przesadzony, chyba po to, żeby szum nie wychodził na dzień dobry i żeby fotograf cieszył się jak dużo może wyciągnąć z cieni. Może tak właśnie jest naturalnie i tak powinno być, bo to reprezentuje prawdziwy zakres tonalny, ale oko tak nie widzi. Oko widzi jak HDR. Więc zapewne ustawiając w aparacie mniejszy kontrast uzyska się na wyświetlaczu lepszą ocenę końcowego wygłądu typowego zdjęcia po obróbce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To, że cienie są czarne na zdjęciach prosto z puszki nic nie znaczy. Ja zawsze miałem wrażenie, że defaultowy kontrast w.np. 6d jest raczej przesadzony, chyba po to, żeby szum nie wychodził na dzień dobry i żeby fotograf cieszył się jak dużo może wyciągnąć z cieni. Może tak właśnie jest naturalnie i tak powinno być, bo to reprezentuje prawdziwy zakres tonalny, ale oko tak nie widzi. Oko widzi jak HDR. Więc zapewne ustawiając w aparacie mniejszy kontrast uzyska się na wyświetlaczu lepszą ocenę końcowego wygłądu typowego zdjęcia po obróbce.
od kiedy fotografia ma coś wspólnego z "tak własnie jest naturalnie" i "reprezentuje prawdziwy zakres tonalny" - te poglądy nie wytrzymywały zderzenia z rzeczywistością (znaczy z tym co robiono z fotografią) już 100 lat temu - to pstryki wprost z aparatu? czy obrobione rawy? bo nie doczytałem - jeśli to pstryki z aparatu to sprzęt entry level :mrgeen: powinien zadbać o fotografa bo ten może nie umić. 6D na standadowym ustawieniu (nigdy nie zmieniłem bo robię rawy) robi zupełnie przyzwoite jpegi nawet pod światło i daje radę - wiem bo parę razy próbowałem i nawet byłem lekko zaskoczony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
od kiedy fotografia ma coś wspólnego z "tak własnie jest naturalnie" i "reprezentuje prawdziwy zakres tonalny" - te poglądy nie wytrzymywały zderzenia z rzeczywistością (znaczy z tym co robiono z fotografią) już 100 lat temu - to pstryki wprost z aparatu? czy obrobione rawy? bo nie doczytałem - jeśli to pstryki z aparatu to sprzęt entry level :mrgeen: powinien zadbać o fotografa bo ten może nie umić. 6D na standadowym ustawieniu (nigdy nie zmieniłem bo robię rawy) robi zupełnie przyzwoite jpegi nawet pod światło i daje radę - wiem bo parę razy próbowałem i nawet byłem lekko zaskoczony.
Ja tu nie zaprezentowałem żadnego poglądu, :roll: więc mój post nie podlega krytyce. 8-) Sam nie jestem pewien czy defaultowe ustawienie w aparacie powinno pokazywać faktyczny wielki contrast naturalny fizycznie (czarne cienie) czy robić hadera w aparacie żeby wyglądało naturalnie dla oka. Dla mnie nie ma znaczenia, bo wszystkie zdjęcia obrabiam, a znam Cnona na tyle, że wiem co pokazuje, a jak jest naprawdę.
"Fotografia" to pojęcie tak szerokie, że trudno powiedzieć z czym ma lub nie ma czegoś wspólnego. Fotografia policyjna sceny zbrodni to też fotografia.;)
"Naturalnie" w sensie fizycznych własności - rzeczywisty zakres tonów może być tak szeroki, że cienie powinny być czarne i to jest "naturalne" z punktu widzenia projektanta aparatu, który pozostawienie robienia hadera uzytkownikowi.
6d nie jest "przyzwoite" w standardowym ustawieniu w sensie porównania z tym jak odbiera się rzeczywistość gołym okiem. Przykład 1: zdjęcie z PKiN ze słońcem dość nisko za plecami. Wychodzi zaskakująco czarny cień PKIN, którego okiem się w ogóle nie dostrzega. Zdjęcie wygląda zupełnie inaczej niż to, co się widzi, ale fizycznie różnica EV między cieniem i światłem jest faktycznie ogromna. Więc z punktu widzenia "rzeczywistości obiektywnej" obrazek jest naturalny, bo pokazuje tę różnicę.
Przykład 2: krajobraz z UWA pokazujący pola po horyzont z cieniem chmury. Okiem ten cień jest ledwo widoczny, na zdjęciu bardzo czarny.
Właśnie dokładnie z powyższych powodów Canon wymyślił ALO (Auto Lighting Optimizer), które zmniejsza contrast żeby obrazek wyglądał bardziej naturalnie dla oka. Oczywiście jak sie robi w rawach nie ma to wielkiego znaczenia poza podglądem i może ułatwieniem dla spieszących się, jak napisane poniżej. Więc nie ma tu absolutnie żadnych kontrowersji.:roll:
"ALO analyses contrast in captured images and modifies both shadows and highlights via tone curve adjustments to minimise loss of detail in contrasty light conditions."
(oczywiście bez ALO żadnej utraty szczegółow nie ma, one w rawie dalej są a ALO je tylko od razu wyciąga, co może zrobić również LR)
"Although ALO is a feature initially found on consumer level products, it is worth experimenting with for professional applications as well. If you are working to deadline it can help reduce the time needed in post-production before sending images to a client or picture desk."
Auto Lighting Optimizer - Canon Professional Network
-
-
Dojechał :)
łąduję aku i wieczorem w las :)
-
@KNC wieczór minął, teraz już noc. Jak wrażenia z nowinki ?
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Już piszę :)
Wszystko na plus w porównaniu z 1D4.
Zacznę od początku.
Wizjer czytelniejszy.
W wizjerze dużo ikonek oraz poziomica.
Same czcionki w wizjerze bardziej czytelne.
Bardzo dużo opcji edycji AF, oczywiście nie zgłębiłem ich jeszcze.
Sam AF już na 1 focenie stwierdzam że lepszy. PEwniejszy i bardziej czuły. W trybie LV około 300poł AF i ten AF w końcu działa!
Odgłos lustra i migawki o wiele wiele przyjemniejszy. Tryb cichy nie tylko z nazwy.
Rozdzielczość ekranu zdecydotwanie lepsza, obraz bardziej klarowny i ostry.
Iso gdzięś 1ev lepsze.
EDIT:
6D2, 800mm, f5.6, iso 1600, 1/125s. kadrowane z poziomu do pionu, 11 z 26 mpix
-
Nie może być! 6d II robi zdjęcia! Czyli jednak sprzęt musi być w odpowiednich rękach... Fajny lisek.
-
Lisek swietny, szczegolnie z tym kwiatkiem w ld.
Ja bym chetnie przeczytal wrazenia posiadacza 6dc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Ja bym chetnie przeczytal wrazenia posiadacza 6dc.
Ale jak miałby ten właściciel zareagować? Oświadczyć, że ze wstydem wyrzucił swoją puszkę czy zadeklarować, że jego aparatem lisa nie da się sfotografować?
-
Chciałoby się napisać, że nie ma głupich pytań, ale starasz się mnie wyprowadzić z błędu.
Napiszę więc, abyś nawet Ty zrozumiał.
Taki właściciel miałby napisać co się zmieniło na plus, co ewentualnie na minus, czy jest zadowolony z przesiadki itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Chciałoby się napisać, że nie ma głupich pytań, ale starasz się mnie wyprowadzić z błędu.
Napiszę więc, abyś nawet Ty zrozumiał.
Taki właściciel miałby napisać co się zmieniło na plus, co ewentualnie na minus, czy jest zadowolony z przesiadki itp.
Przeciez napisal w kontekscie 1d, ktorego ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Już piszę :)
Sam AF już na 1 focenie stwierdzam że lepszy. PEwniejszy i bardziej czuły. W trybie LV około 300poł AF i ten AF w końcu działa!
Czyli potwierdzasz to co, o czym piszę na forum od dawna. Dożyliśmy czasów, w których korpus z najniższej półki (800d) ma lepszy AF od korpusu z najwyższej półki z przed kilku lat (1d4). O cenach nie wspomnę. W jednym (wg Canona) 1d4 powinien być jednak lepszy od 6d2. Szybciej powinien rozkręcać AF Twojej 400-tki we wstępnej fazie ostrzenia. Różnica ta powinna być najbardziej widoczna w momencie przeostrzania z MFD w kierunku nieskończoności lub na odwrót.
-
Nie wiem co w tym dziwnego.
Między 1D4 a 6D2 jest długi szmat czasu, powstalo wiele nowych AF rozwiązań, dziwne byłoby gdyby AF był gorszy. Trzeba się cieszyć że teraz w entry level 6d2 mamy lepszy AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Przeciez napisal w kontekscie 1d, ktorego ma.
A ja napisałem, że chętnie przeczytam wrażenia z przesiadki z 6dc osoby, która miała model 6d, a wymieniła go na 6d2. Czy to jest aż takie skomplikowane?
-
A jakie ma znaczenie "wrażenie kogoś tam" ? Zakładasz, że oczekiwania dwóch różnych osób są takie same ? A w kontekście jakiego typu fotografii oczekujesz odpowiedzi ? A jakie ma znaczenie taka informacja, jeżeli dla takiej osoby mają znaczenie tylko cyferki na jakimś portalu (np. DXO) ?
-
Jestem ciekawy opinii użytkowników. Nie wiedziałem, że to źle. Może w takim razie wrażenia z porównania 1d4 trzeba wykasować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jestem ciekawy opinii użytkowników.
Także jestem ciekaw opinii. Bo jakoś same cyferki z wykresami mnie nie do końca przekonują.
Ale zawsze coś z czymś warto porównać.
Photographic Dynamic Range versus ISO Setting
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Jestem ciekawy opinii użytkowników. Nie wiedziałem, że to źle. Może w takim razie wrażenia z porównania 1d4 trzeba wykasować?
Nie chodzi o to czy źle czy nie, będziesz miał dwóch typów, jeden będzie zadowolony, drugi nie, jaki wniosek będziesz miał z tego ?
-
Że wiele zależy od argumentacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
No C6DII wyglada w porownaniu z C5DIV niestety duzo gorzej jesli chodzi o dynamike tonalna a mieli zdaje sie zwykly egzemplarz a nie przedprodukcyjny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tilt
No C6DII wyglada w porownaniu z C5DIV niestety duzo gorzej jesli chodzi o dynamike tonalna a mieli zdaje sie zwykly egzemplarz a nie przedprodukcyjny.
Canon odrobil lekcje i juz nie powtorzy sie "pomylka" 6D vs 5D3 (chodz to pewnie tylko software ktory ogranicza nowe 6'ki).
Mam nadzieje, ze seria 1 wydawana co 4-5 lat nie bedzie wyznacznikiem jakosci matrycy ;).
-
https://www.youtube.com/watch?v=W68Qag7zYK0
dlaczego Robert Woźniak z Canona mowi, ze technologia matrycy w 6d jest taka jak w 5d m4, 80d - i ma poprawiony DR? (mowi o tym w 4:40)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yaqbpl
Jeżeli technologia jest ta sama to znaczyłoby tylko, że przetworniki AD są w waflu. Matryca taka ma potencjalnie lepszy DR.
Stąd powszechne staje się podejrzenie, że Canon przyciął sofwareowo możliwości tego sensora.
Każdy może sobie sprawdzić, że na niskim ISO jest kicha. RAWów już jest sporo, z różnych egzemplarzy.
Ja pooglądałem sobie kilkadziesiąt bardzo kontrastowych RAWów z puszek: 6DII, 6D, 5DIV, D750, D810. Wywołałem je w LR: Highlihgt -100/Shadow +100, exposure +1,5 EV.
Szumy w cieniach 6DII są agresywne, wyraźne. Podobać to się nie może. To nie jest żadna wygłupna obróbka tylko dosyć standardowy zabieg w kontrastowych scenach.
Oczywiście do Nikonów nie ma porównania ale nawet w stosunku do 5DII te cienie są kiepskie. No nie ma bandingu.
Na wysokim ISO takie amatorskie porównywanie jest już trudne. Może tam 6DII ma jakieś przewagi w DR i o tym mówi gościu z Canona.
-
nie ograniam tego. jesli wszystkie te aparaty maja matryce w tej samej technologii, to czemu tylko 6d m2 ma gorsze wyniki na niskim ISO. nie chce sie wierzyc, ze przycieli to softem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeżeli technologia jest ta sama to znaczyłoby tylko, że przetworniki AD są w waflu. Matryca taka ma potencjalnie lepszy DR.
Stąd powszechne staje się podejrzenie, że Canon przyciął sofwareowo możliwości tego sensora.
....
A mamy wiedzę jak wykorzystują te matryce takie aplikacje jak LR ?
Jak chce ktoś robić testy powinien używać softu producenta kompatybilnego z danym aparatem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yaqbpl
nie ograniam tego. jesli wszystkie te aparaty maja matryce w tej samej technologii, to czemu tylko 6d m2 ma gorsze wyniki na niskim ISO. nie chce sie wierzyc, ze przycieli to softem.
Wg DxO M5 i M6 mają DR gorszy od 80D o ok. 0.6-0.8 EV na niskim ISO. A było przekonanie, że to ta sama matryca. Coś tam można zaingerować.
-
Pan Robert z Canon sam nie wierzył w to co mówi. Bardzo niespójny przekaz w sferze werbalnej i niewerbalnej.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wg DxO M5 i M6 mają DR gorszy od 80D o ok. 0.6-0.8 EV na niskim ISO. A było przekonanie, że to ta sama matryca. Coś tam można zaingerować.
Domyślam się, że M5 i M6 matryca została przystosowana do szybszego odczytu ze względu na konieczność współpracy z EVF i stąd wspomniana różnica.
Co do 6d2, to wytłumaczenie tej (nie bójmy się nazwać po imieniu) hecy póki co nie jest mi znane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piszczal
Pan Robert z Canon sam nie wierzył w to co mówi. Bardzo niespójny przekaz w sferze werbalnej i niewerbalnej.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
hah, nie wiem czy tak jest ale jak ogladalem to myslalem, "jak klamiesz to patrz w oczy a nie spuszczaj wzrok"
-
Również uważam, że jest to ograniczenie programowe. 6D zbyt dobrze się sprzedawał, więc następca musiał być wyraźnie słabszy w jednym z ważniejszych parametrów od 5d4, żeby różnica w cenie była "uzasadniona".
Na szczęście mój 6dc działa i pozostanie w torbie na dłużej.
-
Jeśli to ograniczenie programowe to jest szansa że goście od MLa to potwierdzą, a może nawet zrobią mniej lub bardziej kulawe obejście - osobiście nadal nie mogę w to uwierzyć, w odsmażonego kotleta w starej technologii jestem zdolny uwierzyć ale w takie coś nie, film na youtubie pokazuje że papier wszystko zniesie.
Z drugiej strony może to dobrze bo miałbym parcie na zakup, a gibany ekranik mi się wyjątkowo nie podoba :mrgreen: (wytrzymałbym taki góra dół) - oczywiście ten korpus będzie robił fantastyczne zdjęcia podobnie jak 6D clasic robi fantastyczne zdjęcia bo to podobne korpusy są czyli ten nowy jest już przestarzały - ale w niektórych zastosowaniach np. sport może się okazać znacznie lepszy. Przy takiej cenie nic nie uzasadnia ruchu z programowym ograniczeniem matrycy - jeśli coś takiego jest to pomysłodawca powinien postąpić jak prawdziwy samuraj.
-
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
-
^^
Nie uzasadniał, ponoć to kłamstwo, że ktoś ten aparat kupował bo bez DR jak z Ziemi na Marsa nemůže být ;)
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ciekawe jak Nikon uzasadnił D5, który pojawił się w zeszłym roku i który ma DR (na wykresach) bardzo podobne do 5D2, 6D, 5d3, 6d2. A przecież mieli technologię...
Jakoś tak się składa, że kiedy matryca ma lepsze DR na niskich ISO, to ma gorsze na wysokich.
Wystarczy zapomnieć o ISO mniejszych niż 800 i wtedy praktycznie nie ma się co martwić, że ktoś ma dłuższe DR... :mrgreen: 8-)
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozważania - 6DII ma gorsze DR (od 6D classic) i na niskim ISO i na wysokim ISO więc gdzie ten DR odpłynął (znaczy polepszył się) bo nie widzę żeby na wysokie ISO - DR 6DII jest odrobinę słabszy od DR 6D classic na każdym ISO - na niskim ISO obie 6 są słabsze o (prawie) 2EV od DR 5DIV - coś tego DRa ogranicza albo technologia albo software - ale na pewno nie jest tak że się pogorszyło na niskim a polepszyło na wysokim - to nie ten przypadek.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
moim zdaniem z m6 jest ok wykres DR jest linią prostą i nie zagina się na niskich iso 0.5 eV a może mniej to nie tragedia
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^
Było 6d, teraz jest już 6dc (classic) a już niedługo jako 6dc (cult) ;)
będzie bo 6D classic to rewelacyjny korpus jest :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
i to tyle na temat DR.
Focenie w zakresie iso 100-200 to raczej wąskie grono odbiorców. Ja w każdym bądź razie wykonuje zdjęcia przy takich wartościach iso w skali promilowej.
Choć celowe obniżanie tego zakresu przez canona to jak bicie nas po twarzy...
A ja pewnie z 70% robię na iso 100, a czasem robię na iso 50 i uważam że to podstawowy zakres dla tego typu korpusu jak 6D i optowałbym za natywnym ISO 50 - niskie lub wysokie ISO jest używane zwykle przez tych co wiedzą co robią i dlaczego tak robią - z wysokim ISO na 6D nigdy nie było problemów.
-
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
-
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Cóż, ja też większość zdjęć robię na iso <400.
I zawsze naświetlasz na światła aby wyciągać cienie ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie rozumiem tego classic przy 5 i 6d. Jesli ktos pisze 6D to nie ma na mysli 6D2. Rozumiem, ze niektorzy maja z tym problem i dla nich zwykle 6D nie ma racji bytu. Jesli tak jest moze napiszcie petycje do Canona z prozba o rebrand 6D co 6Dc.
Tak, bo classic to magia, ale odchodzi do lamusa powoli na rzecz topki z DxO :) Czasy się zmieniają.
Przepraszam, miało być "DR i topki" z DxO.
-
Nie zawsze, ale wolę wyciągać cienie niż gasić przepały.