Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli serwisowi Canona nie udaje się wykalibrować/wyregulować czy to body czy obiektywu, to według mnie w 90% przypadków tego zrobić się nie da. Oni nie sa aż tacy nieudolni ani te procedury nie sa takie skomplikowane - raczej rutynowe.
Te przypadki wymagaja pewnie poważniejszej naprawy albo wymiany. Jednak polityka Canona nie przewiduje takich opcji kiedy "AF nie trafia." Nie musi, bo jest to trudne do udowodnienia czyli Canon może iść w zaparte i kalibrować do woli.
Moje 60D na gwarancji kalibrowali dwa razy, ale nie udało mi się wykryć żadnej różnicy. Za drugim razem nieśmiało napomknęli, że za dalsze kalibracje będa prawdopobnie z przykrościa zmuszeni obciażyć kosztami.
Też dostałem taką informację, tylko jak można obciążać kosztami skoro sprawa nie została załatwiona. Jak AF nie trafia to chyba jest oczywista kwestia. Taki zestaw np jak 5d3 + 35L to prawie 20K i co??? ma leżeć w torbie...mnie się wydaje, że to jest czysta paranoja. Nie wiem, jakbym był adwokatem to chyba bym się wyspecjalizował w tych sprawach. Udowodnienie z rzeczoznawcą, że AF nie trafia ty chyba dość prosta kwestia?
Być może należy rozpocząć dyskusję z producentem? Według mnie musi istnieć jakakolwiek droga prawna do rozwiązania tego typu kwestii.
Piszcie do Japonii. Szkoda Fatygować Polskiego Canona:) Jak dostaną odpowiednie pismo z Japonii to pewnie uda im się skalibrować..:P
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
Cala ta sprawa to jakis koszmar. Aparat przestaje normalnie pracowac, jedyny autoyzowany serwis nie pomaga, mam wrazenie, ze nie zostalo zrobione nic; aparat za 12 k lezy bezuzyteczny w torbie, pracuje mk2 i 1. I po prostu kompletnie nie wiem co dalej, chyba napisze o porade do "Pani domu"...
Z tego co pamiętam to odpisaliśmy co trzeba zrobić i obecnie czekamy jedynie na dostarczenie sprzętu. Serwis nie jest w stanie dokonać naprawy na odległość. Niestety tak jak Pana poinformowaliśmy trzeba dostarczyć body wraz z obiektywami. To, że obiektywy dobrze działają z innymi body nie wyklucza konieczności regulacji z tym konkretnym 5d MK III.
wysyłam body bez obiektywów i liczę, że przywrócicie AF do stanu, w jakim go kupiłem. nic więcej. nie chcę żadnego grzebania w obiektywach, to absurd, one działają świetnie na skalibrowanych przez Was innych aparatach, a kalibrowanie 5 lub aparatów i 6 obiektywów, bo AF w 5d3 uległ awarii, to paranoja.
tu nie ma regularnych nietrafień, tu jest kompletna nieregularność.
jeśli Wam się nie uda, mam już ciekawy, choć drastyczny pomysł na tę sytuację :) pozdrowienia
--- Kolejny post ---
aha, poinformowaliście mnie, że być może będzie konieczne dostarczenie obiektywów, jeśli nie uda się bez. tak dla jasności.
Może Panowie z serwisu mieli na myśli kalibrację body pod obiektyw, a nie grzebanie w obiektywie?
Adamie szkoda się pozbywać tak fajnej puchy...
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
wysyłam body bez obiektywów i liczę, że przywrócicie AF do stanu, w jakim go kupiłem. nic więcej. nie chcę żadnego grzebania w obiektywach, to absurd, one działają świetnie na skalibrowanych przez Was innych aparatach, a kalibrowanie 5 lub aparatów i 6 obiektywów, bo AF w 5d3 uległ awarii, to paranoja.
tu nie ma regularnych nietrafień, tu jest kompletna nieregularność.
jeśli Wam się nie uda, mam już ciekawy, choć drastyczny pomysł na tę sytuację :) pozdrowienia
--- Kolejny post ---
aha, poinformowaliście mnie, że być może będzie konieczne dostarczenie obiektywów, jeśli nie uda się bez. tak dla jasności.
ani myślę się pozbywać :)
--- Kolejny post ---
a co panowie mieli na myśli - nie wiem, piszą tak: "Regulacja AF do wzorca może nie gwarantować prawidłowej współpracy z obiektywami i bywa tak, że będzie konieczność dokonania regulacji całego zestawu"
a mój zestaw to w tej chwili 6 aparatów (doszło 5d1) i 6 obiektywów ;)
Ale skoro wszystkie szkła są ok, to może po jedno szkło wystarczyłoby ustawić body?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
ani myślę się pozbywać :)
--- Kolejny post ---
a co panowie mieli na myśli - nie wiem, piszą tak: "Regulacja AF do wzorca może nie gwarantować prawidłowej współpracy z obiektywami i bywa tak, że będzie konieczność dokonania regulacji całego zestawu"
a mój zestaw to w tej chwili 6 aparatów (doszło 5d1) i 6 obiektywów ;)
Jak czytam Twoje przygody z kalibracją to aż mi się włosy jeżą na myśl jak bedzie wyglądała kalibracja mojego skzła które im wczoraj posłałem :P
Cytat:
Zamieszczone przez
luc_october
Ale skoro wszystkie szkła są ok, to może po jedno szkło wystarczyłoby ustawić body?
może, chwilowo nikt mi tego nie proponował :)
Ja swego czasu usłyszałem w serwisie że nie mają technicznej możliwości kalibrować body pod jakikolwiek obiektyw. Body jest kalibrowane pod ich wzorzec. Dostarczając body z lensami, jak to ładnie ujeli, "nauczą" body pracować z tymi obiektywami :)