Odp: Canon 1Dx vs 5D MKIII
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Widze że nie tylko ja waham się wydać zaoszczędzoną kase na jedynke czy piątke choć mam 5d3 i nie powiem żebym byl zadowolony z tej piątki za taką kase za 8tyś byłbym zachwycony a że dałem 12tyś to już liczyłem na coś więcej. Jedynka żadna (miałem kilka) nie zawiodła moich oczekiwań.
Nie tylko Ty. Ja mam ten problem czy w ogóle kupować kolejne lustro, bo moje to już zabytki. Z Canonem wiąże mnie seria Cinema oraz pewna ilość systemowych szkieł. Kupowanie kolejnego korpusu za grubą kasę zupełnie mi nie leży jak i później noszenie tego wszystkiego. Choć ostatnio coraz więcej robię zdjęć w teatrze i FF by się przydał. Ehhhhhh te dylematy.....
Cytat:
Zamieszczone przez
mmlolek
Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Patrząc na to co wypuścił nikon to ta specyfikacja tutaj nie wydaje mi się być prawdziwą...
a co takiego zrobił Nikon? W D5 nie ma niczego szczególnego, tylko pierdylion ISO - ale to jak z użytecznością dopiero się dowiemy,
póki co Canon ma więcej wybieralnych punków AF i więcej fps,
zresztą specyfikacja specyfikacją a w takim sprzęcie liczy się pewność i skuteczność, w czasach 1D3 i 1D4 Canon miał lepszy sprzęt na papierze a powoli oddawał rynek pro.
Ja zrobiłem taką przesiadkę 2 lata temu. Różnic na obrazie w normalnym użytkowaniu nie ma. Gdzieś powyżej 3200 jest lepiej, ale ja nie korzystam z takich czułości, więc nie podejmuję się polemiki.
Główne różnice to praca w trudnych warunkach, w ciemnym pomieszczeniu AF klei się zdecydowanie lepiej niż w 5III. Do tego shutter lag jest minimalny, a to ma znaczenia dla każdego.
1Dx nie ma trybu cichego, to znaczy ma, ale na papierze. 5III pracuje w cichym bardzo dyskretnie, 1ka napieprza jakby spadła klapa w toalecie.
1Dx jest duużo cięższy i to się czuje.
Generalnie płacisz za zaufanie i niezawodność. Za 3K zdjęć na jednej baterii. Za szybkie serie jak potrzebujesz, albo jak chcesz się pokazać przed kolegami. Dźwięk 14 klatek na sekundę jest naprawdę fajny ;)
Niestety 1ka ma też wady. Tak samo jak w innych przy auto iso włączenie lampy powoduje przejście na iso 400 i nie ma jak tego zmienić.
Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?
mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?
dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk :(
Cytat:
Zamieszczone przez
SirRoot
Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria.
:roll: No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
:roll: No przecież właśnie zaawansowany AF i całkiem przyzwoita seria to różnica, którą powinieneś zauważyć natychmiast. Do tego dochodzi całkiem użyteczne wysokie ISO (1600-3200) oraz większy DR, który pozwoli na większe korekty w czasie obróbki. Obrazek dostarcza sporo detali co daje większe możliwości kadrowania (cropowania).
Mnóstwo osób przesiadło się z 5D na 5DIII bo różnica jest poważna.
no i to zauważyłem. Obrazek, dr, kolory w 5d dla mnie są ok. Szukam dobrego af w servo/ISO i w 5d mkIII wiem już jakei są.
Zastanawia mnie jak jedynka ma się do 5d w kontaście AF w trybie servo dla obiektów poruszających chaotycznie w kierunku do/z aparatu- przeczytałem, że szału nie ma.
Ostatecznym pytaniem jest czy 1dx jest warty dopłacenia 4-5 tys za używkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
SirRoot
Hej! odkopuję temat, czy ktoś miał w między czasie podobne rozterki wy mógłby się nimi podzielić*?
mój 5d mki ma już ponad 200k przebiegu i po 8 latach domaga się emerytury. Ostatnio miałem przyjemność testować 5d mkIII i było fajnie ale szczerze... wow factora nie było. To czego mi brakuje w 5dmki to praktycznie brak AF i seria. Czy różnica w AF między 5dmkIII a 1dx jest zauważalna ?
dodatkowym problemem jest dostępność 1dx.. to praktycznie były kruk
Jak ty przez 8 lat zrobiłeś 200k to po co Ci 1dx ? 1dx to przede wszystkim seria i szybkość reakcji na spust, więc używany tam gdzie robi się 200k w rok max dwa. Różnica w obrazku jest na wyższych ISO ale to chyba wynika z mniejszej ilości MPX. gdybym miął wybierać to kupił bym w cenie używanego 1dxa nowego 5dmkIV i po problemach :)
jeżeli chodzi o AF, to w 1Dx jest dużo skuteczniejszy, bez porównania do 5Dmk3 - TO NIE JEST TEN SAM AF jak się niektórym wydaje. Bufor większy i liczba klatek też. Szumy mniejsze. Generalnie do sportu/przyrody 1Dx, do studia 5Dmk3 - ja tak miałem i to się sprawdzało.