Ale... szkla sa wazniejsze od puszki.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Jesli pytajacy nie podal zadnych danych do czego, jakichs specyficznych zastosowan potrzebny mu dany zestaw to ja sklanialbym sie ku opcji z ciekawszym kompletem szkiel.
Wersja do druku
Ale... szkla sa wazniejsze od puszki.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Jesli pytajacy nie podal zadnych danych do czego, jakichs specyficznych zastosowan potrzebny mu dany zestaw to ja sklanialbym sie ku opcji z ciekawszym kompletem szkiel.
Stawiam na opcje numer jeden. FF to jednak to...
Nie liczy sie ilosc ale jakosc. Tamron akurat zapewni Ci identyczny poczatek na FF jak 17-40 na cropie 1.6 (jedno szklo lzej). 85'tka akurat wyjdzie jak 135. Stracisz mnozone 135 (gdzies kolo 200), ale w przyszlosci ta reszte mozna skutecznie zapelnic jakims 70-200... A jak sie uprzesz to i wytniesz sobie ze srodka klatki troche i bedzie crop ;)
Moim zdaniem "puszke" sie zmienia zdecydowanie rzadziej niz "szkla", wiec logiczny wniosek, ze lepiej kupic korpus najlepszy na jaki mnie stac. Stwierdzenie, ze to szklo robi zdjecie, a nie puszka, odeszlo do lamusa wraz z nadejsciem cyfrakow. W tradycyjnym aparacie mozna sobie zmienic material swiatloczuly nawet 100 razy dziennie, a w dSLR matrycy nigdy nie wymienimy na lapsza. Jasne,ze fajnie jest miec super obiektywy i super aparat, ale szkla latwiej wymieniac. Jak sie ma dobry aparat to potem mozna zaczac "kolekcjonowac" coraz lepsze "szkielka" razem ze wzrostem umiejetnosci i doswiadczenia.
Pozdrawiam
Moje szkła przeżyły już 4 puszki :-)Cytat:
Zamieszczone przez negatyv
:) kazdy z nas ma wlasne doswiadczenia; ja dalej mam w uzytku aparaty zblizajace sie do 18 urodzin i coraz to inne szkla :DCytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Autor wątku pisze, że używał przez jakiś czas minolty D7d i szumy przeszkadzały.
Moim zdaniem w takiej sytuacji nie pozostaje nic innego jak brac 5d. I do tego jakiś 70-200/2.8 i tamron 28-75/2.8.
Ja jak sie ostatnio naogladalem fot z 5D tez szumozy dostalem na widok swoich gniotow z 20D :mrgreen:
Zdecydowałem kupuję Canon 5D +Canon EF 17-40 F4 + Tamron 28-75 F 2,8 oraz Sigme 70-200 F 2,8 .Zastanawiam się nad tym ostatnim czy nie lepsza jest do zdjęć w teatrze stałka Canon EF 135 F2,0/jest lżejsza ale czy nie za krótka/
Też mam podobne zdanie. Zmieniłem już trzy puszki, a główne szkła 2x.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Może zamiast 17-40 i tamrona 28-75 proponuję canona 24-70/2.8 L.
J a jestem zachwycony tym obiektywem.Co prawda do zdjęć w teatrze jest chyba za krótki ale nie będziesz chyba wyłącznie fotografował w teatrze.