Odp: 70-200 f/2.8 Jaki wybrać Canon, Sigma ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
W takich warunkach koncertowych pstrykasz z krótkimi czasami, na przykład 1/600s. W takim przypadku stabilizacja powinna być nawet wyłączona.
A jak to wymyśliłeś? To jest oczywista nieprawda!
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
A jak to wymyśliłeś? To jest oczywista nieprawda!
Dokładnie to jakiś nonsens.
Może chodziło o duże, plenerowe "telewizyjne" koncerty, gdzie jest mnóstwo mocnego oświetlenia, może wtedy czas 1/600 się sprawdza.
Cytat:
Zamieszczone przez
ilona
Może chodziło o duże, plenerowe "telewizyjne" koncerty, gdzie jest mnóstwo mocnego oświetlenia, może wtedy czas 1/600 się sprawdza.
Ale to nie ma znaczenia. Przy fotografowaniu z ręki, bez względu na czas ekspozycji, stabilizacja zawsze powinna być włączona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokładnie to jakiś nonsens.
Może i nonsens. Natomiast ja także kiedyś czytałem, że przy krótkich czasach naświetlania, stabilizacja powinna być wyłączona, bo jej działanie "spowalnia" pracę AF. Czy to prawda czy nie, nie wiem i jak duże jest to spowolnienie. Używając ogniskowej np. 400 mm i czasów ok. 1/1250 - 1/2000 sek. nie używam stabilizacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
Może i nonsens. Natomiast ja także kiedyś czytałem, że przy krótkich czasach naświetlania, stabilizacja powinna być wyłączona, bo jej działanie "spowalnia" pracę AF. Czy to prawda czy nie, nie wiem i jak duże jest to spowolnienie. Używając ogniskowej np. 400 mm i czasów ok. 1/1250 - 1/2000 sek. nie używam stabilizacji.
Nie może, na pewno! Zacznij używać a zobaczysz, że ostre zdjęcia staną się jeszcze ostrzejsze. Nigdy nie słyszałem, żeby stabilizacja spowalniała AF, ani nigdy nie zauważyłem żeby AF był wolniejszy z tego powodu. Canon nigdzie nie rekomenduje wyłączania stabilizacji przy krótkich czasach. Jedynym przypadkiem, przy którym producenci zalecają wyłączenie stabilizacji, jest fotografowanie ze statywu na długich czasach naświetlania.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ale to nie ma znaczenia. Przy fotografowaniu z ręki, bez względu na czas ekspozycji, stabilizacja zawsze powinna być włączona.
A to dlaczego ? Będą widoczne różnice na zdjęciu 1/600 IS On i IS Off ?
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
... Zacznij używać a zobaczysz, że ostre zdjęcia staną się jeszcze ostrzejsze...
Cześć solti
czy mógłbyś mi wytłumaczyć, najlepiej na jakimś przykładzie, w jaki sposób włączona stabilizacja wpływa na zwiększenie ostrości zdjęcia wykonanego z czasem np. 1/2000 sek. Dzięki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A to dlaczego ? Będą widoczne różnice na zdjęciu 1/600 IS On i IS Off ?
Bo przy 1/600 da się zdjęcie poruszyć. Im dłuższa ogniskowa, tym bardziej to widać. Bez IS, na 100% cropie będzie widać lekkie mydełko, ale dla większości jakość będzie wystarczająco akceptowalna. Jednak z włączonym IS będzie zauważalnie ostrzej. Skoro może być lepiej, mamy IS, to dlaczego z tego nie korzystać? Jeśli nie robię ze statywu, to IS nie wyłączam nigdy.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Bo przy 1/600 da się zdjęcie poruszyć. Im dłuższa ogniskowa, tym bardziej to widać. Bez IS, na 100% cropie będzie widać lekkie mydełko, ale dla większości jakość będzie wystarczająco akceptowalna. Jednak z włączonym IS będzie zauważalnie ostrzej. Skoro może być lepiej, mamy IS, to dlaczego z tego nie korzystać? Jeśli nie robię ze statywu, to IS nie wyłączam nigdy.
Nie będzie widać różnicy przy takich czasach. Można używać stabilizacji jak ci się ręce trzęsą ale dla "normalnego" użytkownika używanie stabilizacji przy takim czasie i ogniskowej powiedzmy 200mm jest niepotrzebne.