Odp: EOS 7D Mark II czy EOS 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Chyba o parę lat za długo słuchałeś opinii mówiącej że nieważna jest puszka, ważne są szkła :)
Miałem podobne dylematy. W piątek jadę po 7DII. A potem są trzy wyjścia. Albo zostanie szóstka, albo siódemka lub, czego jestem raczej pewny, zostaną obydwa.
Dokładnie. Kupując 50D już odczuwamy poprawę w porównaniu z 450D. Przesiadając się na 7D nie mamy powodu do narzekania (no może trochę szumi) w sporcie.
Z tego co widzę, to sporo osób przechodzi na 6D, bo za taką cenę FF to rewolucja, ale AF nie jest tak konfigurowalny jak w 7DII. 10kl/s to w sporcie podstawa. Na dobrą sprawę już 8 nie jest dramatem. Ale 5 to trochę mało.
Najlepiej mieć pod ręką obie puchy - 6D i 7DII. A do sportu nie proponuje obiektywów ciemniejszych niż f/2,8. Pomijając fakt, że w wielu aparatach AF podwójnej czułości wymaga min. 2,8.
Do sportów na otwartej przestrzeni na pewno 7d2, jednak dla mnie najważniejsze jest też jak pracuje się na wysokim iso, chcę robić zdjęcia na salach sportowych, gdzie jest bardzo różne oswietlenie, czy 7d2 też będzie świetny przy koszykówce, siatkówce, ręcznej czy unihokeju?
z obrazka 6d bedziesz zdecydowanie bardziej zadowolny, na wysokim ISO 6d go zjada tak czy siak, generalnie dla mnie sa 2 minusy 6d vs 7d2 - brak joya :D i wolna seria, po za tym nie widze konkretniejszych + po stronie 7d2
Szczerze mówić bliżej jestem jednak 6d. Siedząc na hali sportowej prawie 2 godziny na meczu jestem w stanie zrobić dużo dobrych ujęć pomimo wolniejszej serii a obrazek będzie ładniejszy. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jutro rano będę testował na hali 6d i 7d1. Niestety nie mam dostępu do 7d2.
dziwny ten test, głównie AF, sam sprawdzałem jak wygląda dłuższa seria w 6d na zbliżającym się obiekcie (biegnąc w moją strone osoba) i z serii +/- 15 zdjęć 2 były delikatnie poza celem, ale nie były kompletnie rozstrzelone, w zleżności od przeznaczenia byłby one nawet do dalszego użytku :D iso dobrze podsumowali, ja generalnie widze ze 7d2 bardzo pasuje ptasiarzom, reszcie juz jakos srednio podchodzi ;]
Koledzy, czy ktoś z Was robił zdjęcia sportowe na hali Canonem 7d2?już wspomniane koszykówka, siatkówka, ręczna czy unihokej?do jutra muszę podjąć decyzję. Test na Fotoblogia jest na pewno dobry, jednak nie odpowiada na moje pytanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ludwich
Koledzy, czy ktoś z Was robił zdjęcia sportowe na hali Canonem 7d2?już wspomniane koszykówka, siatkówka, ręczna czy unihokej?do jutra muszę podjąć decyzję. Test na Fotoblogia jest na pewno dobry, jednak nie odpowiada na moje pytanie.
Owszem jest. Pan Piotr z lubelskiego Elbrus Studio. Szukaj na FB. Canona 7D2 kupił na koniec 2014 roku (chyba). Jutro może się spotkamy na koszykówce.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Pan Piotr z lubelskiego Elbrus Studio. Szukaj na FB
Oglądałem,ależ świetne fotki ! .
Dzięki za wszystkie informacje. Napisałem do Piotr z Elbrus i zobaczymy jaka jest jego opinia. Mam pytanie do kolegi RTSiaka jakim sprzętem robiłeś zdjęcia na hali sportowej?Czy ktoś jeszcze może podzielić się swoją opinią?