Odp: Warto kupić jeszcze 5dmkII?
Cytat:
Zamieszczone przez
darecky
koledzy, to co wam wyszło na podstawie tych testów zderzeniowych? Która z piątek rulez?
To Ci wyszło :) dobre!
Nie nie, o autach, crashtestach już skończyliśmy.
Dareck, dobrze piszesz. Jeśli robisz w skrajnych ciemnościach lub coś kręcisz, to 5D nie jest wstanie tego zapewnić. Do sztywnego budżetu trzeba brać mk2. Jeśli nie, 5D a resztę dołożyć do eLżuni :)
A ja z racji tego, że nie filmuję, 6D trochę za drogo a 5DII nie do końca mnie przekonywało zdecydowałem się na 1DsmkII. Na razie jeszcze testuję i przyzwyczajam się (na rzie jeden wyjazd w góry i wesele w rodzinie), ale już wiem, że to był dla mnie strzał w 10. W kwestii ISO 5DII dużo więcej nie wnosi w porównaniu do Ds'a a w kwestii obrazka i AF Ds wygrywa. No i jest to w końcu magiczna jedynka ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Kolekcjoner - masz rację. Dlatego wszędzie węszę teorie spiskowe, a jak mam serwisować 25 letniego Mercedesa to za części płacę 120pln z robocizną przy wymianie wahacza. Kupujcie nowe auta, omamiajcie się kontrolą trakcji i wierzcie, że to co testy, rankingi i nade wszystko media mówią i piszą to prawda. Poczytaj o aquaplaningu, kup referencyjną oponę do małego auta i przejedź przez kałuże długą na 8m i głęboką na 15-20cm tym małym samochodem. Masz jak w banku spotkanie z podłogą, latarnią, drzewem lub czymkolwiek innym (trenowałem, znam z własnych doświadczeń). I dla odmiany pojedź na łysych laczkach 25letnią Sklasą lub starą 'bejcą'. Gwarantuje, że czołg pojedzie dalej. Tyle właśnie warte są testy, statystyki i tym podobne ustrojstwa.
Zlituj się. Co to ma do rzeczy w temacie o którym piszemy?!
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Drogi Kolekcjonerze, może i wróże z fusów, bo tak jak pisałem, statystyki to jedno. Ale nie zapominaj, że to tylko World Press Photo... A gdzie fotografia produktowa, prywatne firmy, kotleciarze. Gdzie 'niedzielni pstrykacze' produkujący często 100 razy lepsze fotki, niż te nagradzane... Tego w statystykach nie ma i nie będzie. Tak jak pisałem, a nie zwykłem rzucać słów na wiatr, a słowo moje mówione czy pisane równe jest z podpisem u notariusza, że duże grono, kolegów po fachu, których znam osobiście, wybrało właśnie 6D a nie 5D2 lub 5D3. Ilustracji graficznej nie przedstawię, bo jestem zbyt leniwy;)
Chodzi o to że konkretnym danym przeciwstawiasz "zdaje mi się". Nie da się tak dyskutować, bo to strata czasu. Ja też mogę napisać że moi znajomi głównie używają na ślubach kamer otworkowych - no i co mi zrobisz? ;)
I ileż to razy czytałem akty strzeliste jakie to statystki są kłamliwe, a badania zmanipulowane jak dyskutantowi ich wyniki nie pasują do wygłaszanych tez 8-).
BTW: OT motoryzacyjny wycięty -- Panowie jeśli macie ochotę dyskutować na te tematy to zapraszam do hydeparku. Tutaj proszę nie robić śmietniska.
Weź 5d C, resztę żonie lub kochance wakację zasponsoruj.
Wez 5D II i wakacje dla zony. Kochanka pojedzie na drugi rok. Ja od 2 lat mam marka 2, macalem szostke ale nie kusi mnie wymiana.
6d w porównaniu do 5dmkII kusi nieco wyższym akceptowalnym iso, można kręcić pod 6k i jest porównywalnie do 3,2K w 5D
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
Ja też uważam, że zarówno 5d, 5d2, 6d i 5d3 to kapitalne puszki. Ja tylko napisałem, subiektywnie, jaki ruch ja bym wykonał. Dla mnie po prostu nie ma sensu pakować się w używkę 5d2 za 4500pln igła, jak można mieć za 5800 nówkę 6d.
Namoamo - nie bardzo rozumiem? Chodzi o fakt, że 6D nie jest w bilansie uwzględniony?
ale mozna tez kupic taniej i z calym wyposazeniem Canon EOS 5d Mark II + Battery Grip BG-E6 -OKAZJA! (4527428723) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Cytat:
Zamieszczone przez
kraina.łagodności
Można było jak to w licytacji :)
5DII to zacna puszka i wcale nie taka stara. Należy tylko poszukać porządnego, zadbanego egzemplarza w przystępnej cenie :)
Witam, jako że miałem 2x 5dII, 6D teraz mam 1Ds II to powiem tak:
5DII ostrość obrazu i kolorki,
6D świetne ISO i kolorki ale już nie tak ostro jak 5DII,
1DsII Kolorki, AF malina i też nie tak ostro jak 5DII.
5DII jak najbardziej na lata jeszcze starczy z jakością, lecz ceny to z kosmosu są przy sklepowym 6D.
W tej chwili chyba 6d nowego bym brał, 5dII trzeba uważać na używane przez filmowców. Już nie chodzi matrycę a o syf i zamęczone mechanizmy klawiszy itd. Nie twierdzę że każdy tak wygląda.
Jeśli chodzi o sprawy ergonomii to każdy użytkownik ma inne preferencje, 6D i 5DII było ok, 1Ds2 to cegła ale daje radę wszędzie :)
Teraz zajmuję się zdjęciami "żony na spacerze z psem" i chyba poszukam zadbanego 5DC + fajne szkiełko ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
jeff.lebowski
Wez 5D II i wakacje dla zony. Kochanka pojedzie na drugi rok. Ja od 2 lat mam marka 2, macalem szostke ale nie kusi mnie wymiana.
Też trafiłem 6D na chwil kilka i za bardzo nie mogłem zmiarkować o co mu chodzi. Z tych co miałem w ręku 400D 40D 300V 3000N i teraz 5DII każdy jeden jest prawie że jednakowy...6D jak dla mnie magia...
w 5DII AF trochę kapryśny ale jakość fotki to nadrabia