Odp: Sigma 24-105 F/4 A czy Canon 24-105 F/4L ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Tyle:
no a ktoś tu mówił he,he w innym poście ..Musisz być techniczny , w pozytywnym znaczeniu . :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Brawo zysk, dzięki za foto! Nikt wcześniej nie widział tego obiektywu. Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka. Robertowi zapewne chodziło o to, że tubus się nie wysuwa pod własnym ciężarem.
niestety,muszę z własnego doświadczenia powiedzieć ze miałem 4 obiektywy c 24-105 podpięte,i każdy z nich wysuwa się podczas chodzenia.Jeśli o takie wysuwanie chodziło.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
miałem 4 obiektywy c 24-105 podpięte,i każdy z nich wysuwa
To prawda,Sigmy maja fajny lock.
Większość obiektywów sie wysuwa ,a hybrydach jak Fuji X-S1 też.
Ja podpinam pod spider holster.Jeśli się stoi ,to nie problem,w czasie ruchu czuję dyskomfort ,że wysuniety obiektyw
narażony jest na naprężenia od obijania .
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Robert, tubus przy ogniskowaniu się wysuwa.
Oczywiście !!! Mam poczucie humoru, ale brakuje pogody na dworze/polu.
Nie wyraziłem się dość precyzyjnie - nie robi tego pod własnym ciężarem :) - jeszcze.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
To prawda,Sigmy maja fajny lock.
Faktycznie - nawet taki dupnik miała sigma 18-200 II OS HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Oczywiście !!!
Nie wyraziełem się dość precyzyjnie - nie robi tego pod własnym ciężarem :) - jeszcze.
musze zaprzeczyc.
bardzo szybko doslownie po miesiacu uzytkowania zaczyna sie wysuwac jesli skierowac ku dolowi.
to w czasie fotografowania z reki nie przeszkadza , gdyz trzymamy obiektyw za pierscien , ale jesli umiescic na statywie i skierowac ku dolowi to sie lubi wysunac.
w trakcie marszu , tez sie moze zdazyc , ale to nie przeszkadza specjalnie ( przynajmniej nie zawsze musi przeszkadzac - zalezy jak sie nosi - na ramieniu to sie raczej nie wysunie ).
to malutki blad urody - w sumie za te pieniadze to nie ma na co narzekac.
pewnie wystarczy cos tam dokrecic/ docinac w warsztacie , ale nie ruszam.
biorac pod uwage cene , uniwersalnosc , jakosc obrazowania , wymiary i ciezar to nie znalazlem na wycieczki , spacery , urlopy nic lepszego.
sa inne mniejsze , lzejsze , nawet jasniejsze i tansze starszej konstrukcji , ale bez IS i AF lubi inaczej ostrzyc na roznych ogniskowych, no i jakosc obrazowania wyraznie gorsza.
moim zdaniem jest to kapitany obiektyw do tego wlasnie celu , ale i imprezy , sluby tez bez problemu mozna nim obsluzyc - trzemu by nie? .
Czasami choć mało estetyczne jest to dla oka, stosuję proste rozwiązanie:dwie gumki recepturki, przewiązane węzłem prostym.Oczywiście tak dobrane w sile napięcia żeby nie wyginać osłony przeciw słonecznej lub obiektywu.Jedna z nich łapie mi przód obiektywu, drugą zakładam pod plakietkę mocującą aparat ze statywem.Proste a skuteczne. A sam pod własnym ciężarem jeszcze nie wysuwa się, ostatni który dość intensywnie używam czy to w mieście czy w czasie wędrówek po górach ma już ponad rok i nie zauważyłem tego problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Czasami choć mało estetyczne jest to dla oka, stosuję proste rozwiązanie:dwie gumki recepturki, przewiązane węzłem prostym.Oczywiście tak dobrane w sile napięcia żeby nie wyginać osłony przeciw słonecznej lub obiektywu.Jedna z nich łapie mi przód obiektywu, drugą zakładam pod plakietkę mocującą aparat ze statywem.Proste a skuteczne. A sam pod własnym ciężarem jeszcze nie wysuwa się, ostatni który dość intensywnie używam czy to w mieście czy w czasie wędrówek po górach ma już ponad rok i nie zauważyłem tego problemu.
ja w takich wypadkach , gdzie pierscien ogniskowej nie ma prawa drgnac , stosuje tixo , ok 2 cm dlugosci , unieruchamiam pierscien- to na statywie.
z reki raczej nie ma potrzeby.